Ενέργεια

Goldman Sachs: Δε θα επηρεαστούν άμεσα τα αποθέματα πετρελαίου από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Goldman Sachs: Δε θα επηρεαστούν άμεσα τα αποθέματα πετρελαίου από τις επιθέσεις του Ισραήλ
Η κλιμακούμενη σύγκρουση μειώνει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξομάλυνσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ

Η Goldman Sachs δεν βλέπει καμία άμεση σημαντική επίδραση στα βραχυπρόθεσμα αποθέματα της αγοράς πετρελαίου από τις επιθέσεις στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, ανέφερε σε σημείωμα.

Πρόσθεσε όμως ότι οι επιθέσεις μειώνουν την πιθανότητα ομαλοποίησης των σχέσεων της χώρας με τη Σαουδική Αραβία και τη σχετική ώθηση στη σαουδαραβική παραγωγή με την πάροδο του χρόνου.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα καθώς οι αγορές τιμολογήθηκαν υπό τους φόβους μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μια ημέρα αφότου το Ισραήλ σφυροκόπησε τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας ως αντίποινα για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία του.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι σε ασιατικές ώρες τη Δευτέρα 09/10/2023, με το αργό Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 87 δολάρια το βαρέλι.

Στο σημείωμα της Κυριακής 08/10/2023, η Goldman είπε ότι συνεχίζει να προβλέπει ότι το Brent θα ανέλθει στα 100 δολάρια έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία επίδραση στην τρέχουσα παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

Η κλιμακούμενη σύγκρουση μειώνει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξομάλυνσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, ανέφερε η κορυφαία τράπεζα επενδύσεων.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την προμήθεια πετρελαίου είναι περιορισμένος καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε οι άμεσοι γείτονές του είναι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου.

«Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση που η σύγκρουση επεκταθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής», ανέφεραν σε σημείωμα τη Δευτέρα αναλυτές της Morgan Stanley.


Ισχυρά τα σενάρια για το 100 δολάρια

Η Barclays
υποστήριξε ότι η σύγκρουση θα μειώσει τις προσδοκίες για πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λιγότερο επιθετική πολιτική πετρελαίου από το βασίλειο.

Ένα πιο πιθανό σενάριο, όπου η παραγωγή αργού στη Σαουδική Αραβία παραμένει σταθερή στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, θα αύξανε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent τον Δεκέμβριο του 2024 στα 104 δολάρια, δήλωσε η Goldman.

Θεωρεί ακόμη ότι η σύγκρουση εγείρει επίσης την απειλή της εκ νέου κλιμάκωσης των ευρύτερων περιφερειακών εντάσεων και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της για την ιρανική παραγωγή γέρνουν τώρα προς τα κάτω.

Οποιαδήποτε μείωση κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή του Ιράν το 2024 σε σχέση με την αρχική τιμή θα αύξανε την τιμή του πετρελαίου Brent στο τέλος του 2024 κατά λίγο περισσότερο από 1 δολάριο ανά βαρέλι, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης