Ναυτιλία

Ευαγγ. Μαρινάκης: Στροφή της Capital Maritime στο LNG με νέες επενδύσεις

Ευαγγ. Μαρινάκης: Στροφή της Capital Maritime στο LNG με νέες επενδύσεις
Ο Ευάγγελος Μαρινάκης με το ενδιαφέρον του να αναπροσανατολιστεί  προς τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς LNG αντανακλά την αυξανόμενη σημασία του LNG στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Ο  Ευάγγελος Μαρινάκης, μαζί με την ιδιωτική εταιρεία Capital Maritime & Trading, αποκάλυψε τα σχέδια του να προτείνει μια σημαντική αλλαγή στο επιχειρηματικό επίκεντρο της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Capital Product Partners σύμφωνα με το offshore-energy.biz.

Η πρόταση, που αποκαλύφθηκε σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), επικεντρώνεται στον αναπροσανατολισμό των προσπαθειών της εταιρείας προς τον αναπτυσσόμενο τομέα των μεταφορέων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σε δήλωση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Παρασκευή, η οικογένεια Μαρινάκη και η Capital Maritime & Trading εξέφρασαν την πρόθεσή τους να «διερευνήσουν τη δυνατότητα να προτείνουν στην Εκδότρια να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της επιχειρηματικής της εστίασης για να επικεντρωθεί στον μεταφορέα υγροποιημένου φυσικού αερίου ('LNG/ Γ') αγορά.» Αυτή η αποκάλυψη σηματοδοτεί έναν πιθανό μετασχηματισμό στις δραστηριότητες της εταιρείας που αυτή τη στιγμή ασχολείται με το φυσικό αέριο, τα εμπορευματοκιβώτια και το ξηρό φορτίο.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο Ευάγ. Μαρινάκης σχεδιάζει να διερευνήσει διεξοδικά την αγοράς LNG/C, αναζητώντας πιθανές ευκαιρίες για συνεργάτες κεφαλαιουχικών προϊόντων στον τομέα αυτό.

Η εταιρεία εξετάζει επίσης την απόκτηση πλοίων LNG/C, πιθανώς από θυγατρικές της Capital Maritime & Trading για να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στην αγορά πλοίων μεταφοράς LNG.

Επιπλέον, η Capital Product Partners θα διερευνήσει επίσης διάφορες επιλογές χρηματοδότησης δανεισμού και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την υποστήριξη πιθανών εξαγορών πλοίων LNG/C, διασφαλίζοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα για τη μετάβαση.

Παράλληλα με αυτά τα βήματα, η πρόταση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της εταιρικής δομής της Capital Product Partners ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη νέα επιχειρηματική της εστία.

Η κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με αυτήν την προτεινόμενη αλλαγή.


Αγορές πλοίων

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης και το ενδιαφέρον του να αναπροσανατολίσει τους Συνεργάτες Κεφαλαιουχικού Προϊόντος προς τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς LNG αντανακλά την αυξανόμενη σημασία της μεταφοράς LNG στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Capital Product Partners αγόρασε έξι X-DF LNG χωρητικότητας 174.000 cbm με μακροχρόνια ναύλωση με την BP Gas Marketing Limited, την Cheniere Marketing International LLP και την Engie Energy Marketing Singapore Pte Ltd. Η συνολική επένδυση για αυτή η επέκταση του στόλου έφτασε τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Capital Product Partners παρέλαβε το έβδομο 174.000 CBM X-DF LNG/C. Αυτό το σκάφος λειτουργεί επί του παρόντος με μακροπρόθεσμη συμφωνία ναύλωσης με την Hartree Partners Power & Gas Company (UK) Limited.

Μιλώντας σε πρόσφατη διαδικτυακή μετάδοση σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική της εταιρείας, ο Jerry Kalogiratos, Διευθύνων Σύμβουλος & Διευθυντής της Capital Product Partners, είπε ότι η αγορά LNG ήταν «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όταν εξετάζονται τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της βιομηχανίας LNG είναι ισχυρά, με αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς LNG και αυξανόμενη ζήτηση για ικανότητα υγροποίησης. Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση για LNG, σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και την προτίμηση για προηγμένες τεχνολογίες πλοίων, παρουσιάζει μια θετική προοπτική για την ναυτιλιακή αγορά LNG.

Το βιβλίο παραγγελιών LNG αντιπροσωπεύει το 51,33% του στόλου, ενώ η δραστηριότητα των συμβάσεων συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Οι ετήσιες συμβάσεις μέχρι σήμερα ισοδυναμούν με 30 πλοία, σημαντικά χαμηλότερα από το περσινό ρεκόρ των 175 πλοίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης