Γιατί η Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την κορυφή στην ηλιακή ενέργεια

Γιατί η Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την κορυφή στην ηλιακή ενέργεια
Προειδοποίηση από κορυφαία εμπειρογνώμονα του κλάδου και υποστηρίκτρια της χώρας της Ωκεανίας

Η θέση της Αυστραλίας ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας είναι σε κίνδυνο, προειδοποίησε κορυφαία εμπειρογνώμονας του κλάδου, καθώς μια εθνική καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας νέων μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών έργων επιβραδύνει την ανάπτυξη της χωρητικότητας και θέτει σε κίνδυνο τους εθνικούς στόχους για το κλίμα.

Η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από την καθηγήτρια του UNSW και γραμματέα APVI Renate Egan, με τη δημοσιοποίηση της τελευταίας ετήσιας έκθεσης «Τάσεις στις Φωτοβολταϊκές Εφαρμογές» από τα Συστήματα Φωτοβολταϊκών Ισχύων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η Egan η οποία συνέβαλε στην έκθεση ως εκπρόσωπος της Αυστραλίας στην Εκτελεστική Επιτροπή IEA PVPS (ένας ρόλος από τον οποίο έχει πλέον παραιτηθεί), λέει ότι ενώ η Αυστραλία εξακολουθεί να ηγείται παγκοσμίως στην ηλιακή δυναμικότητα κατά κεφαλήν το 2022, σημείωσε πτώση στο σύνολο των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών σε 4,2 GW, από 4,9 GW το 2021.

Η ηγετική θέση της Αυστραλίας στην ηλιακή ενέργεια κινδυνεύει, λέει η πρωτοπόρος των φωτοβολταϊκών, καθώς η μεγάλης κλίμακας αγορά κατρακυλά

Σε συνέντευξή της στο RenewEconomy πέρυσι, η Egan είπε ότι με την αγορά 4 GW ετησίως της Αυστραλίας για νέα χωρητικότητα, δεν ήταν «μη ρεαλιστικό» να στοχεύσουμε σε ένα γιγαβάτ τοπικής παραγωγής.

Όπως υποστήριξε «Δεν έχει νόημα να κάνουν όλοι τα πάντα. Θα υπάρξουν στοιχεία της αλυσίδας εφοδιασμού όπου θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και θα είμαστε καλοί σε αυτό, ενώ θα υπάρχουν και άλλα μέρη που δεν αθροίζονται οικονομικά».

Η Egan έχει επισημάνει επίσης τις ισχυρές δυνατότητες της Αυστραλίας να υπερέχει στη διύλιση πυριτίου το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να αποσταλεί για μετατροπή σε κυψέλες και στη συνέχεια να αποσταλεί πίσω για την κατασκευή της μονάδας που θα γίνει στο εσωτερικό.

 

Αιτίες πτώσης

Η Egan λέει ότι η επιβράδυνση σε μεγάλης κλίμακας ηλιακές εγκαταστάσεις οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε προκλήσεις σύνδεσης στο δίκτυο και καθυστερήσεις στον προγραμματισμό και τις συναινέσεις.

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ηγεσία μας στα φωτοβολταϊκά, καθώς και την πρόοδό μας προς τους καθαρούς μηδενικούς στόχους μας

Η Αυστραλία παρέμεινε στις 10 κορυφαίες χώρες για κάθε έτος των τελευταίων 10 ετών (και για μια δεκαετία πριν από αυτό), τόσο από τις νέες εγκαταστάσεις όσο και από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ. Αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και αντικατοπτρίζεται για άλλη μια φορά στην υψηλότερη εγκατεστημένη ηλιακή ενέργεια κατά κεφαλήν.

Χρειαζόμαστε μια εθνική φιλοδοξία και συντονισμό μεταξύ των κρατών για να συνεχίσουμε να αποδίδουμε την ισχυρή ηλιακή μας ιστορία και να ανοίγουμε νέες ευκαιρίες στην τοπική παραγωγή, στον πράσινο χάλυβα, την πράσινη αμμωνία και το πράσινο υδρογόνο», λέει.

Συνοπτικό βιογραφικό της Egan

Η Egan η οποία ηγείται της δραστηριότητας του UNSW στο Αυστραλιανό Κέντρο Προηγμένων Φωτοβολταϊκών και έχει 20ετή εμπειρία στην κατασκευή ηλιακών κυττάρων, υποστηρίζει σθεναρά την Αυστραλία να δημιουργήσει τη δική της ηλιακή αλυσίδα εφοδιασμού, είναι μια παγκόσμια αγορά που συμπιέζεται από όλες τις πλευρές με την άνοδο ζήτηση.

Νωρίτερα αυτό το έτος έγινε συμπρόεδρος της Ομάδας Ηλιακής Εργασίας Αυστραλίας-Ινδίας, μια ώθηση για σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας για την καθαρή ενέργεια μεταξύ των δύο εθνών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την τοπική κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων.


Εκθέσεις για το 2022

Οι εκθέσεις Photovoltaic Applications αποκαλύπτουν ότι το 2022, η Αυστραλία κατέλαβε την 5η θέση στις χώρες για τη σωρευτική κατανεμημένη εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β (19,59 GW) και την 9η για τα κατανεμημένα Φ/Β (2,83 GW).  Είναι μια από τις λίγες χώρες όπου το τμήμα ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο οδηγεί τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 5 κορυφαίες μεμονωμένες χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία και Ισπανία) αντιπροσώπευαν περίπου το 69% όλων των εγκαταστάσεων που καταγράφηκαν το 2022, ενώ οι 10 κορυφαίες αγορές καλύπτουν περίπου το 81% της ετήσιας παγκόσμιας αγοράς του 2022, ένδειξη ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών οδηγείται από περιορισμένο αριθμό χωρών και πάλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης