Ενέργεια

Italgas: Στα 910 εκατ. (+15,9%) τα EBITDA το 9μηνο - Gallo: Ενθαρρύνουμε την εξέλιξη των δικτύων φυσικού αερίου

Italgas: Στα 910 εκατ. (+15,9%) τα EBITDA το 9μηνο - Gallo: Ενθαρρύνουμε την εξέλιξη των δικτύων φυσικού αερίου
Το πρώτο ενιάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 589 εκατ. ευρώ, προσανατολισμένες  κυρίως στην επέκταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον επαναπροσδιορισμό των δικτύων

Σε ένα πλαίσιο υψηλών διεθνών εντάσεων, με αναπόφευκτο αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Italgas διατήρησε την αδιάκοπη αναπτυξιακή της τροχιά για 27 συνεχόμενα τρίμηνα.

Στους πρώτους εννέα μήνες του 2023 σημειώθηκε έντονη επιχειρησιακή δραστηριότητα εντός του Ομίλου, με στόχο την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029 και στο Σχέδιο Δημιουργίας Αειφόρου Αξίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου, βασικός παράγοντας για την ενεργειακή μετάβαση.

Το πρώτο ενιάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 589 εκατ. ευρώ, προσανατολισμένες  κυρίως στην επέκταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον επαναπροσδιορισμό των δικτύων. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 679 χιλιόμετρα νέων αγωγών φυσικού αερίου. Σημαντική ήταν η συμβολή των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα όπου, μετά από επένδυση περίπου 74 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκαν 435 χιλιόμετρα νέων αγωγών φυσικού αερίου.

Τα EBITDA για το εννεάμηνο του έτους ανήλθαν σε 910,5 εκατ. ευρώ (+15,9% σε σύγκριση με 30 Σεπτεμβρίου 2022) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο ανήλθαν σε 316,7 εκατ. ευρώ (+ 10,8% σε σύγκριση με την 30η Σεπτεμβρίου 2022). Οι ταμειακές ροές ανήλθαν σε 576,8 εκατ. ευρώ και αντιστάθμισαν πλήρως τις επενδύσεις που αφορούν στη διανομή φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τους στόχους βιωσιμότητας, η σημαντική συμβολή των διαφόρων πρωτοβουλιών καινοτομίας, ψηφιοποίησης και ενεργειακής απόδοσης, τόσο στον βιομηχανικό όσο και στον αστικό τομέα, καθώς και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε εργαζομένους σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, επέτρεψαν στον Όμιλο να συνεχίσει την πορεία προς τη μείωση της καθαρής κατανάλωσης ενέργειας (-14,1%).

Ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, σχολίασε ως εξής: Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ο Όμιλος Italgas πέτυχε σταθερές και πολύτιμες επιδόσεις που του επέτρεψαν να συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και σε ένα ασταθές κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο λόγω της συνέχισης των διεθνών εντάσεων.

Το εν λόγω αποτέλεσμα οφείλεται στο όραμα που έχουμε για τον κεντρικό ρόλο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, στο πλαίσιο μιας ασφαλούς, βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικολογικής μετάβασης.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες σημείωσαν διψήφια άνοδο με τα EBITDA να σημειώνουν άνοδο 15,9%, ξεπερνώντας τα 900 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη Ομίλου 316,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με επενδύσεις σχεδόν 600 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες, η Εταιρεία έχει εντείνει τις δραστηριότητες ψηφιακής επέκτασης και μετασχηματισμού των δικτύων φυσικού αερίου, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να ενθαρρύνει την εξέλιξή τους και ως στρατηγικό στοιχείο για την τόνωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. αέρια όπως το βιομεθάνιο, το συνθετικό μεθάνιο και το υδρογόνο.

Η ψηφιοποίηση, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, η κυκλική οικονομία και η εκπαίδευση επιβεβαιώνονται ως στρατηγικοί παράγοντες για την επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης