Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μεγάλα έργα μπαταριών στη Δυτική Αυστραλία

Μεγάλα έργα μπαταριών στη Δυτική Αυστραλία

Αναζήτηση νέων τρόπων για τη μετάβαση στις ΑΠΕ

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας και η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας της σχεδόν έχουν διαγράψει την αντλία υδροηλεκτρικής ενέργειας ως έγκυρη επιλογή για να υποστηρίξουν τη μετάβασή της σε ένα δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και θα αναζητήσουν άλλες επιλογές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης.

Πέρυσι η πολιτειακή κυβέρνηση είχε εκφράσει ενθουσιασμό για την αντλία υδροηλεκτρικής ενέργειας ως μέρος μιας σειράς τεχνολογιών και έργων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις γεννήτριες με καύση άνθρακα, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης Collie και πρόκειται να κλείσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.


Πρόταση για την εγκατάσταση του έργου

Ωστόσο, η Synergy (η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας), έχει παραδώσει μια εμπεριστατωμένη έκθεση στην κυβέρνηση που φέρεται να προτείνει ότι είχαν ερευνηθεί 5 τοποθεσίες στα νοτιοδυτικά της πολιτείας, αλλά διαπίστωσε ότι υπήρχαν πάρα πολλά εμπόδια και το έργο ήταν απλώς μη βιώσιμο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργού Ενέργειας Μπιλ Τζόνστον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε έκθεση από τη Synergy και ότι τα ευρήματά της βρίσκονται τώρα υπό εξέταση.

«Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια στο Νοτιοδυτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα θα αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις», είπε ο εκπρόσωπος.

Το ABC ανέφερε ότι ο Ντέιβιντ Φάιφ (Διευθύνων Σύμβουλος της Synergy) ανέφερε μια σειρά ζητημάτων με την αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια σε ένα φόρουμ που φιλοξενήθηκε από το ABC αυτήν την εβδομάδα.

«Η διαδικασία έγκρισης γι' αυτούς θα ήταν μια μακρά διαδικασία λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Άρα είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά ακόμα αξιολογούμε», φέρεται να είπε ο Fyfe.

Το ABC επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της Synergy που είπε ότι άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες ερευνώνται.


Το πρόβλημα για τη Δυτική Αυστραλία

Είναι ένα ενδιαφέρον πρόβλημα για τη Δυτική Αυστραλία και το κύριο δίκτυο της στα νοτιοδυτικά, το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο με άλλα συστήματα και είναι το μεγαλύτερο αυτόνομο δίκτυο στον κόσμο, αλλά έχει μεγάλες φιλοδοξίες να δημιουργήσει έως και 50 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας για την υποστήριξη της βιομηχανίας αναζητώντας πράσινη δύναμη τις επόμενες δεκαετίες.

Η W.A. άργησε να κατασκευάσει οποιαδήποτε μορφή αποθήκευσης, αλλά επισπεύδει μια σειρά από μεγάλα έργα αποθήκευσης μπαταριών, ανοίγοντας πρόσφατα την πρώτη της μεγάλη μπαταρία (100 MW και 200 MWh) στην Kwinana και ξεκινά την κατασκευή μιας μπαταρίας 200 MW, 4 ωρών στην ίδια τοποθεσία και μια μπαταρία 500 MW, 4 ωρών (2.000 MWh) στο Collie.


Μεγάλα έργα μπαταριών

Η γαλλική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Neoen κατασκευάζει επίσης μια μπαταρία 219 MW, 4 ωρών (867 MWh) κοντά στο Collie και η Alinta κατασκευάζει μια μπαταρία 100 MW, 200 MWh κοντά στο διυλιστήριο αλουμίνας Wagerup.

Αναμένεται επίσης να αναπτυχθούν και άλλα μεγάλα έργα μπαταριών, με τη Synergy να επισημαίνει άλλη μπαταρία 2.000 MWh στα νοτιοδυτικά.

Η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια έχει αποδειχθεί προβληματική σε όλη την Αυστραλία. Το εμβληματικό έργο (το Snowy 2.0), έχει εξαπλασιαστεί από το αρχικό του κόστος (τώρα 12 δισεκατομμύρια δολάρια συν τη μετάδοση) και έχει καθυστερήσει σημαντικά και η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ πιστεύεται ότι έχει δεύτερες σκέψεις για το προγραμματισμένο έργο Borumba 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το πρώτο υδροηλεκτρικό έργο στην Αυστραλία

Το μόνο επιτυχημένο έργο ήταν το αντλούμενο υδροηλεκτρικό έργο Kidston στο βόρειο Κουίνσλαντ, όπου η Genex Power χρησιμοποιεί ένα παλιό ανοιχτό ορυχείο χρυσού για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού έργου 250 MW, 8 ωρών που φαίνεται να είναι ακόμα στην ώρα του.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι το πρώτο υδροηλεκτρικό έργο που κατασκευάστηκε στην Αυστραλία εδώ και 40 χρόνια.


Υπό εξέταση έργα στην Νότια Αυστραλία

Η Νότια Αυστραλία, η οποία ηγείται στον κόσμο στην απορρόφηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας (71,5% τους τελευταίους 12 μήνες) είχε εξετάσει 6 επιλογές υδραυλικών έργων με αντλία, αλλά τα περισσότερα έχουν αποσυρθεί και κανένα δεν έχει φτάσει στο οικονομικό κλείσιμο, παρά την προσφορά χρηματοδότησης από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει επίσης προσπαθήσει να προσελκύσει αντλιοστάσια υδροηλεκτρικά, καθώς επιδιώκει επίσης να αντικαταστήσει τον άνθρακα (τουλάχιστον 6 έργα έχουν προταθεί από ορισμένους σοβαρούς παράγοντες).

Μέχρι στιγμής έχουν δυσκολευτεί να ανταγωνιστούν στους διάφορους διαγωνισμούς που έχει ξεκινήσει η πολιτειακή κυβέρνηση, με μόνο μια μικρή μπαταρία 8 ωρών επιτυχημένη.

Άλλες επιλογές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης που επιδιώκονται είναι η αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα στην πόλη Broken Hill της NSW, οι μπαταρίες ροής σιδήρου στο Stanwell στο Κουίνσλαντ, η ηλιακή θερμική αποθήκευση στη Mildura και πιθανότατα στο εργοστάσιο άνθρακα Liddell που έκλεισε πρόσφατα και μια άλλη λύση αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας κοντά Πορτ Αουγκούστα.

Το μέλλον του Collie είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την πολιτειακή κυβέρνηση και εκτός από τα συμβόλαια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την παράδοση των νέων κρατικών μεγάλων μπαταριών, έχει δεσμεύσει 550 εκατομμύρια δολάρια στην περιοχή μέσω του Σχεδίου Just Transition.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης