Ενέργεια

IEEFA: Η αποθήκευση ρεκόρ στο φυσικό αέριο δεν εγγυάται ενεργειακή ασφάλεια

IEEFA: Η αποθήκευση ρεκόρ στο φυσικό αέριο δεν εγγυάται ενεργειακή ασφάλεια
Το πρόβλημα είναι ότι κανένα μέλος της ΕΕ δεν έχει χωρητικότητα αποθήκευσης ίση με το 100% της ζήτησης του για οποιαδήποτε σημαντική χρονική περίοδο

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν πλήρης, ωστόσο αυτό μπορεί να μην επαρκεί για τις χειμερινές ανάγκες, με αποτέλεσμα συνεχείς εισαγωγές LNG και πρόσθετες στρατηγικές αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

Το Think-tank IEEFA προειδοποιεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει υπερβολικές επενδύσεις σε δυναμικότητα εισαγωγής LNG καθώς η ζήτηση προβλέπεται να μειωθεί, υποδεικνύοντας πιθανές αναντιστοιχίες μεταξύ των υποδομών και των πραγματικών απαιτήσεων φυσικού αερίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προέκυψαν αναφορές ότι η Chevron διαπραγματευόταν παραδόσεις LNG για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζοντας τους όρους σύμβασης 15 ετών. Τα νέα ακολούθησαν τρεις άλλες μακροπρόθεσμες συμφωνίες που έκλεισαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας με το Κατάρ, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, τον περασμένο μήνα.

Τα δεδομένα στην Ευρώπη

Η Γερμανία έχει εγκαταστήσει τρεις πλωτούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG τον περασμένο περίπου χρόνο και τώρα εργάζεται σε άλλους τρεις.

Η ΕΕ, η οποία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ΥΦΑ των ΗΠΑ φέτος, υπερηφανεύτηκε πρόσφατα ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι σχεδόν 100% πλήρης. Παρ' όλα αυτά, το μπλοκ δεν είναι σχεδόν έτοιμο για τον χειμώνα. Επίσης, δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένη για ενεργειακή μετάβαση.

Το θέμα της αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ είναι ενδιαφέρον, αφού βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ. Αυτά είναι καλά νέα για την ΕΕ, φυσικά, αλλά εδώ είναι η ανατροπή: ακόμη και η πλήρης χωρητικότητα αποθήκευσης 100% δεν θα εξασφάλιζε τον εφοδιασμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το πρόβλημα —που είναι ένα από εκείνα τα προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν εύκολα— είναι ότι κανένα μέλος της ΕΕ δεν έχει χωρητικότητα αποθήκευσης ίση με το 100% της ζήτησης του για οποιαδήποτε σημαντική χρονική περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εισαγωγές συνεχίζουν να είναι ισχυρές παρά τα γεμάτα σπήλαια.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η ΕΕ αποθηκεύει φυσικό αέριο στην Ουκρανία παρά την απειλή διαταραχών ή απώλειας αποθήκευσης λόγω πολέμου. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που η Shell, η Eni και η TotalEnergies έκλεισαν όλες τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG με την Qatar Energy τον περασμένο μήνα.

Μάλιστα, αυτές οι συμφωνίες μαρτυρούν τη γνώση που έχουν οι εταιρείες για τη δεδομένη μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε και σε αυτό που μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί, και η πλήρης ανεξαρτησία του φυσικού αερίου συγκεντρώνει ρεαλιστικές δυσκολίες.

Η περιορισμένη χωρητικότητα αποθήκευσης και η έλλειψη τοπικής παραγωγής είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα, η ρυθμιστική αρχή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας είπε πρόσφατα ότι η κατανάλωση πρέπει να παραμείνει περιορισμένη για να διασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης