Η Orsted αποσύρθηκε από την κοινοπραξία για υπεράκτια αιολικά έργα στη Νορβηγία

Η Orsted αποσύρθηκε από την κοινοπραξία για υπεράκτια αιολικά έργα στη Νορβηγία

Η αύξηση του κόστους συνέβαλε στην απόφασή της

Η Orsted εγκατέλειψε μια κοινοπραξία με την Fred που είχε στόχο την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων λόγω αδυναμίας της να ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η απόσυρση είναι ένα επιπλέον σημάδι του τρόπου με τον οποίο ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αιολικών πάρκων στον κόσμο (εννοείται ότι πρόκειται για την κορυφαία  ενεργειακή εταιρεία στη Δανία), αποκλιμακώνεται αφού αναγκάστηκε να περικόψει ορισμένα έργα και στις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε σε καθαρή απώλεια για το τρίτο τρίμηνο.

Η Orsted βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κρίσης για την υπεράκτια αιολική βιομηχανία με εταιρείες που αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα. Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και εξαρτημάτων σε συνδυασμό με τον αυξημένο ανταγωνισμό έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας δυσκολότερο για τους προγραμματιστές και τους προμηθευτές να κάνουν τα νέα έργα κερδοφόρα.


Δε δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στη Νορβηγία

«Δίνουμε προσεκτική προτεραιότητα στις επενδύσεις μας και επομένως προσαρμόζουμε την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις δραστηριότητες υποβολής προσφορών, ιδιαίτερα σε ορισμένες από τις νέες αγορές μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να μην δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στη Νορβηγία προς το παρόν και επομένως δεν θα συμμετάσχουμε στους επερχόμενους διαγωνισμούς», δήλωσε η Alana Kuhne (Αντιπρόεδρος και επικεφαλής νέων αγορών στην Ευρώπη στην Orsted), μέσω email που εστάλη.

 
Στο πιο χαμηλό επίπεδο της τελευταίας 6ετίας οι μετοχές της Orsted

Οι μετοχές της Orsted υποχώρησαν έως και 2,8% τη Δευτέρα 13/11/2023 και βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 6 χρόνια, αφού η Δανέζικη εταιρεία κοινής ωφελείας σταμάτησε 2 αιολικά έργα στις ΗΠΑ και κατέγραψε απομειώσεις 28,4 δισεκατομμυρίων κορωνών (4 δισεκατομμύρια δολάρια) νωρίτερα αυτόν το μήνα.


Τι μέλλει γενέσθαι με την κοινοπραξία

Η Olsen Seawind θα συνεχίσει τη συνεργασία της με σκοπό τη συνέχιση του έργου Utsira Nord και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία γενικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Bonheur ASA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης