Ενέργεια

Σκυλακάκης: Αγκάθι οι τεχνολογικές αβεβαιότητες της πράσινης μετάβασης - Κίνδυνοι για μεγάλες οικονομικές ζημιές

Σκυλακάκης: Αγκάθι οι τεχνολογικές αβεβαιότητες της πράσινης μετάβασης - Κίνδυνοι για μεγάλες οικονομικές ζημιές

«Δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες καθώς καταλήγουμε να πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας

 

Σχετικά Άρθρα
Με μια πιο ρεαλιστική ματιά από αυτή που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει από τους εκάστοτε αρμόδιους για τον τομέα της ενέργειας υπουργούς, προσεγγίζει το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης ο νυν υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας χθες στο 27ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια + Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, ανέδειξε την οικονομική διάσταση της ενεργειακής μετάβασης αλλά και τις αβεβαιότητες των νέων τεχνολογιών.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελέσει απάντηση στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, σημείωσε ωστόσο ότι συνοδεύεται και από τεχνολογικές αβεβαιότητες που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες οικονομικές ζημιές.

Υποστήριξε μάλιστα ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν πρέπει να επενδύει πρόωρα σε νέες τεχνολογίες και ότι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τα κόστη και τις επιδοτήσεις σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.

Υπάρχουν σήμερα πολλές τεχνολογίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη αλλά δεν γνωρίζουμε ποια θα επικρατήσει στο τέλος και πάνω απ όλα, αν θα επιλέξουμε τη σωστή ή τη λάθος. Δεν γνωρίζουμε αν θα προτιμηθεί το υδρογόνο, το βιομεθάνιο ή οι μπαταρίες και αν ένα λάθος στην πρόβλεψη τότε οι οικονομικές ζημιές θα είναι τεράστιες, είπε, και έφερε ως παράδειγμα την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ , ως μια επένδυση που σήμερα έχει στην πράξη ακυρωθεί ενώ έχει δαπανηθεί 1,5 δις. ευρώ.

«Δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να υιοθετήσουμε τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες καθώς καταλήγουμε να πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα, χωρίς αυτά να μεταφράζονται σε ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας ή σε κεφαλαιοποίηση εμπειρίας» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και αντέτεινε ότι η χώρα πρέπει να στραφεί σε τομείς που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα φέρνοντας ως παράδειγμα τα πλωτά υπεράκτια αιολικά όπου , όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει μακράν το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό το project ωστόσο λόγω της ανωριμότητας της τεχνολογίας , όπως σημείωσε ο υπουργός, θα ξεκινήσει με πιλοτικές επενδύσεις, ενώ το τελικό πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει έπειτα από τρία χρόνια, όταν θα έχει υπάρξει καλύτερη εικόνα για τις τιμές.

Σδούκου: Προσοχή στην κατανομή των δαπανών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία της υφυπουργού κ. Σδούκου στο ίδιο Συνέδριο, η οποία παρουσιάζοντας τους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ επεσήμανε ότι προϋποθέτουν αυξημένες επενδυτικές δαπάνες και τόνισε με έμφαση ότι ¨πρέπει όλοι οι διαθέσιμοι πόρου, να έχουν το μέγιστο impact. Nα διανεμηθεί το όφελος σε όσο πιο πολλούς».

Οι συνολική ετήσια δαπάνη για την επίτευξη των στόχων ανέρχεται στα 44 δις. ετησίως, σημαντικά υψηλότερη από τις δαπάνες που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ είπε η κ. Σδούκου. Θύμισε ότι το 2021 ξοδέψαμε ως χώρα 35 δις. για ενεργειακές υπηρεσίες και πολύ περισσότερα το 2022 και απαντώντας σε αιτιάσεις του ακροατηρίου για αναβάθμιση των στόχων που τίθενται για το υδρογόνο, σημείωσε ότι θα χρειαζόμασταν 700 εκατ. ευρώ το χρόνο για επιδοτήσεις. «Από πού θα βρεθούνε αυτοί οι πόροι; Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες. Εάν θα ρίξουμε 700 εκατ. το χρόνο στο υδρογόνο ή να στηρίξουμε τον καταναλωτή. Να είμαστε προσεκτικοί και να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά» τόνισε η κ. Σδούκου.

Στο δρόμο για το το net zero, θα χρειαστούμε και φυσικό αέριο που θα ενισχύσει την επάρκεια αλλά και την ευστάθεια του συστήματος. Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει να επιταχύνουμε τις επενδύσεις για την απαραίτητη επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου που θα χρειαστούμε και παράλληλα έχουν πετύχει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας και να ενισχύσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο, είπε η κ. Σδούκου.

Ειδική αναφορά έκανε η υφυπουργός και στους υδρογονάνθρακες. Επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστείδη Στεφάτου περί ενδείξεων για αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια που υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση για να τονίσει ότι εφόσον επαληθευθούν, «οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν είναι κομβικές μόνο για τη χώρα, αλλά αποκτούν περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση». Επομένως, κατέληξε, η υφυπουργός, «εάν βρεθούν εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα αερίου, η πρόθεσή μας είναι να τα αξιοποιήσουμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης