Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EDISON: Στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης η Μυτιληναίος - Μετασχηματίζεται σε ολοκληρωμένο Utility

EDISON: Στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης η Μυτιληναίος - Μετασχηματίζεται σε ολοκληρωμένο Utility

 Η MYTILINEOS παρουσιάζει ένα σπάνιο συνδυασμό ανάπτυξης, χαμηλής μόχλευσης και εξαιρετικού πιστωτικού προφίλ

 

Σχετικά Άρθρα
Η M Renewables αποτελεί πλέον τον οδηγό κερδοφορίας της MYTILINEOS σύμφωνα με ανάλυση της EDISON, που αναφέρει επίσης ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο και προβλέπει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όμως σημαντική είναι η συμβολή και της θερμικής παραγωγής και ειδικά της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (Άγιος Νικόλαος 2), η λειτουργία της οποία κάλυψε την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Μάλιστα η EDISON εκτιμά ότι η νέα μονάδα θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της MYTILINEOS όχι μόνο το 2023 αλλά και τα επόμενα χρόνια τόσο μέσω της ορθής διαχείρισης της λειτουργίας της αλλά και λόγω της παροχής φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές.
Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ ο αναλυτής της EDISON εκτιμά ότι τα EBITDA από την M Renewables θα φθάσουν τα 311 εκατ. ευρώ το 2024 και τα 340 εκατ. ευρώ το 2025.


Ολοκληρωμένη Utility

Παράλληλα η MYTILINEOS με τη δραστηριότητα της στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Utility που παρά το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, παρουσιάζει ένα σπάνιο συνδυασμό ανάπτυξης, χαμηλής μόχλευσης και εξαιρετικού πιστωτικού προφίλ.
Ως εκ τούτου, η MYTILINEOS σύμφωνα με την EDISON αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή καθώς, όχι μόνο ενισχύει σταθερά τη διεθνοποίηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, αλλά τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

Αναλυτικότερα σχετικά με τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ που είναι επικεντρωμένη κυρίως στα φωτοβολταϊκά έργα, σύμφωνα με την EDISON θα αντιπροσωπεύουν το 28% των EBITDA το 2024 αποτελώντας τη βάση για περεταίρω ανάπτυξη. Η συνολική παραγωγή ενέργειας της MYTILINEOS από την M Renewables, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 626 MW, ανήλθαν σε 725 GWh για το πρώτο εννεάμηνο του 2023, εκ των οποίων οι 436 GWh παρήχθησαν από έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 289 GWh από διεθνείς ΑΠΕ.


Στα 4,41 TWh η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Πέραν όμως της δραστηριότητας στις ΑΠΕ η MYTILINEOS κατέγραψε την υψηλότερη τριμηνιαία επίδοση κερδοφορίας στην ιστορία της, με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας και αυτό παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ενέργειας και των μετάλλων.
Βασικός συντελεστής στην επίτευξη αυτού ρεκόρ ήταν η ανάκαμψη της δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είναι και η περίοδος της υψηλής ζήτησης που σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκε από τη νέα μονάδα Άγιος Νικόλαος 2 (H-Class 826MW).

Για το εννεάμηνο του έτους οι τρεις αεριοστροβιλικές μονάδες φυσικού αερίου της MYTILINEOS μαζί με την υψηλής απόδοσης μονάδας ΣΥΘΗΑ παρήγαγαν συνολικά περίπου 4 TWh καλύπτοντας το 10,5% της συνολικής ζήτησης του διασυνδεδεμένου συστήματος και 33,9% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου έναντι 27% την ίδια περίοδο το 2022.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS στην Ελλάδα, από τόσο θερμικές όσο και ανανεώσιμες μονάδες, ήταν 4,41 TWh, και ισοδυναμεί με το 11,7% της συνολικής ζήτησης.
Μάλιστα παρά την προγραμματισμένη συντήρηση του εργοστασίου του Αγίου Νικολάου (Protergia) το πρώτο τρίμηνο του 2023, η MYTILINEOS κατάφερε να διατηρήσει τα συνολικά επίπεδα θερμικής παραγωγής το ενεάμηνο στο ίδιο επίπεδο με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της συνεισφοράς της νέας Μονάδας Αγιος Νικόλαος 2 η οποία συνέβαλε για πρώτη φορά, παράγοντας 826 MW, περίπου το 40% της συνολικής θερμικής παραγωγής της MYTILINEOS το τρίτο τρίμηνο.

Λόγω της η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης κατά τους χειμερινούς μήνες σε συνδυασμό με την υψηλή απόδοση και ευελιξία των μονάδων της MYTILINEOS καθώς και την παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, διαχείριση σημαίνει ότι το εργοστάσιο θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της MYTILINEOS όχι μόνο το 2023 αλλά και στην τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης