Ενέργεια

Έρχεται το πρώτο πράσινο δημόσιο κτήριο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Έρχεται το πρώτο πράσινο δημόσιο κτήριο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, μόλις 500 μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, με μεγάλους χώρους πρασίνου και θα έχει ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», «μέσω του οποίου» όπως έγραψε, «το κράτος θα επιδοτεί το κόστος ανακαίνισης κλειστών κατοικιών/διαμερισμάτων έως 100 τμ, με την προϋπόθεση να μην έχουν δηλωθεί ως πρώτη κατοικία και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή. Η επιδότηση θα φτάνει έως τα 4.000 ευρώ, το οποίο είναι το 40% του μέγιστου ποσού ανακαίνισης».

«Μετά την ανακαίνιση» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «οι ιδιοκτήτες θα προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με χαμηλό ενοίκιο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Έτσι, παλιά διαμερίσματα "ξαναζωντανεύουν" με κρατική επιδότηση, μπαίνουν στην αγορά, και συνεισφέρουν στη λύση του πιεστικού προβλήματος εξεύρεσης φθηνής, αλλά αξιοπρεπούς στέγης. Η συνολική δαπάνη θα είναι 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και, έχοντας πια ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας, μπορώ να σας πω ότι η πρόσκληση για τους 12.500 δικαιούχους θα βγει μέχρι το τέλος Δεκέμβριου».

Η ανάρτηση στο fb

Όλοι σας, ελπίζω, έχετε ακούσει για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το πρόγραμμα δηλαδή χορήγησης χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων για νέους και νέα ζευγάρια. Αυτό είναι όμως ένας μόνο βραχίονας της στεγαστικής μας πολιτικής. Ένας άλλος είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτεί το κόστος ανακαίνισης κλειστών κατοικιών/διαμερισμάτων έως 100 τμ, με την προϋπόθεση να μην έχουν δηλωθεί ως πρώτη κατοικία και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

Η επιδότηση θα φτάνει έως τα 4.000 ευρώ, το οποίο είναι το 40% του μέγιστου ποσού ανακαίνισης. Μετά την ανακαίνιση, οι ιδιοκτήτες θα προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με χαμηλό ενοίκιο για τουλάχιστον 3 χρόνια. Έτσι, παλιά διαμερίσματα «ξαναζωντανεύουν» με κρατική επιδότηση, μπαίνουν στην αγορά, και συνεισφέρουν στη λύση του πιεστικού προβλήματος εξεύρεσης φθηνής αλλά αξιοπρεπούς στέγης. Η συνολική δαπάνη θα είναι 50 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και, έχοντας πια ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας, μπορώ να σας πω ότι η πρόσκληση για τους 12.500 δικαιούχους θα βγει μέχρι το τέλος Δεκέμβριου.

Το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο

Θα σας αναφέρω ένα ακόμα έργο, ανέφερε στην συνέχεια, το οποίο υλοποιείται με πόρους του ΤΑΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 81,2 εκ. ευρώ. Αυτό δεν είναι άλλο από το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στη χώρα μας, συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. όπου θα στεγαστούν όλα τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά.

Θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, μόλις 500 μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, με μεγάλους χώρους πρασίνου και θα έχει ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία! Οι υπογραφές για το συμβόλαιο ανέγερσης και αγοράς «έπεσαν» την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2025. Θα πρόκειται για ένα ασφαλές, σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο -όπως είπε και ο Δήμαρχος του Πειραιά- αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του Μεγάλου Λιμανιού των Πειραιωτών, του Δικαστικού και Δικηγορικού κόσμου. Και δεν θα είναι το μόνο στη χώρα.

Tρίτη μεταξύ 27 η Ελλάδα σε ρυθμό ανάπτυξης


Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι η χώρας μας παρουσιάζει την 3η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 χωρών ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση του πληθωρισμού.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών ,ενώ επισήμανε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ ,υπενθυμίζοντας ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες μπήκαν πρόστιμα 1,6 εκ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία.

«Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα Δεκέμβριο θα δοθούν 352 εκ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τα οποία θα λάβουν 2,3 εκατομμύρια πολίτες.

Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση 9 νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας αλλά και στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα μας.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανάρτηση του πρωθυπουργού:

https://www.protothema.gr/politics/article/1437049/kuriakos-mitsotakis-pos-tha-dosoume-lusi-sto-provlima-tis-ftinis-stegis-palia-diamerismata-xanazodaneuoun/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης