ΔΑΠΕΕΠ: Τι ζητά από τους κατόχους λογαριασμών εγγυήσεων ενόψει της Α΄Δημοπρασίας

ΔΑΠΕΕΠ: Τι ζητά από τους κατόχους λογαριασμών εγγυήσεων ενόψει της Α΄Δημοπρασίας
Η νέα πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ για τη δημοπράτηση των Εγγυήσεων Προέλευσης λειτουργεί ήδη εδώ και ένα μήνα και είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί ο ΔΑΠΕΕΠ στην προετοιμασία της αγοράς για τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας Εγγυήσεων Προέλευσης που θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου. Έτσι καλεί του κατόχους Λογαριασμού Εγγυήσεων Προέλευσης να επιβεβαιώσουν την υφιστάμενη εγγραφή τους και στο Νέο Πληροφοριακό Σύστημα, ενώ παράλληλα προετοιμάζει ειδικά σεμινάρια ενημέρωσης των παικτών της αγοράς για τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας αλλά και τη διαδικασία διενέργειας των δημοπρασιών.

Η νέα πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ για τη δημοπράτηση των Εγγυήσεων Προέλευσης λειτουργεί ήδη εδώ και ένα μήνα και είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ, ενώ στη νέα αυτή πλατφόρμα έχει ενσωματωθεί από τον περασμένο Αύγουστο το Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Μέσα από το νέο πληροφοριακό σύστημα δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διασυνδεθούν με τα ευρωπαϊκά μητρώα των Εγγυήσεων Προέλευσης μέσω του ΗUΒ που λειτουργεί ο ΑΙΒ.

Νέα κωδικοποίηση

Έτσι πλέον ο ΔΑΠΕΕΠ καλεί τους κατόχους λογαριασμού Εγγυήσεων Προέλευσης να επιβεβαιώσουν την υφιστάμενη εγγραφή τους και στο νέο πληροφοριακό σύστημα και να δηλώσουν τα στοιχεία των εκπροσώπων τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν την απαραίτητη πρόσβαση με νέα κωδικοποίηση για τους ιδίους και τους χρήστες που θα ορίσουν.
Ταυτόχρονα οι νόμιμοι εκπρόσωποι των κατόχων λογαριασμού στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης θα υπογράψουν και την σχετική σύμβαση που είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο του ΑΙΒ και προβλέπεται από το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την επανεγγραφή τους στην πλατφόρμα οι κάτοχοι Λογαριασμού θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος εγγραφής στο Νέο Πληροφοριακό Σύστημα. Τα τέλη αυτά έχουν ήδη εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή.
Δεδομένου δε ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα διαδικασία ο ΔΑΠΕΕΠ τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσει δημόσια παρουσίαση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος και εκπαίδευση των χρηστών.


Ελεγχόμενα πλεονασματικός ο ΕΛΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης θα ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ ο οποίος δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να αποζημιώνει τις μονάδες ΑΠΕ και να συμβάλει στην ανάπτυξη τους.
Πρόκειται για ένα έργο που ο ΕΛΑΠΕ έχει επιτελέσει στο έπακρο όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ έως και τον Ιούνιο 2023 στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ήταν 11,28 GW και οι ενεργές συμβάσεις 19.155.

Σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο δελτίο ΕΛΑΠΕ που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ έως τον Ιούνιο του 2023, ο Ειδικός Λογαριασμός είναι πλεονασματικός με το υπόλοιπο να ανέρχεται στα 18,22 εκατ. ευρώ. Επίσης ο υπολογαριασμός Νέων Έργων (δηλαδή τα έργα που συνδέθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021) παρουσιάζει πλεόνασμα 77,36 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στους Υπολογαριασμούς ΛΓ1 και ΛΓ2 παρουσιάζουν μεν έλλειμμα ύψους 206,53 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαρέντη αντισταθμίζεται μέσω των εσόδων από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση ντίζελ και τις εκκαθαρίσεις ΕΤΜΕΑΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης