Politics & Business

Κατρίνης: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη και οι μύθοι της κυβέρνησης

Κατρίνης: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη και οι μύθοι της κυβέρνησης
Εδώ και δύο δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ μιλά για την ανάγκη η χώρα να προσανατολιστεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, εκείνο της πράσινης, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου που δεν θα βασίζεται μόνο στον τουρισμό και τις υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα, αλλά θα έχει ως ισχυρούς πυλώνες και τους άλλους τομείς της οικονομίας: τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, αλλά και την ψηφιακή οικονομία. Μια αλλαγή που πρέπει να συνδυαστεί με την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, με επένδυση στην εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να έχει περιφερειακό χαρακτήρα, δημιουργώντας ποιοτικές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που υπηρετούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τι γίνεται όμως με την κυβέρνηση; Η Νέα Δημοκρατία είχε μια ιστορική ευκαιρία και ένα άνευ προηγουμένου χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο σε συνδυασμό με την εισροή πόρων από το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία θα μπορούσε να υπηρετήσει αυτούς τους στόχους. Το αρχαίο ρητό «συν Αθηνά και χείρα κίνει» έχει όμως εφαρμογή στην περίπτωσή της; Ποιες είναι οι δικές της επιδόσεις, τελικά, με βάση τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της; Ας δούμε κάποια στοιχεία που καταρρίπτουν τους επικοινωνιακούς μύθους της. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε λιγότερες από 178 μεγάλες εταιρείες, που έχουν χρηματοδοτηθεί με 2,72 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω του τραπεζικού συστήματος, από το οποίο είναι αποκλεισμένες εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι μικρομεσαίοι έχουν μπει στο στόχαστρό της αφού τους θεωρεί όλους ανεξαιρέτως φοροφυγάδες, επιβάλλοντάς τους «κεφαλικό φόρο» με τα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία προεκλογικά απέκρυψε. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όμως με βάση τα στοιχεία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022 από τα 7,2 δισεκατομμύρια των ξένων επενδύσεων, το 30% αφορά σε συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, το 27% αφορά σε αγορά ακίνητων, ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις ή νέες εγκαταστάσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως και η αντίστοιχη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι δείκτες που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές πολιτικές μιλούν από μόνοι τους. Η Ελλάδα είναι 42η στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας, κάτω από Τουρκία και Βουλγαρία. Στο δείκτη φιλικότητας για την ίδρυση startup εταιρειών, με βάση την έρευνα της StartupBlink, βρισκόμαστε στην 26η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ποια κριτήρια κατατάσσεται η χώρα μας τόσο χαμηλά; Λόγω χαμηλών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, χαμηλού δείκτη καινοτομίας, ανεπαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου και υψηλού κόστους του διαδικτύου σε συνδυασμό με τη χαμηλή ταχύτητά του. Η Ελλάδα βρισκόταν το Σεπτέμβριο στην 101η θέση παγκοσμίως στη μέση ταχύτητα σύνδεσης σταθερών δικτύων και ήταν η 2η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη σε κόστος σύνδεσης ανά mbps. Αυτή είναι η ψηφιακή Ελλάδα για την οποία πανηγυρίζει  η κυβέρνηση;

Όλα αυτά καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς μύθους και αποτυπώνουν μια εικόνα χαμηλών αποτελεσμάτων, χαμένων ευκαιριών και άδικων πολιτικών. Η χώρα όμως αξίζει πολύ περισσότερα, πολύ δικαιότερα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα την ιστορική ευθύνη να αποτελέσει τον πολιτικό φορέα που θα δώσει τη διέξοδο. Μια διέξοδο ανάπτυξης, δικαιοσύνης και προοπτικής για τους πολλούς, διαμορφώνοντας μαζί με όλους τους προοδευτικούς πολίτες τη νέα εναλλακτική και πλειοψηφική πρόταση διακυβέρνησης.

79679.jpg


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης