Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Νορβηγικό Know -how για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων - Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα

Νορβηγικό Know -how για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων - Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα

Όλα όσα έγιναν στην μερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ  που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Νορβηγική Ένωση Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας

 

Τα μυστικά, την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Νορβηγίας, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων και πληροφορίες για τα κόστη των μελετών, τη σημασία του σωστού σχεδιασμού, μοιράστηκαν νορβηγικές επιχειρήσεις με τους έλληνες επικεφαλής του κλάδου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 70 ελληνικές και νορβηγικές επιχειρήσεις από όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain) και συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ σε συνεργασία με την Νορβηγική Ένωση Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας.

Το υπουργείο Ενέργειας δεσμεύτηκε το κανονιστικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί το 2024 και οι έρευνες να έχουν τελειώσει σε δύο χρόνια. Έτσι ώστε το 2026 ή το 2027 να γίνουν οι διαγωνισμοί και να έχουμε τις πρώτες πλωτές ανεμογεννήτριες μέχρι το 2030.
Το κόστος των αρχικών μελετών υπολογίζεται σε 2,5 εκ. ευρώ για το κάθε σημείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι νορβηγικές εταιρείες ενώ τόνισαν τη σημασία του σωστού σχεδιασμού και των συνεργασιών.
Τόνισαν ότι τα σχέδια αυτά είναι μεγάλης κλίμακας και χρειάζονται σύμπνοια, συνεργασία και συμμετοχή πολλών ενώ δόθηκε έμφαση στη σημασία των πιλοτικών έργων που δοκιμάζουν τεχνολογίες.

Ναυπηγεία, λιμάνια, μεταλλουργικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες καλωδίων και εξοπλισμών, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, πάροχοι εξειδικευμένων υπηρεσιών και επενδυτές, μαζί με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, των θεσμικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας κατέθεσαν τις απόψεις τους για το πώς η Ελλάδα θα αναπτύξει υποδομές και εταιρείες που θα εξυπηρετούν την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Αριστοτέλης Αΐβαλιώτης: Μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο

Μια Ελλάδα διαφορετική που θα είναι μπροστά στις εξελίξεις μπορεί να δημιουργηθεί τις επόμενες δεκαετίες με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων τόνισε χθες μιλώντας στην ημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Αριστοτέλης Αΐβαλιώτης.
«Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο δεν υπάρχει καμιά τέτοια επένδυση όπως αυτή που οραματιζόμαστε και μπορεί η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα, που με την προσπάθεια που γίνεται μπορεί να το πετύχει», σημείωσε.
"Τα υπεράκτια αιολικά εκτός από επένδυση στην ενέργεια που θα αλλάξει κατηγορία στην χώρα, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα οφέλη. Το Αιγαίο θα αλλάξει μορφή, θα μεγαλώσει τη χώρα. Θα λυθούν προβλήματα ασφάλειας και ναυσιπλοΐας γιατί θα έχουμε πολλά σταθερά σημεία που θα μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο σε δύσκολες στιγμές.

Θα αναπτυχθεί μια άλλη πολύ μεγάλη βιομηχανία που θα προσδώσει νέα σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, από ναυπηγεία, εταιρείες που φτιάχνουν ρότορες και πυλώνες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ραντάρ, πλοία, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, νησιά που δεν θα πληρώνουν ρεύμα, λιμάνια που θα αναμορφωθούν.
Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πλωτών αιολικών θα υποχρεωθούμε να κάνουμε σοβαρές επενδύσεις στα λιμάνια.
Θα έχουμε ένα οικοσύστημα που θα αναπτυχθεί μαζί με τα υπεράκτια αιολικά που θα προσθέσει όπως λέει το ΙΟΒΕ ένα μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ μας, γύρω στο 1,9 δις το χρόνο χωρίς να υπολογίζεται η ενέργεια.

Το Υπουργείο Ενέργειας κι εγώ προσωπικά έχουμε ερωτευτεί αυτό το σχέδιο, μας συναρπάζει και θα κάνουμε κάθε ενέργεια για να υλοποιηθεί και να παρακάμψουμε τις συνήθεις αργές διαδικασίες για να έχουμε έτοιμες τις μελέτες για τα ανεμολογικά δεδομένα και τη χαρτογράφηση του βυθού πολύ γρήγορα».

Θέλουμε όλο το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο να έχει τελειώσει το 2024 και ταυτόχρονα με εποπτευόμενους φορείς που θα αναλάβουν αυτό το έργο μέσω κατάλληλων σχημάτων θα κάνουμε τις έρευνες που θέλουμε να έχουν τελειώσει σε δύο χρόνια. Έτσι ώστε το 2026 ή το 2027 να γίνουν οι διαγωνισμοί και να έχουμε τις πρώτες πλωτές ανεμογεννήτριες μέχρι το 2030.
Στο ΕΣΕΚ λέμε ότι θα έχουμε 1,9 GW μέχρι το 2030, και είναι ένας υψηλός στόχος που θέλουμε να πετύχουμε".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης