Ενέργεια

Η ΕΕ διατηρεί τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στη νέα λίστα έργων προτεραιότητας

Η ΕΕ διατηρεί τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στη νέα λίστα έργων προτεραιότητας
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ήταν ένας παράγοντας καθυστέρησης της απόφασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατήρησε τον προτεινόμενο αγωγό που συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα μέσω Κύπρου και Κρήτης EastMed στον νέο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στη λίστα PCI έχουν πρόσβαση σε μια γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης και ειδική χρηματοδότηση.

Ο ενεργειακός όμιλος Edison και η Ελληνική DEPA International Projects είναι οι χορηγοί του έργου μέσω της κοινοπραξίας τους IGI Poseidon.

Η κοινοπραξία πρέπει ακόμη να λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τον αγωγό, ο οποίος θα συνδέει πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο υπεράκτιο Ισραήλ, με την Ελλάδα.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ήταν ένας παράγοντας καθυστέρησης της απόφασης, η οποία αρχικά αναμενόταν στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σε ξεχωριστό έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η ενεργειακή αρχή της Ιταλίας ARERA και οι αντίστοιχες αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο ανέφεραν ότι το κόστος κατασκευής του αγωγού EastMed δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στα εθνικά τιμολόγια των τριών χωρών.
Οι αρχές απέκλεισαν επίσης ότι οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου θα έπρεπε να καταβάλουν αποζημίωση για την κατασκευή της υποδομής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης