Ανάβει η μάχη για την αποθήκευση - Εξήντα άδειες έδωσε σε ένα τρίμηνο η ΡΑΑΕΥ

Ανάβει η μάχη για την αποθήκευση - Εξήντα  άδειες έδωσε σε ένα τρίμηνο η ΡΑΑΕΥ

Έως 22/12 η υποβολή των αιτήσεων για τον διαγωνισμό

 

Επενδυτικός πυρετός επικρατεί στις ΑΠΕ καθώς κάθε μήνα δεκάδες νέες άδειες παραγωγής δίνονται από τη ΡΑΑΕΥ σε ενδιαφερόμενους επενδυτές και ταυτόχρονα πολυάριθμες είναι οι αιτήσεις που ζητούν ανοδική τροποποίηση των αδειών που ήδη έχουν.


Ταυτόχρονα η προσέλευση επενδυτών που κατέχουν άδειες αποθήκευσης στο δεύτερο διαγωνισμό για την εξασφάλιση επιδότησης για τις μονάδες τους, αναμένεται μεγαλύτερη από τον πρώτο, που έγινε το καλοκαίρι και επομένως ο ανταγωνισμός σκληρός και οι τιμές ακόμη χαμηλότερες. Η αποθήκευση ενέργειας, είχε μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια και σήμερα είναι στο επίκεντρο των πολιτικών και των στρατηγικών των εταιρειών καθώς ο ρόλος της είναι κρίσιμος για την συνέχιση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των επενδυτών για την αποθήκευση είναι, ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο δόθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ επιπλέον 60 άδειες αποθήκευσης με συσσωρρευτές και αντλησιοταμίευση, συνολικής ισχύος 3,7 GW. Οι άδειες αυτές αντιστοιχούσαν σε εγκατεστημένη χωρητικότητα 5,5 GW, ενώ πολλοί αιτήθηκαν και τροποποιήσεις ζητώντας αύξηση της ισχύος των αδειών κατά 30%.

Πως θα γίνει ο διαγωνισμός

Από τους κατόχους αδειών αποθήκευσης, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 22 Δεκεμβρίου. Η ρυθμιστική αρχή θα δημοσιεύσει έναν αρχικό κατάλογο με τους αιτούντες στις 8 Φεβρουαρίου, δίνοντας μερικές επιπλέον ημέρες για προσφυγές. Το σχέδιο είναι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφυγής.

Και καθώς ο ανταγωνισμός προβλέπεται μεγάλος, αναμένεται να χτυπηθούν πολύ κάτω οι τιμές από το ανώτατο επίπεδο των 115.000 ευρώ/Mw ετησίως και τελικά την επιδότηση θα κερδίσουν όσοι ζητήσουν τα λιγότερα.

Ο πρώτος διαγωνισμός τον Αύγουστο είχε μέση τιμή 49,748 €/MW ετησίως, ενώ η χαμηλότερη επιτυχημένη προσφορά ήταν 33,948 €/MW ετησίως. Η υψηλότερη επιτυχημένη προσφορά ήταν 64,122 €/MW ετησίως. Η Helleniq Energy εξασφάλισε τρία έργα (100 MW), η Intra Energy εξασφάλισε άλλα τρία έργα (100 MW), η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κέρδισε δύο έργα (98 MW), η Energy Bank εξασφάλισε έργο 50 MW και ο Αέναος του Ομίλου Μυτιληναίος κέρδισε σύμβαση μπαταριών 48 MW. Επιπλέον, η Ενεργειακή Τεχνική εξασφάλισε έργο ισχύος 7,8 MW, ενώ κατακυρώθηκε και έργο ενεργειακής κοινότητας 8 MW.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

Το ελληνικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας χορηγεί δύο επιδοτήσεις σε έργα που κέρδισαν: μειωμένη εφάπαξ πληρωμή 100.000 ευρώ ανά MW κατά την κατασκευή, που χρησιμεύει ως επιδότηση κεφαλαιουχικής δαπάνης, σε σύγκριση με τα αρχικά 200.000 ευρώ ανά MW στον πρώτο διαγωνισμό. Τα έργα που κερδίζουν στο πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας της Ελλάδας λαμβάνουν συμβόλαια διαφοράς που παρέχουν εγγυημένο εισόδημα για 10 χρόνια, με ανώτατες τιμές που ορίζονται στα 115.000 €/MW ετησίως τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη δημοπρασία.

Τα έργα πρέπει να είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του 2025 και οι επενδυτές έχουν εντολή να υποβάλλουν εκθέσεις προόδου κάθε τρεις μήνες για να διασφαλίσουν την έγκαιρη κατασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι χωρίζεται σε τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς ισχύος 400 MW, 300 MW και 300 MW. Στον πρώτο διαγωνισμό , τον Αύγουστο, καταχωρήθηκαν 12 έργα αποθήκευσης ενέργειας με συνολική ισχύ 411,79 MW. Η δεύτερη δημοπρασία στοχεύει στην ανάθεση άλλων 288,21 MW αποθηκευτικής ικανότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης