Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί τα επενδυτικά κεφάλαια αποκλείουν τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων

Γιατί τα επενδυτικά κεφάλαια αποκλείουν τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων

Αχνοφαίνεται…  αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα συνταξιοδοτικά ταμεία χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους

Ορισμένοι επενδυτές στην Ευρώπη έχουν αποκλείσει μερικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα χαρτοφυλάκιά τους, δείχνοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κίνητρο (ίσως το μεγαλύτερο) των επενδυτικών ιδρυμάτων για κάτι τέτοιο.


Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να παίξουν πιο μεγάλο ρόλο στις ενεργειακές αγορές και το πιο πρόσφατο παράδειγμα έναρξης αλλαγής στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά είναι η Αυστραλία.

Εκεί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της (AustralianSuper) αντιτάχθηκε στην αποτυχημένη (πλέον) προσφορά 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κορυφαίο λιανοπωλητή ενέργειας της χώρας της Ωκεανίας (Origin Energy), από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Brookfield Asset Management και EIG.

Δεν είναι υπερβολή το να θεωρεί κάποιος ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, δείχνουν σημάδια ακτιβισμού σε αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια είναι προετοιμασμένα να αναπτύξουν το σημαντικό τους κεφάλαιο.

 

Το μήνυμα που στέλνει η Αυστραλία

Παρότι στο παρελθόν τα συνταξιοδοτικά ταμεία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο με παθητικές επενδύσεις, η έντονη αντίθεση του AustralianSuper σε μια κοινοπραξία ιδιωτικών κεφαλαίων που επιδιώκει να κάνει γρήγορη απόδοση, δείχνει ότι τα ταμεία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία υπό διαχείριση και επιρροή για να διεκδικήσουν θέση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετοί μέτοχοι της Origin Energy δεν υποστήριξαν μια προσφορά εξαγοράς από την κοινοπραξία επενδυτών υπό την ηγεσία του Brookfield, οδηγώντας σε κατάρρευση την προτεινόμενη συμφωνία των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά το 68,92% των ψήφων των μετόχων της Origin Energy ήταν υπέρ της προσφοράς, λιγότερο από την απαιτούμενη πλειοψηφία 75% που απαιτείται για την έγκριση της πρότασης και την προώθηση της συμφωνίας, δήλωσε η αυστραλιανή εταιρεία τη Δευτέρα.

Η AustralianSuper (ο κορυφαίος μέτοχος της Origin Energy με ποσοστό άνω του 17%), δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τους προτεινόμενους όρους της εξαγοράς.

«Η AustralianSuper θεωρεί ότι η μελλοντική αξία της Origin είναι καλύτερη στα χέρια των μελών της AustralianSuper και άλλων μετόχων σε σχέση με μια κοινοπραξία ιδιωτικών μετοχών που σχεδιάζει να τις μειώσει», δήλωσε το fund τον περασμένο μήνα.

Μετά την αποτυχημένη ψηφοφορία των μετόχων τη Δευτέρα 4/12/2023, το συνταξιοδοτικό ταμείο γνωστοποίησε ότι «Ποτέ δεν αμφιταλαντευτήκαμε στην πεποίθησή μας ότι η μελλοντική αξία της Origin είναι καλύτερη στα χέρια των μελών και άλλων μετόχων παρά σε μια κοινοπραξία ιδιωτικών κεφαλαίων που επιδιώκει να κάνει γρήγορη επιστροφή».

Το συμβούλιο της Origin Energy αποδέχτηκε (εν μέρει) την προσφορά από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Brookfield, λόγω των δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που οι πλειοδότες είχαν δεσμευτεί να επενδύσουν για να επιταχύνουν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης στην Origin.

Η AustralianSuper υποστήριξε ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξασφάλιση κεφαλαίων και επενδύσεων, ενώ η προσφορά της Brookfield υποτιμά την Origin Energy.

Ο αγώνας που έδωσε η AustralianSuper για τον έλεγχο του λιανοπωλητή ενέργειας της Αυστραλίας «θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας πολύ μεγάλης αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές ανταποκρίνονται στα κεφάλαια και τα funds συνεργάζονται με τις αγορές. Είναι μια διαφορετική δυναμική όσον αφορά το πού είναι έτοιμο να παίξει αυτό το κεφάλαιο», δήλωσε ο Andrew Polson (Διευθύνων Σύμβουλος της Frontier Advisors) στο The Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Αυστραλίας (από τα μεγαλύτερα στον κόσμο), αρχίζουν να απαιτούν αλλαγές και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόδρομο μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας τάσης.

 

Οι μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν τα υπερταμεία στην Αυστραλία

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το AustralianSuper και άλλα υπερταμεία στην Αυστραλία (ART, CareSuper, Cbus, HESTA, Hostplus, Rest Super και UniSuper), ζήτησαν μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση των εγκρίσεων έργων μετάδοσης και μπαταριών, καθώς και την ανάπτυξη τοπικού Αειφόρου Αεροπορικού Καυσίμου (SAF) στη βιομηχανία.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να «ενισχύσουν την ενεργειακή μετάβαση στην Αυστραλία, ενώ θα προσφέρουν αποδόσεις στα συνταξιοδοτικά μέλη τώρα και θα προστατεύσουν τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους στο μέλλον», λένε τα ταμεία με συνολικό βιομηχανικό κεφάλαιο 659 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ).

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά η έλλειψη επενδυτικών ευκαιριών καλής ποιότητας», δήλωσε ο Paul Schroder (Διευθύνων Σύμβουλος της AustralianSuper).

Ο Ντέιβιντ Νιλ (Διευθύνων Σύμβουλος της IFM Investors), σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι με τις σωστές ρυθμίσεις πολιτικής, το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο μπορεί να αναπτυχθεί όλο και περισσότερο σε κλίμακα για να ενισχύσει την ενεργειακή μετάβαση στην Αυστραλία».

 

Ο πιθανός ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Εν τω μεταξύ, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές στην Ευρώπη έχουν αποκλείσει ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιορίσει τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων.

Η κλιματική αλλαγή είναι το μοναδικό μεγαλύτερο κίνητρο των επενδυτικών ιδρυμάτων να αποφασίσουν να αποκλείσουν εταιρείες από τα χαρτοφυλάκιά τους, έδειξε ένα νέο πρόγραμμα παρακολούθησης αποκλεισμού που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης