Ενέργεια

Reuters: Εκτός η «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων από το προσχέδιο συμφωνίας της COP28

Reuters: Εκτός η «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων από το προσχέδιο συμφωνίας της COP28

 Προτείνει «μείωση» της χρήσης ορυκτών καυσίμων - ΕΕ, ΗΠΑ, ζητούν σταδιακή κατάργηση, αντιτίθεται ο ΟΠΕΚ

 

Προσχέδιο μιας πιθανής συμφωνίας για το κλίμα στη σύνοδο κορυφής COP28 τη Δευτέρα πρότεινε μια σειρά επιλογών που θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά παρέλειψε τη "σταδιακή κατάργηση" των ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με το Reuters.

Το προσχέδιο θα θέσει το υπόβαθρο για έναν τελικό γύρο επίμαχων διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής στο Ντουμπάι, η οποία έχει αποκαλύψει βαθιές διεθνείς διαφωνίες σχετικά με το εάν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας θα πρέπει να έχουν θέση σε ένα φιλικό προς το κλίμα μέλλον.

Ο πρόεδρος της COP28, Sultan Al Jaber, προέτρεψε τις σχεδόν 200 χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο της διάσκεψης την Τρίτη, λέγοντας ότι «έχουν ακόμη πολλά να κάνουν».

"Ξέρετε τι απομένει να συμφωνηθεί. Και γνωρίζετε ότι θέλω να επιτύχετε την υψηλότερη φιλοδοξία σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας για τα ορυκτά καύσιμα", είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres τόνισε ότι κεντρικό σημείο αναφοράς επιτυχίας για την COP28 θα είναι εάν θα καταλήξει σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική αλλαγή του κλίματος.

Οκτώ επιλογές για τις χώρες

Το νέο σχέδιο συμφωνίας COP28, που δημοσιεύτηκε από την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη σύνοδο κορυφής, πρότεινε διάφορες επιλογές, αλλά δεν αναφερόταν σε «σταδιακή κατάργηση» όλων των ορυκτών καυσίμων, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενο προσχέδιο.

Αντίθετα, απαρίθμησε οκτώ επιλογές που «θα μπορούσαν» να χρησιμοποιήσουν οι χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές, μεταξύ των οποίων: «μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, με τακτικό και δίκαιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί καθαρό μηδέν έως, πριν ή περίπου το 2050».

Άλλες ενέργειες που αναφέρονται περιελάμβαναν τον τριπλασιασμό της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, τη «ταχεία κατάργηση του αμείωτου άνθρακα» και την κλιμάκωση των τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη δέσμευση των εκπομπών CO2.

Ένας συνασπισμός περισσότερων από 100 χωρών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά της Νορβηγίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νησιωτικών χωρών, ήθελε μια συμφωνία που θα περιελάμβανε τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί των συνόδων κορυφής του ΟΗΕ εδώ και 30 χρόνια . Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι μακράν ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε να ενισχυθεί η γλώσσα του σχεδίου συμφωνίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι το νέο κείμενο ήταν απογοητευτικό.

«Εκτιμούμε την προσπάθεια πολλών για την παραγωγή του κειμένου, το οποίο επιδιώκει να εξισορροπήσει μια ποικιλία συμφερόντων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ταυτόχρονα, το τμήμα μετριασμού, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των ορυκτών καυσίμων, πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Wopke Hoekstra δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Εξετάζουμε ακόμα όλα τα διάφορα στοιχεία. Και ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα εκεί μέσα. Αλλά συνολικά, είναι σαφώς ανεπαρκές και δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος , είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε».

Εκπρόσωποι από τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, τη Σαμόα και τις Νήσους Μάρσαλ, που ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της ανόδου της θάλασσας, δήλωσαν ότι το προσχέδιο είναι θανατική καταδίκη.

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε ένα κείμενο που δεν έχει ισχυρή δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σαμόα.

Ένα νέο προσχέδιο εγγράφου αναμένεται νωρίς την Τρίτη, το οποίο θα αφήσει λίγο χρόνο για περαιτέρω διαφωνίες πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο του συνεδρίου στις 7:00 GMT. Οι συνόδοι κορυφής COP σπάνια τελειώνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέχθηκαν πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτη της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ, στην οποία είναι μέλη τα ΗΑΕ, να αφαιρεθεί οποιαδήποτε αναφορά στα ορυκτά καύσιμα από το κείμενο.

Δεν ήταν σαφές εάν η Κίνα, αυτή τη στιγμή η κορυφαία εταιρεία εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, υποστήριξε το σχέδιο.

Ωστόσο, οι παρατηρητές ανέφερεαν ότι ορισμένες αναφορές στο έγγραφο ήταν σύμφωνες με τις προηγούμενες θέσεις πολιτικής της Κίνας, καθώς και με τη συμφωνία Sunnylands που υπέγραψαν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο.

Η συμφωνία Sunnylands δεν χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενες φράσεις όπως "σταδιακή κατάργηση", αλλά ζητούσε την ταχεία αντικατάσταση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποστήριξε τη δέσμευση για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Πιέσεις από τον ΟΠΕΚ

Για τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο, μια παγκόσμια συμφωνία στη COP28 για την απόρριψη των ορυκτών καυσίμων -ακόμη και χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης- θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πολιτική βούληση άλλων χωρών να περικόψουν τη χρήση των προσοδοφόρων προϊόντων στα οποία βασίζονται οι οικονομίες που παράγουν καύσιμα.

Μιλώντας σε υπουργούς και διαπραγματευτές την Κυριακή, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι μια συμφωνία COP28 δεν πρέπει να επιλέγει πηγές ενέργειας, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών.

Αυτή η θέση απηχεί ένα κάλεσμα του ΟΠΕΚ σε επιστολή του προς τα μέλη του νωρίτερα στη σύνοδο κορυφής, το οποίο σύμφωνα με το Reuters, τους ζήτησε να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε γλώσσα που στοχεύει άμεσα τα ορυκτά καύσιμα.

Οι συμφωνίες στις συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα πρέπει να εγκριθούν με συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παρόντες. Αυτός ο υψηλός πήχης στοχεύει στη δημιουργία συναίνεσης για τα επόμενα βήματα του κόσμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μεμονωμένες χώρες μέσω των εθνικών τους πολιτικών και επενδύσεων.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πει ότι οποιαδήποτε συμφωνία COP28 για την αναμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή οικονομική υποστήριξη για να τους βοηθήσει να το κάνουν αυτό.

Παρά την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να παράγουν περίπου το 80% της παγκόσμιας ενέργειας.
Οι διαπραγματευτές είπαν στο Reuters ότι άλλα μέλη του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράκ και του Ιράν, αντιστάθηκαν επίσης στις προσπάθειες εισαγωγής σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων στη συμφωνία COP28.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης