Rystad Energy: Το 2023 είναι η χρονιά της μεγάλης μπαταρίας στην Αυστραλία

Rystad Energy: Το 2023 είναι η χρονιά της μεγάλης μπαταρίας στην Αυστραλία

Οι εγκρίσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας έπεσαν σε χαμηλό 8 ετών το τρέχον έτος

Το 2023 έχει ανακηρυχθεί ως η χρονιά της μεγάλης μπαταρίας στην Αυστραλία, καθώς οι εγκρίσεις για αιολική και ηλιακή έπεσαν στα χαμηλά 8 ετών και οι αρχικές κατασκευές και οι ολοκληρώσεις έργων για τη νέα γενιά έπεσαν πολύ κάτω από αυτό που απαιτείται για τον στόχο της χώρας για τις ΑΠΕ για το 2030.


Η
Rystad Energy (εταιρεία έρευνας με έδρα τη Νορβηγία), δημοσίευσε την ετήσια ανασκόπησή της για το 2023, με κορυφαίο σημείο να είναι το ρεκόρ των 3,7 γιγαβάτ εγκαινίων για μεγάλα έργα μπαταριών σε όλη τη χώρα (περίπου 50% περισσότερες από τις συνδυασμένες εκκινήσεις κατασκευής νέων αιολικών και ηλιακών).

 

Προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου των ΑΠΕ

Η αποθήκευση μπαταριών θα είναι σημαντική για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια της Αυστραλίας, ιδιαίτερα καθώς το μερίδιο των ΑΠΕ αυξάνεται πέραν του 50% προς τον στόχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του 82% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για το 2030.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος των ΑΠΕ (αναπόσπαστος για τους ευρύτερους στόχους μείωσης των εκπομπών) δεν θα επιτευχθεί χωρίς σημαντική αύξηση των εγκρίσεων, των ποσοστών κατασκευής και ολοκλήρωσης.

«Οι βασικές προκλήσεις για το έτος περιελάμβαναν την έγκριση αιολικών και ηλιακών έργων κοινής ωφέλειας και την ανάθεση επαρκούς χωρητικότητας για να συμβαδίσει με τον στόχο της Αυστραλίας για 82% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Συνολικά μόλις 2,3 GWAC ηλιακών και αιολικών έργων κοινής ωφέλειας σε όλη την Αυστραλία εγκρίθηκε η εφαρμογή ανάπτυξής τους το 2023, το χαμηλότερο των τελευταίων 8 ετών. Μόλις 4,6 GW νέας αιολικής και ηλιακής ενέργειας ενεργοποιήθηκαν το 2023, πολύ κάτω από αυτό που απαιτείται (πάνω από 6 GW ετησίως) για να επιτευχθεί ο στόχος του 82%», αναφέρει η έκθεση Rystad.

 

Νέα αιολικά και ηλιακά έργα

Σύμφωνα με την Rystad, οι αρχικές κατασκευές για νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας ανήλθαν επίσης συνολικά σε μόλις 2,3 GW, με μόλις 1 GW νέας αιολικής ισχύος, καθώς ο αγώνας της βιομηχανίας αύξησε το κόστος των στροβίλων, την αποδυνάμωση του δολαρίου Αυστραλίας και τα αυξανόμενα επιτόκια που ώθησαν τις τιμές των συμφωνιών αγοράς ενέργειας πάνω από $100/MWh.

Μόνο 2 αιολικά ενεργητικά άνοιξαν το έδαφος το 2023: το πρώτο στάδιο της Tag Energy 756 MW του έργου Golden Plains στη Βικτώρια και το αιολικό πάρκο Wambo 252 MW της Cubico στο Κουίνσλαντ.

Σημείωσε επίσης την έλλειψη εγκεκριμένων αιολικών έργων σε όλο το NEM, με μόλις 9 GW αιολικής ισχύος να έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η κατασκευή στο NEM.

Οι αναλυτές λένε ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, καθώς οι περισσότεροι μοντελιστές προτείνουν ότι το δίκτυο χρειάζεται περισσότερο άνεμο παρά ηλιακό τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερα από 60 GW νέας αιολικής ισχύος στα σκαριά, σε αναμονή εγκρίσεων ή πρόκειται να υποβληθούν αίτηση.

Συνολικά 1,3 GWAC ηλιακής ενέργειας κλίμακας κοινής ωφέλειας ξεκίνησε την κατασκευή το 2023, με επικεφαλής το ηλιακό πάρκο Aldoga ισχύος 380 MW της Acciona στο Κουίνσλαντ το οποίο αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των νέων αρχών κατασκευής.

Η ηλιακή ταράτσα συνέχισε την ισχυρή της λειτουργία με περισσότερα από 3 GW νέας χωρητικότητας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπάθησε να ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στην ανάπτυξη του έργου με μια δραματική επέκταση του Επενδυτικού Σχεδίου Δυναμικότητας, το οποίο θα προσφέρει τώρα 9 GW νέας χωρητικότητας αποθήκευσης (μέσος όρος 4 ώρες) και 23 GW νέας αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του CIS το οποίο θα χρησιμοποιήσει ουσιαστικά κρατικούς πόρους για να αναλάβει τον κίνδυνο νέων έργων, παρέχοντας κατώτατο όριο και ανώτατο όριο στις τιμές των έργων, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί και η αβεβαιότητα κάνει ορισμένους πιθανούς αγοραστές PPA να περιμένουν και να δουν πώς εξελίσσεται η αγορά.

Η Rystad εκτιμά ότι η ΚΑΚ θα είναι επιτυχής στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά προβλέπει ότι η χώρα θα μπορούσε να υπολείπεται του 2030 με μόλις 70% πιθανότητες να είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική μετάβαση.

 

Έργα αποθήκευσης μπαταριών

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι στην αποθήκευση μπαταριών, η οποία αντιπροσώπευε το 60% της νέας κατασκευής χωρητικότητας που ξεκινά το 2023.

Αυτά καθοδηγήθηκαν από έργα-ορόσημα όπως η μπαταρία Waratah Super (850MW και 1680 MWh) και ο πρόσφατα συμβεβλημένος κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Μελβούρνης (600 MW και 1600 MWh) και το πρώτο στάδιο 500MW, 1000MWh της μεγάλης μπαταρίας Earing.

Άλλες αξιοσημείωτες εκκινήσεις κατασκευής μπαταριών περιλαμβάνουν τα έργα Neoen's Collie, Alinta's Wagerup και Synergy's Kwinana σταδίου 2 στη W.A., την μπαταρία Blyth στη Νότια Αυστραλία, τις μπαταρίες Tarong, Western Downs και Greenbank στο Queensland και μπαταρίες Latrobe και Rangebank στη Βικτώρια.

Η Tesla ήταν ο πιο επιτυχημένος προμηθευτής τεχνολογίας μπαταριών, με περισσότερο από 1 GW νέας χωρητικότητας (με διάφορα μήκη αποθήκευσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε έργου), ακολουθούμενη από εταιρείες όπως οι Fluence, CATL, NHOA και Power Electronics.


Έργα άλλων τεχνολογιών

Σε άλλες τεχνολογίες, η Vestas αντιπροσώπευε τα μόνα 2 νέα έργα αιολικής ενέργειας, SMA και Ingeteam lead σε μετατροπείς ηλιακών πάρκων, και Nextracker και Array οδήγησαν σε ηλιακά συστήματα παρακολούθησης, ενώ οι JA Solar, Jinko, Canadian Solar, Longi και Risen μοιράστηκαν τα λάφυρα στο ηλιακές μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης