Δ. Αυστραλία: Έγκριση σχεδίου 1,52 δισ. δολ. για εμβληματικό έργο αποθήκευσης μπαταριών 2 GWh

Δ. Αυστραλία: Έγκριση σχεδίου 1,52 δισ. δολ. για εμβληματικό έργο αποθήκευσης μπαταριών 2 GWh
CATL και Power Electronics θα είναι οι προμηθευτές

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Synergy έλαβε έγκριση σχεδιασμού για το έργο 500MW/2.000MWh Collie Battery Energy Storage System (CBESS) στη Δυτική Αυστραλία.


Το έργο αποθήκευσης μπαταριών είναι ένα από τα 2 που χρηματοδοτούνται με 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,52 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό της Δυτικής Αυστραλίας 2023-24.

Βρίσκεται στην τοποθεσία του Collie Power Station (σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει προγραμματιστεί να παροπλιστεί το 2027).

Η Περιφερειακή Κοινή Ομάδα Αξιολόγησης Ανάπτυξης (JDAP) της Πολιτείας συνέστησε στα τέλη Νοεμβρίου να εγκριθεί η αίτηση έργου υπό προϋποθέσεις, διαπιστώνοντας ότι ήταν σύμφωνη με τους στόχους της τοπικής χωροταξίας γης. Η πρόταση επίσης δεν θα έθετε σε κίνδυνο τις μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή και οι πιθανές επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν επαρκώς, καθόρισε το JDAP.

Το Collie Power Station ισχύος 340 MW είναι η μοναδική μεγαλύτερη γεννήτρια στο Νοτιοδυτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (SWIS) που αποτελεί το κύριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Αυστραλίας.

Απομονωμένα γεωγραφικά και ηλεκτρικά από τα άλλα κύρια δίκτυα της Αυστραλίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποθήκευση ενέργειας έχουν αναγνωριστεί ως το καλύτερο μέσο για τη διατήρηση της αξιοπιστίας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς αποσύρεται ο άνθρακας.

 

Ο τόπος του έργου

Η τοποθεσία Collie αναγνωρίστηκε ως ιδανικό σημείο για να φιλοξενήσει αποθήκευση μπαταριών μεγάλης κλίμακας λόγω της υπάρχουσας υποδομής δικτύου μεταφοράς και του τοπικού εργατικού δυναμικού με σχετικές δεξιότητες στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Synergy κατέχει ήδη την τοποθεσία brownfield, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Περθ (πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας).

Η θυγατρική Synergy Renewable Energy Development (SynergyRED) θα παραδώσει το περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 30 ετών. Η θέση σε λειτουργία αναμένεται τον Οκτώβριο του 2025.

Η Δυτική Αυστραλία θα μπορούσε να χρειαστεί 17GW/96GWh αποθήκευσης έως το 2050.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνησή της ανακοίνωσε την ανάθεση συμβάσεων προμήθειας για τα έργα Collie BESS της Synergy και 200MW/800MWh Kwinana 2 BESS.

 

Οι προμηθευτές του έργου

Η CATL με έδρα την Κίνα (επί του παρόντος ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών ιόντων λιθίου στον κόσμο), θα προμηθεύει τη λύση BESS φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) EnerC και στα δύο έργα.

Η ισπανική εταιρεία Power Electronics θα προμηθεύει μετατροπείς και σύστημα μετατροπής ισχύος (PCS) εξοπλισμού.

Η Synergy ξεκίνησε την κατασκευή του Kwinana 2 στα μέσα του τρέχοντος έτους, που βρίσκεται στον πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kwinana στο νότιο Περθ.

Το Kwinana 2 ακολουθεί το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 100MW/200MWh Kwinana Battery Energy Storage System 1 (Kwinana BESS 1) το οποίο εισήλθε στη φάση έναρξης λειτουργίας του νωρίτερα φέτος.

Η SynergyRED γνωστοποίησε ότι το έργο Collie BESS θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί σε 1.000 MW/4.000 MWh εάν οι δυνάμεις της αγοράς το καταστήσουν βιώσιμο.


Πρόταση για έργο BESS

Ο γαλλικός παραγωγός ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση ενέργειας (IPP) Neoen, πρότεινε το δικό του έργο BESS μεγάλης κλίμακας για την περιοχή Collie, το οποίο θα ήταν αρχικά 200 MW/800 MWh, αλλά θα μπορούσε επίσης να ανέλθει σε 1.000 MW/4.000 MWh.

Ενώ οι περισσότερες αναπτυξιακές δραστηριότητες της μεγάλης κλίμακας BESS στην Αυστραλία έχουν επικεντρωθεί στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού (NEM) που καλύπτει την πλειοψηφία των ανατολικών και νότιων πολιτειών (ως δίκτυο χωρίς διασύνδεση με άλλες), η ανάγκη της SWIS για αποθήκευση μπαταριών είναι ίσως ακόμη πιο επείγουσα.

 

Η απαίτηση για αποθήκευση ενέργειας έως το 2050

Η μοντελοποίηση από τον Αυστραλιανό Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς (AEMO) διαπίστωσε ότι η Χονδρική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Δυτικής Αυστραλίας (η SWIS είναι ισοδύναμη με την NEM), απαιτεί περίπου 12GW-17GW/74GW/96GWh αποθήκευσης ενέργειας έως το 2050 για να εκπληρώσει τους εθνικούς και κρατικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κλίματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης