Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Μ. Στασινόπουλος: Χρειαζόμαστε σχέδιο για την επαναβιομηχάνιση της χώρας - Στις βιομηχανικές μπαταρίες μπαίνει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Μ. Στασινόπουλος: Χρειαζόμαστε σχέδιο για την επαναβιομηχάνιση της χώρας - Στις βιομηχανικές μπαταρίες μπαίνει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Αναπτυξιακά κίνητρα για την βιομηχανία με νόνο φέρνει ο Σκρέκας μέσα στο 2024
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη για μια βιομηχανική στρατηγική που θα εστιάζει στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της, επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλης Στασινόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για την μεταποίηση.
«Ο παραγωγικός κόσμος χρειάζεται ένα βασικό συνομιλητή και σύμμαχο και γι αυτό χρειάζεται υπουργείο Βιομηχανίας, που θα έχει την ευθύνη για τα βασικά ζητήματα που επιδρούν στη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά της βιομηχανίας», είπε ο κ. Στασινόπουλος.

Εν τω μεταξύ όπως ανέφεραν πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις η Viohalco με τη γερμανική CMBlu Energy AG, για κοινή επένδυση για τη δημιουργία νέας μονάδας που θα παράγει βιομηχανικές μπαταρίες στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 50 εκ. ευρώ στην οποία, η Viohalco θα συμμετέχει μειοψηφικά, και θα υλοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια και ανάλογα με τις εξελίξεις στην τεχνολογία κατασκευής μπαταριών.
Πρόκειται για ένα όραμα που ο. Στασινόπουλος έχει την τελευταία 5ετία και θέλει να δώσει στην ΒΙΟΧΑΛΚΟ μια ακόμα πρωτοπορία. Οι επενδύσεις σε μπαταρίες έχουν ξεκινήσει την μάχη της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο με γοργά βήματα και στην χώρας μας η εταιρία που πρωτοστατεί είναι η Sunlight.

O κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι η ελληνική μεταποίηση έχει τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές και μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το δυσμενές φορολογικό καθεστώς για τις βιομηχανικές επενδύσεις το υψηλό ενεργειακό κόστος η ανεπάρκεια χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη επενδύσεων, θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού και κίνητρα που συνδέονται με την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον κ. Σκρέκα και ότι γίνονται σίγουρα βήματα, αλλά και ότι υπάρχουν και κομβικής σημασίας θέματα, όπως το ενεργειακό κόστος, τα κίνητρα, τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού και δεν υπάρχει σήμερα ένας φορέας που να έχει τη συνολική ευθύνη για τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αλλά και μια στρατηγική αντίληψη.
«Είναι μια σοβαρή πρόκληση για τη χώρα να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αποτελεσματικό για την ελληνική βιομηχανία. Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία να δώσει αυτά που μπορεί να δώσει.

Η Ελληνική Παραγωγή θα είναι στο πλευρό κάθε προσπάθειας για την επαναβιομηχάνιση της χώρας

Η ενίσχυση της βιομηχανίας μεταποίησης μικρού και μεγάλου μεγέθους είναι η πιο σημαντική προοπτική και η πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για τη χώρα για να αυξηθεί η παραγωγή πλούτου. Για να αυξηθεί το ΑΕΠ και με πραγματική παραγωγική ανάπτυξη να συγκλίνουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προς όφελος όλης της κοινωνίας και των μελλοντικών γενιών. Και δεύτερον το να αποφασίσει να μπει η χώρα σε αυτόν τον ενάρετο κύκλο ανάπτυξης της βιομηχανίας, δεν είναι κάτι ουτοπικό, είναι μια στρατηγική που οδηγεί στο μέλλον», είπε ο Μιχάλης Στασινόπουλος.

Σκρέκας: Πώς θα βαθμολογούνται οι επιχειρήσεις στο νέο Αναπτυξιακό

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας και είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και τόνισε ότι πραγματοποιεί συζητήσεις με τον ΙΟΒΕ για να συμφωνηθούν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας.

Επίσης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο που θα διαμορφωθεί μέσα στο 2024 με εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες, ώστε να δίνει κίνητρα για επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση αλλά και για να ενθαρρύνει την επέκταση της βιομηχανίας στην έρευνα και την ανάπτυξη και στους απαραίτητους εξοπλισμούς για έργα ενεργειακής μετάβασης, όπως εξοπλισμοί για πλωτά αιολικα ή για παραγωγή μπαταριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης