Επικαιρότητα

Ν. Παπαθανάσης: Aύξηση 15,1% στις επενδύσεις

Ν. Παπαθανάσης: Aύξηση 15,1% στις επενδύσεις

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Κεντρική Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νικόλαου Παπαθανάση με τίτλο: «ACCELERATING THE INVESTMENT MOMENTUM» καθώς και τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ που ακολούθησαν με τίτλο «LARGE PROJECTS TRANSFORMING GREECE» και «ELLINIKON: REALIZING THE LARGEST URBAN REGENERATION PROJECT» περιλαμβάνονταν στην ατζέντα του Συνεδρίου 25th Annual Capital Link Invest in Greece Forum με τίτλο «Accelerating Investments for Sustainable Growth», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, 2023, στην Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το «New York Stock Exchange», το «Athens Exchange Group (ATHEX Group)» και μεγάλες διεθνείς Τράπεζες & Οργανισμούς, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη. Το Συνέδριο υποστήριξαν κορυφαίοι χορηγοί, ενώ η «Goldman Sachs» και η «TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)» συμμετείχαν ως Κύριοι Χορηγοί.


O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης έκανε κεντρική ομιλία με θέμα:
O κ. Υπουργός στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

“Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησής μας, εφαρμόσαμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων χωρίς, παράλληλα, να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22% και τον φόρο μερισμάτων στο 5%, ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε συνολικά 50 φόρους για να ενισχύσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η ελληνική οικονομία πλέον αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, καθώς αναμένουμε διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη το 2024, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο 15,1%, από 7,1% το 2023.
Η οικονομία μας έχει πλέον αποδειχθεί ανθεκτική και προσβλέπουμε στο μέλλον με δημοσιονομική αυτοπεποίθηση, ενώ η Ελλάδα μετατράπηκε σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καταγράφοντας αξιοσημείωτο ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Το πετύχαμε ακολουθώντας έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με ένα κατάλληλο μείγμα οικονομικών πολιτικών που άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών για τη χώρα. Ταυτόχρονα, μειώσαμε δραστικά τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και ήδη επιταχύνουμε την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και σίγουρα πιο ελκυστικοί για νέες επενδύσεις.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και είμαστε αποφασισμένοι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων) έχουν ήδη αρχίσει να εισρέουν στη χώρα μας υποστηρίζοντας το στρατηγικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τις επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, καθώς και την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την απασχόληση με σημαντικά προγράμματα κοινωνικής συνοχής.

Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να οικοδομούμε ισχυρά θεμέλια εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και σίγουρα ένα υπέροχο μέρος για να ζει κανείς.»


ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: LARGE PROJECTS TRANSFORMING GREECE

Συντονιστής:
κ. Alexander Metallinos, Partner - PotamitisVekris

Ομιλητές:
• κ. Nikos Nezeritis, Head of Structured Finance - Alpha Bank
• κ. Alexandros Argyros, Managing Director & Head of Investment Banking - AXIA Ventures Group Ltd
• κ. Paul Ferneyhough, Executive Vice President, Chief Strategy & Commercial Officer - Eldorado Gold
• κ. Gregory D. Dimitriadis, CEO & Executive Member of the BoD - Growthfund, the National Fund of Greece
• κ. Vassilis N. Karamouzis, General Manager of Corporate & Investment Banking - National Bank of Greece

Ο κ. Alexander Metallinos τόνισε: «Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει σημαντικά έργα υποδομής:

  • Ολοκληρώθηκαν έξι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (οι πέντε μέσω project finance), που συνδέουν όλες τις μεγάλες πόλεις,
  • εκσυγχρονίστηκαν 14 περιφερειακά αεροδρόμια,
  • Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά δεκαπλασιάστηκε για να διαχειρίζεται περισσότερα από 5.000.000 TEU ετησίως με αποτέλεσμα να κατατάσσεται σταθερά ως το πρώτο ή δεύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο,
  • Κατασκευάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, χωρητικότητας 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμος, όταν η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ.


H Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή με νέες προτεραιότητες. H ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων έργων υποδομής. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με το ποσοστό να φτάνει στο 58% το 2023 (από 37% το 2019)
Τα σχέδια για την επόμενη επταετία είναι ακόμη πιο φιλόδοξα και περιλαμβάνουν: την αύξηση των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων από 11,5 GW σε 23,5 GW, την εγκατάσταση μπαταριών 3,1 GW , 2,2 GW αντλησιοταμίευσης, τη διασύνδεση όλων των σημαντικών νησιών με το εθνικό δίκτυο αλλά και την αύξηση της διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες.
Παράλληλα, προχωρούν διάφορα έργα μεταφορών, όπως ο ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Τέλος, το έργο του Ελληνικού, που αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο αστικής ανασυγκρότησης αναμένεται να θα βελτιώσει δραστικά τα νότια προάστια της Αθήνας.
Τα περισσότερα από αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω project finance. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερα πολύπλοκες συμφωνίες και άλλες εξειδικευμένες νομικές εργασίες. Τα κορυφαία ελληνικά δικηγορικά γραφεία έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτά τα θέματα τα τελευταία 25 χρόνια και μπορούν να διευκολύνουν την διαδικασία καταρτίζοντας τα απαραίτητα συμβατικά έγγραφα".

Ο κ. Nikos Nezeritis, αναφέρθηκε στο νέο κύμα μεγάλων έργων υποδομής που μεταμορφώνουν την Ελλάδα. Τα έργα αυτά προέρχονται από πρωτοβουλίες ιδιωτικοποίησης και ΣΔΙΤ στις μεταφορές, την παραγωγή και διανομή ενέργειας, την αστική ανάπλαση, τις επενδύσεις που συνδέονται με το περιβάλλον, τις βιομηχανίες πρώτων υλών και διυλιστηρίων και, βέβαια, τις ψηφιακές υποδομές. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που συντελείται στην Ελλάδα αφορά στο γεγονός ότι η προσέλκυση και ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων αποκτά πλέον θεσμικά χαρακτηριστικά. Διεθνείς στρατηγικοί παίκτες καθώς και επενδυτικά σχήματα έχουν διεισδύσει στην αγορά σε όλους τους τομείς εντάσεως κεφαλαίου (από τα ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία έως τη φιλοξενία), την ίδια στιγμή που οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες που επέζησαν από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση έχουν μετατραπεί σε ομίλους με διεθνές αποτύπωμα. Ως απόδειξη του εν εξελίξει μετασχηματισμού, ο Νίκος Νεζερίτης, σημείωσε ότι πλέον οι επενδυτές μπορούν να απευθύνονται για άντληση κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές ή να κάνουν χρήση δομημένων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς επίσης και τους πόρους του RRF, η λειτουργία του οποίου έχει ομαλά ενταχθεί στις επιλογές των επενδυτών.
Ο κ. Alexandros Argyros δήλωσε: Καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα έχει βιώσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού στο χώρο των επενδύσεων, το οποίο ωθείται από μια οικονομία που ανακάμπτει μετά από μια παρατεταμένη κρίση. Η πολιτική σταθερότητα, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια και η πληθώρα ευκαιριών που εκτείνονται σε διάφορους τομείς, έχουν συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, ενισχύοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας.
Στοχεύοντας στο 2024, η χώρα αναμένει σταθερή ανάπτυξη στις ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), οι οποίες ενισχύονται από τις συνεχείς πρωτοβουλίες με στόχο κεντρικούς τομείς, καθιερώνοντας την σταδιακά ως πυρήνα μετασχηματιστικών εγχειρημάτων. Το επενδυτικό σενάριο είναι ισχυρό, συμπεριλαμβάνοντας πληθώρα εν εξελίξει και επικείμενων έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επενδυτικές ευκαιρίες στα χρηματοοικονομικά, τον τουρισμό, τον πιο κομβικό τομέα της Ελλάδας με περίπου 20% συνεισφορά στην οικονομία, καθώς και στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων και άλλων.
Οι επενδύσεις γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές λόγω των κινήτρων που προκύπτουν από ένα ευνοϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης. Αυτό υποστηρίζεται από ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το τρέχον έτος σημειώθηκαν σημαντικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας από μεγάλες τράπεζες, αξιοσημείωτων IPO στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων αλλά και διεθνή ενεργειακά έργα, υποδεικνύοντας την ελκυστικότητα της Ελλάδας στους επενδυτές. Επιπλέον, η επικείμενη πώληση μεριδίου 30% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μέσω IPO υπόσχεται σημαντικά έσοδα, τονίζοντας περαιτέρω την επενδυτική γοητεία της χώρας.

Στην AXIA, είμαστε υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας σε μετασχηματιστικά έργα που έχουν επηρεάσει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Η πολυετής θέση μας ως κορυφαία επιλογή μεγάλων εταιρειών, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν καθώς και την συνεχή προσπάθειά μας για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών, καινοτόμων λύσεων και άψογης εκτέλεσης. Επιπλέον, οι ισχυρές συνεργασίες μας με παγκόσμιους επενδυτές ενισχύουν περαιτέρω την ικανότητά μας να συνεισφέρουμε στην διεξαγωγή φιλόδοξων συναλλαγών που αναβαθμίζουν το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Ο κ. Paul Ferneyhough δήλωσε: «Η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα και υλοποιεί με υπερηφάνεια αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος του πάνελ: ένα από τα μεγαλύτερα έργα που μεταμορφώνουν την Ελλάδα. Πιστεύουμε στην αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα, τη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και τις εξαιρετικές δυνατότητές της να καταστεί ηγέτης στην ευρωπαϊκή μεταλλευτική βιομηχανία.
Η Eldorado προωθεί το μετασχηματιστικό της έργο στις Σκουριές στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση των υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων και προτύπων ασφάλειας. Οι Σκουριές είναι ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που κατά τη συνολική διάρκεια ζωής του -με αρχική εκτίμηση τα 20 έτη- προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατ. λιβρών χαλκού. Το έργο και οι επενδύσεις μας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας αντιστοιχούν σε μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. δολ. και επιπλέον 2 δισ. δολ. σε αξία εξαγωγών και προμηθειών σε τοπικό επίπεδο. Το έργο των Σκουριών θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη παρακαταθήκη σε υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό, βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και σημαντικού κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος για τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, οι Σκουριές θα κατέχουν στρατηγικό ρόλο στην αυτάρκεια της Ευρώπης σε χαλκό έναντι άλλων τρίτων πηγών, καθώς όλος ο πλανήτης αρχίζει να αναγνωρίζει ότι η βιώσιμη και υπεύθυνη προμήθεια πρώτων υλών είναι κρίσιμη για την πράσινη μετάβαση.
Ακόμα, αναγνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, στη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της επένδυσης, αλλά και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Eldorado για το πρότζεκτ. Όλοι οι στρατηγικοί μας εταίροι πιστεύουν στον κομβικό ρόλο που η βιώσιμη εξόρυξη μπορεί να έχει στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Gregory D. Dimitriadis δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία στη νέα ανοδική πορεία που ξεκινά με την επανάκτηση, ύστερα από 13 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας, έχει στη διάθεσή της και ένα επιπλέον αναπτυξιακό εργαλείο, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε, καθώς η ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, που επισημοποιήθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη, υποδηλώνει ότι η επιστροφή της χώρας και της οικονομίας της στην κανονικότητα είναι πλέον πλήρης. Η ελληνική οικονομία λειτουργεί όπως η οικονομία κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, με ένα, ωστόσο, πλεονέκτημα: έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, στοιχείο που ενισχύει τις αισιόδοξες προοπτικές για την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της.
Για το Υπερταμείο, στους κόλπους του οποίου θα λειτουργήσει το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, αυτό σημαίνει το άνοιγμα μιας νέας σελίδας. Ήδη εδώ και μια τριετία, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, «λειτουργούμε ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής μεγάλων επενδυτών, και αυτό καταγράφεται σε μια σειρά επενδυτικών συμφωνιών για αναπτυξιακά έργα που μεταβάλλουν την εικόνα της χώρας, όπως επίσης και στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για μεγάλα project του ομίλου, από τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων έως τις επενδύσεις στην ενέργεια. Ωστόσο, οι δυνατότητές μας να συμβάλουμε περαιτέρω στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων ενισχύονται με την λειτουργία μας ως Sovereign Wealth Fund, μετά την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.»
«Θα μπορούμε πλέον», διευκρίνισε ο κ. Δημητριάδης, «να διαδραματίσουμε το ρόλο του local partner για τους ξένους επενδυτές. Το γεγονός επίσης ότι οι αναπτυξιακοί στόχοι μας αφορούν πεδία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων οικονομικών κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως οι πράσινες επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες, διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων. Σε όλη αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ακόμη, «θα έχουμε την βοήθεια της BlackRock, ενός συμβούλου υψηλού κύρους που άλλωστε έχει αναλάβει και την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.»
Ο κ. Vassilios N. Karamouzis, δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα έχει πλέον επανενταχθεί επιτυχώς στις επενδυτικές επιλογές σημαντικών διεθνών φορέων με μακροπρόθεσμη στόχευση. Προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία η οικονομία της χώρας, απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων.
Ενδεικτικά ο κ. Καραμούζης ανέφερε ό,τι μέχρι το 2030 δρομολογούνται ~190 έργα υποδομών σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και λιμάνια ύψους 28 δις ευρώ, στο σκέλος της ψηφιακής μετάβασης είναι σε εξέλιξη έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων για δίκτυα οπτικών ινών και data centers, στον κλάδο των τουριστικών υποδομών απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε σύγχρονα και βιώσιμα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου ο Ελληνικός τουρισμός να διατηρήσει τη δυναμική του, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται έργα τα οποία προάγουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας με απώτερο στόχο την ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δικτύων υποδομών για αποθήκευση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού & υγροποιημένου αερίου, καθώς και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες.
Στην τρέχουσα συγκυρία, διαμορφώνεται η εξής πολυπλοκότητα ανέφερε χαρακτηριστικά: «η εν λόγω επενδυτική δραστηριότητα πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, αβεβαιότητας σε σχέση με το κόστος ενέργειας, ενισχυμένου πληθωρισμού, και λοιπών αστάθμητων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων γεωπολιτικών εντάσεων και υγειονομικών κρίσεων.
Παράλληλα, η όποια επενδυτική δραστηριότητα με στόχο την «ανάπτυξη» απαιτείται να είναι βιώσιμη, καθότι η αναστροφή της κλιματικής κρίσης, η εξυγίανση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ενίσχυση της διαφάνειας κατά τα πρότυπα ESG αποτελεί προτεραιότητα για πελάτες, επενδυτές, εποπτικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη βάση αυτή, -ανέφερε καταληκτικά- η χρηματοδότηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας απαιτεί μεγάλη εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς, στοιχεία που διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, η οποία με εφαλτήριο την εξαιρετική της οικονομική κατάσταση και το εξειδικευμένο στελεχιακό τής δυναμικό, συνεχίζει να είναι η Τράπεζα επιλογής για την υλοποίηση μεγάλων ελληνικών και ξένων επενδυτικών εγχειρημάτων.»


ELLINIKON: REALIZING THE LARGEST URBAN REGENERATION PROJECT

Παρουσίαση από τον

κ. Odissea Athanasiou, Chief Executive Officer - LAMDA Development

Ακολούθησε συζήτηση βάσει ερωτήσεων που του έθεσε ο

• κ. Dimitris Manoussakis, Managing Partner & Founder – Savills Hellas

Ο κ. Odisseas Athanasiou τόνισε ότι: «Η LAMDA Development είναι η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα, κατέχοντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων και μαρίνων με απαράμιλλο αποτύπωμα στην ελληνική αγορά. Η LAMDA Development είναι επίσης η εταιρεία που αναπτύσσει το The Ellinikon, την πρωτοποριακή, βιώσιμη, έξυπνη και παράκτια «πόλη μέσα στην πόλη» της Ευρώπης, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν όλα όσα χρειάζονται στην καθημερινότητά τους, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών.
Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει το The Mall Athens, το Golden Hall, το Designer Outlet Athens και το Mediterranean Cosmos. Περιλαμβάνει, επίσης, κτίρια γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα και μαρίνες - μία από τις οποίες, η Μαρίνα Φλοίσβου, που αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για mega-yachts στην Ελλάδα.
Αναφορικά με το επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο:
Πρόσφατα, αποκτήσαμε το 100% του McArthurGlen Designer Outlet Athens, του κορυφαίου εκπτωτικού χωριού στην Ελλάδα, και επανακτήσαμε το μειοψηφικό μερίδιο (32%) για δύο από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά μας κέντρα.
Αποκτήσαμε επίσης τα δικαιώματα για την ανάπτυξη της μαρίνας της Κέρκυρας, την οποία θα αναβαθμίσουμε για να προσφέρουμε τη μοναδική εμπειρία που μόνο η LAMDA μπορεί να παρέχει, φιλοξενώντας mega yachts, επεκτείνοντας το αποτύπωμά μας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οι κινήσεις αυτές εδραίωσαν την ηγετική μας θέση στον τομέα των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, και ενδυνάμωσαν το χαρτοφυλάκιό μας στην κατηγορία των μαρίνων.
Όραμα της Lamda Development αποτέλεσε η ανάπλαση του εγκαταλελειμμένου χώρου του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού. Ένα μοναδικό ακίνητο στην Ευρώπη και πιθανώς στον κόσμο, που βρίσκεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Αθήνας.
Το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα, βιώσιμη, με γειτονιές των 15 λεπτών «πόλη μέσα στην πόλη», συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά και τα μοναδικά εγγενή χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και τις αρχές μιας «έξυπνης» πόλης. Η Αθήνα διαθέτει τα ασύγκριτα χαρακτηριστικά μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, όπως το μέγεθος, την τοποθεσία αλλά και τον καταπληκτικό καιρό.
Πιο συγκεκριμένα, βρισκόμαστε μπροστά σε 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής, μέρος της οποίας θα μετατραπεί σε μια πανέμορφη αμμώδη παραλία. Στο Ελληνικό θα δημιουργήσουμε μεταξύ άλλων, το Πάρκο του Ελληνικού, με έκταση 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, «βιτρίνα» της ελληνικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας. Ολοι θα μπορούν να απολαύσουν τόσο την παραλία όσο και το πάρκο, καθώς στην Αθήνα έχουμε για τουλάχιστον 10 μήνες ηλιόλουστο, όμορφο και «καθαρό» καιρό, κάτι που είναι ακόμα πιο έντονο στα νότια προάστια της Αττικής, και σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα.»

Ο κ. Dimitris Manoussakis δήλωσε: «Ο τομέας των επενδύσεων σε ακίνητα έχει διαγράψει μια θετική τροχιά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους με τη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών επενδυτών, ενώ το επίπεδο των επενδύσεων ανέρχεται στα €1,4 δις μέχρι τον Νοέμβριο 2023. Σημαντικό ποσοστό αυτού του κεφαλαίου έχει επενδυθεί σε σύγχρονα γραφεία και αποθήκες, ενώ σοβαρό μερίδιο καταλαμβάνουν η ξενοδοχειακή και η αγορά κατοικιών. Σε αυτή τη φάση, υπάρχει εξαιρετικό κλίμα για την έλευση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας. Απόδειξη του θετικού επενδυτικού κλίματος είναι και η επιτυχημένη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) τριών νέων Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η κατασκευή νέων εμπορικών και οικιστικών κτιρίων τροφοδοτεί με ουσιαστικό τρόπο την εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα την σοβαρή βελτίωση της τεχνογνωσίας μας στον τρόπο και τις μεθόδους κατασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο, τα υψηλά κτίρια που κατασκευάζονται στο Ελληνικό δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για τον τρόπο διοίκησης και υλοποίησης σύνθετων κτιριακών έργων αυτού του είδους. Επιπρόσθετα η εισαγωγή κριτηρίων ESG στον σχεδιασμό και κατασκευή νέων κτιρίων, επιφέρει θετικές μεταβολές που βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογικών εφαρμογών για κτίρια βελτιώνοντας ταυτόχρονα τόσο την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα κατοίκων και εργαζομένων, όσο και συνεισφέροντας ολοένα και περισσότερο στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας. Η εταιρεία μας έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες, Έλληνες και ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά ακινήτων. Στο εμβληματικό έργο του project του Ελληνικού προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ήδη από τη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ακινήτου το 2013, έχοντας συμβουλεύσει τόσο στο επίπεδο της στρατηγικής της ανάπτυξης όσο και σε επιμέρους τομείς του έργου με έμφαση στο σχεδιασμό και την κοστολόγηση συγκεκριμένων χρήσεων όσο και στην εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων για την υλοποίησή τους. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε κάθε επενδυτή που θα ήθελε να κατευθύνει τα κεφάλαιά του προς την Ελληνική κτηματαγορά.»

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ:

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ: New York Stock Exchange – NYSE & Athens Exchange Group (ATHEX Group)
ΥΠΟ THN ΑΙΓΙΔΑ: του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, το οποίο παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των ομιλητών

Μέσα από την πορεία των 25 συναπτών ετών που διοργανώνεται, το Συνέδριο έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό. Το φετινό Φόρουμ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Ελλάδα προαναγγέλλει μια νέα εποχή επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η πολιτική σταθερότητα της χώρας, η ισχυρή οικονομική δυναμική και οι ελκυστικές αποτιμήσεις ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική αγορά. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η Fitch είναι ο τρίτος - από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής της χώρας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

O Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε στους επενδυτές μέσω γραπτού μηνύματος.

Συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης.

Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι: Κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας – Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δημήτριος Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ - ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ – Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, CEO - ENTERPRISE GREECE.

Την Αμερικάνικη Κυβέρνηση (US Department of State) εκπροσώπησαν οι Υπουργοί: • Mr. Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary, Bureau of Energy Resources, and • Mr. Joshua Huck, Deputy Assistant Secretary of State for Southern Europe and the Caucasus.

Την European Central Bank εκπροσώπησε η Κυρία Elizabeth McCaul, Member of the Supervisory Board.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εκπροσώπησε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO - Athens Exchange Group, και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η κυρία Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το Συνέδριο στηρίξαν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι από:  τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες: 1) τις 4 συστημικές τράπεζες, Alpha Bank - Eurobank - Εθνική - Πειραιώς, 2) την Attica Bank και την Hellenic Development Bank, και από:  τις σημαντικότερες Global Investment Banks • Barclays • BNP Paribas • Goldman Sachs International • Morgan Stanley • Nomura • AXIA Ventures Group Ltd.
Ομιλητές ήταν σε ειδικό πάνελ ο John Paulson και εκπρόσωποι των : BC Partners - Brookstreet Equity Partners • CVC • Hotel Investment Partners (HIP) • RWE Energy Transition Investments • Thrivest Holding.

23 Εισηγμένες Εταιρίες είχαν σειρά συναντήσεων με πληθώρα ξένων επενδυτών : Athens Exchange Group - Alpha Bank - Athens Water Supply & Sewage Company SA (EYDAP) -Attica Bank - AUTO HELLAS - AVAX Group - Cosmos Health, Inc. (NASDAQ: COSM) - Dimand S.A. - ELLAKTOR S.A. – Eurobank - GEK Terna Group - HELLENiQ ENERGY Holdings - Intrakat S.A. - LAMDA Development - MOTOR OIL Group - MYTILINEOS - National Bank of Greece - Opap - OTE Group of Companies - Piraeus Bank - PRODEA Investments - Public Power Corporation – PPC - Trastor REIC.

Στο επίσημο μεσημεριανό γεύμα κεντρική ομιλία έκανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και o κ. Evan Kotsovinos, Vice President and General Manager – Google. Εισαγωγικές ομιλίες έκαναν ο κ. John Tuttle, Vice Chairman – NYSE; President - NYSE Institute, ο Dr. Nikolas P. Tsakos, Founder & CEO - TEN Ltd., και η κα. Beth Hammack, Co-Head Global Financing Group - Goldman Sachs.
Ο κ. Νίκος Μπορνόζης Πρόεδρος της Capital Link απένειμε το “THE CAPITAL LINK HELLENIC APPRECIATION AWARD” στον κ. John Tuttle, Vice Chairman - NYSE ; President - NYSE Institute, για την μακροχρόνια υποστήριξη και συνεισφορά του στην Ελλάδα, τους Έλληνες Επιχειρηματίες, την Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και την Ομογένεια.

Το Συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου απονεμήθηκε το "2023 Capital Link Hellenic Leadership Award" στον κ. Νίκο Σταθόπουλο, Chairman of Europe & Member of the Management Committee - BC Partners, ως αναγνώριση της ουσιαστικής και μακροχρόνιας δέσμευσης και συνεισφοράς του στην Ελλάδα μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιεί η εταιρεία του όλα αυτά τα χρόνια. Τα Εισαγωγικά Σχόλια του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, διάβασε ο Πρόεδρος της Capital Link, κ. Νίκος Μπορνόζης, καθώς ο υπουργός επέστρεψε εκτάκτως στην Ελλάδα. H Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Κυρία Αικατερίνη Νασίκα, και ο κ. Joshua Huck, Deputy Assistant Secretary of State for Southern Europe and the Caucasus - U.S. Department of State, πραγματοποίησαν τις Κύριες Ομιλίες. Master of Ceremonies του Επίσημου Δείπνου ήταν η Κυρία Nicole Petallides, Host - Schwab Network ; Former Anchor - FOX Business Network.

Στο πλαίσιο του “25ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με τίτλο «GREEK AMERICAN ISSUER DAY» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ελληνοαμερικανικές και Ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτύπησαν το “Closing Bell - καμπανάκι του κλεισίματος των εργασιών” της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου 2023, του NYSE-New York Stock Exchange.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης