Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Όχι στην αύξηση του WACC που ζητεί η ΔΕΠΑ Υποδομών - Ζητεί διαφοροποίηση τιμών ανά περιοχή 

ΕΒΙΚΕΝ: Όχι στην αύξηση του WACC που ζητεί η ΔΕΠΑ Υποδομών - Ζητεί διαφοροποίηση τιμών ανά περιοχή 

Τι λέει για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου

 

Μείωση των χρεώσεων δυναμικότητας του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές όπως τα Οινόφυτα όπου είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλα σημεία της χώρας, αλλά και περιορισμένη αύξηση του WACC της ΔΕΠΑ Υποδομών ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). 

Σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ αρμόδιο για θέματα ενέργειας Δημήτρη Φούρλαρη, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων επισημαίνει ότι η απόδοση κεφαλαίων της ΔΕΠΑ Υποδομών που ελέγχεται πλέον από την Italgas πρέπει να είναι μικρότερη από τα ήδη υψηλά WACC των Διαχειριστών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι για την περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών δεν συντρέχουν οι ειδικές συνθήκες που αναγνώρισε η ΡΑΑΕΥ για τους Διαχειριστές του ηλεκτρικού δικτύου και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου που συνεπάγεται η αύξηση του WACC. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ υποδομών έχει ζητήσει από τη ΡΑΑΕΥ αύξηση του WACC για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο κατά 10%.    

Ερωτηματικά για την απόσβεση των έργων

Στην επιστολή του ο κ. Κοντολέων σημειώνει ακόμη ότι η πολιτική επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου που ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ Υποδομών «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2030 κατά 55% και δημιουργεί ερωτηματικά για το χρόνο απόσβεσης αυτών των έργων». Έργα τα οποία όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, στο τέλος της ημέρας θα πληρωθούν από τους υφιστάμενους χρήστες φυσικού αερίου μέσω των τελών χρήσης του δικτύου. Και αυτό την ώρα που νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (EPBD) προκρίνει τη χρήση των αντλιών θερμότητας για την οικιακή χρήση, ενώ παράλληλα είναι σε ισχύ ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου για όλα τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών έχει ανακοινώσει την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ δηλώνει την πλήρη αντίθεση της στην έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ της αύξησης του WACC που ζητεί η ΔΕΠΑ Υποδομών χαρακτηρίζοντας το ως υπερβολικό αφού βασίζεται σε αμφιβόλου απόδοσης επενδύσεις.

Τιμολόγια και δυναμικότητα

Πέραν αυτού η ΕΒΙΚΕΝ θέτει και το θέμα της διαφοροποίησης ανά περιοχή των βιομηχανικών τιμολογίων  χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Αναφέρει δε ότι τα τιμολόγια της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης να έχουν σημαντικά μικρότερη χρέωση δυναμικότητας  σε σχέση με τις άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα η χρέωση δυναμικότητας στην περιοχή Θεσσαλονίκης είναι 1.65 ευρώ/ΚW/έτος σε αντίθεση με την περιοχή των Οινοφύτων που είναι 7.61 €/KW/έτος.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα τα τέλη χρήσης του δικτύου για τις βιομηχανίες να είναι χαμηλότερα και ζητά τη μείωση της χρέωσης δυναμικότητας και στις υπόλοιπες περιοχές και όχι την προς τα άνω ευθυγράμμιση των βιομηχανικών τιμολογίων σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί να υπάρξει διαβούλευση πριν οποιαδήποτε απόφαση νέων τιμολογίων, ώστε να καταθέσει τις απόψεις της.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης