Μηχανισμός Αντιστάθμισης: Αρχίζει η εκταμίευση των 90 εκατ. ευρώ για το 2021 σε 50 επιχειρήσεις

Μηχανισμός Αντιστάθμισης: Αρχίζει η εκταμίευση των 90 εκατ. ευρώ για το 2021 σε 50 επιχειρήσεις

Σε εκκρεμότητα τα ποσά που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν για το 2022 και 2023, ύψους 140 και 165 εκατ. ευρώ αντίστοιχα

 

Ξεκινάει από αύριο αν όχι και σήμερα η εκταμίευση των ποσών που έχουν να λαμβάνειν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στο πλαίσιο του μηχανισμού αντιστάθμισης για το έτος 2021. 

Πρόκειται για έναν αριθμό περίπου 50 επιχειρήσεων που δήλωσαν συμμετοχή στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ και θα εισπράξουν αν και με μεγάλη καθυστέρηση ένα συνολικό ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ποσά αντιστάθμισης που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 140 και 165 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Η χρηματοδότηση της αντιστάθμισης καλύπτεται από τα έσοδα δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων. Το 11% των ετήσιων εσόδων από την δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπων που δικαιούται η χώρα κατευθύνεται στην αντιστάθμιση, ενώ μετά από αίτημα της βιομηχανίας το ΥΠΕΝ έχει δεσμευθεί για την αύξηση του ποσοστού στο 17%. 

 

Τι ισχύει για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

 Το μέτρο της αντιστάθμισης ρύπων καλύπτει τις ευρωπαϊκές ενεργοβόρες βιομηχανίες που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα και εφαρμόζεται στην ΕΕ από το 2013, επιστρέφοντας στους δικαιούχους κάθε έτος ένα σημαντικό μέρος του κόστους των έμμεσων εκπομπών με το οποίο επιβαρύνθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση ισούται με το 75% του κόστους έμμεσων εκπομπών. 

Για τη βιομηχανία η αντιστάθμιση είναι ένας ύψιστης σημασίας μέτρο καθώς περιορίζει σημαντικά τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα τους από το κόστος ρύπων. 

Η Κομισιόν έχει εγκρίνει για την αποζημίωση ενεργοβόρων βιομηχανιών σε αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος ρύπων, έχει εγκρίνει ποσό της τάξης του 1,36 δισ. ευρώ. Το ποσό αφορά την περίοδο  2021-2030 και θα ωφελήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς χάλυβα, αλουμινίου, χαλκού, διύλιση και χάρτου που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό. 

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

 Η επιδότηση της αντιστάθμισης δίνεται υπό προυποθέσεις. Συγκεκριμένα , οι δικαιούχοι για να είναι επιλέξιμοι αποζημίωσης θ πρέπει να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου, είτε εναλλακτικά να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ είτε να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης σε έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τουλάχιστον μία από τις εν λόγω υποχρεώσεις εντός τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης