Η Nucera εκτινάσσει τα κέρδη της κατά 272% στο πράσινο υδρογόνο

Η Nucera εκτινάσσει τα κέρδη της κατά 272% στο πράσινο υδρογόνο

Παρόλα αυτά παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ της εταιρείας και διευθυντικού στελέχους της σχετικά με τα οικονομικά της

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρολύσεων Thyssenkrupp Nucera αύξησε τα ετήσια καθαρά της κέρδη κατά 272% σε ετήσια βάση, κυρίως χάρη στις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο έργο πράσινου υδρογόνου 2 GW Neom στη Σαουδική Αραβία.

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν από 6 εκατ. ευρώ σε 22,5 εκατ. ευρώ (24,6 εκατ. δολάρια) το οικονομικό έτος 2022-23 το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τη θέση της γερμανικής εταιρείας ως μία από τις λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις ηλεκτρολύσεων στον κόσμο.

Ωστόσο, η Nucera η οποία εισήγαγε τις μετοχές της μόνο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, λέει ότι τα σχέδια επέκτασής της πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ζημιά το επόμενο έτος στην «μεσαία διψήφια σειρά εκατομμυρίων ευρώ».

Η εταιρεία η οποία προηγουμένως ήταν κοινοπραξία μεταξύ του γερμανικού βιομηχανικού ομίλου Thyssenkrupp και της ιταλικής κατασκευάστριας ηλεκτροδίων De Nora γνωστή ως Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers (λόγω της προηγούμενης εστίασής της στην ηλεκτρόλυση χλωρίου-αλκαλίου) σχεδιάζει να αυξήσει την χωρητικότητα ηλεκτρολύτη υδρογόνου από 1GW σήμερα σε 5 GW μέχρι το τέλος του 2025-26.

 

Η Nucera αναμένει (για τον επόμενο χρόνο) σημαντική αύξηση πωλήσεων

Οι πωλήσεις των ηλεκτρόλυσης αλκαλικού νερού (AWE) αυξήθηκαν περισσότερο από 6 φορές από 50,7 εκατ. ευρώ σε 323,2 εκατ. ευρώ καθώς άρχισε να παραδίδει μηχανήματα στο έργο Hydrogen Holland 1 της Neom και της Shell, ισχύος 200 MW, στην Ολλανδία.

Η εταιρεία αναμένει «σημαντική αύξηση πωλήσεων στο μεσαίο διψήφιο ποσοστό» το επόμενο οικονομικό έτος, «κυρίως λόγω της εκτέλεσης προηγουμένως συμφωνημένων έργων στην περιοχή AWE».

Ωστόσο, οι εκκρεμείς παραγγελίες της εταιρείας έχουν συρρικνωθεί κατά 5%  (από 1,46 δισ. $ σε 1,28 δισ. $) καθώς το μέγεθος των εισερχόμενων παραγγελιών, όπως τα 700 MW που κρατήθηκαν από την H2 Green Steel, είναι μικρότερα από τις εκπληρωμένες παραγγελίες από τη Neom, τη Shell και άλλες.

Οι στόχοι της Nucera το καλοκαίρι του 2023

Πράγματι, η Nucera είπε τον Αύγουστο ότι «επιδίωκε ενεργά» πωλήσεις 12 GW αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Οι πωλήσεις και τα κέρδη έχουν εξελιχθεί πολύ θετικά και μας προσφέρουν μια καλή θέση εκκίνησης για το πρόγραμμα ανάπτυξης και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Θα συνεχίσουμε να οδηγούμε την επιχείρησή μας προς τα εμπρός και να λαμβάνουμε και να εφαρμόζουμε συστηματικά τα απαραίτητα επιχειρησιακά και στρατηγικά μέτρα», δήλωσε ο CEO της Nucera (Werner Ponikwar).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρείας τον Ιούλιο συγκέντρωσε 513 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή ταμειακή θέση δημιούργησε 11 εκατ. ευρώ μόνο σε τόκους, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα 12 εκατ. ευρώ που κατέβαλε σε φόρους.

 

Διαφορετικές απόψεις μεταξύ εταιρείας και κορυφαίου στελέχους της

Διάσταση απόψεων παρατηρείται ανάμεσα στη Nucera και σε διευθυντικό στέλεχός της σχετικά με την οικονομική θέση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα ο Arno Pfannschmidt (οικονομικός διευθυντής) υποστήριξε ότι:

«Η δημόσια εγγραφή μας ενίσχυσε περαιτέρω την καλή οικονομική μας θέση. Η Thyssenkrupp Nucera βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική θέση για να αξιοποιεί με συνέπεια τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, ειδικά στην παγκόσμια αγορά ανάπτυξης για το πράσινο υδρογόνο και έτσι να επεκτείνει περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά».

Αντίθετα η εταιρεία αναφέρει το εξής: «Λόγω του απαραίτητου κόστους εκκίνησης για την εφαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης και της κλιμάκωσης της επιχείρησης AWE για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, ένα αρνητικό EBIT (κέρδη προ τόκων και φόροι) αναμένεται στο μεσαίο διψήφιο εύρος εκατομμυρίων ευρώ».

Η επιχείρηση χλωριούχων αλκαλίων της Nucera η οποία παράγει συσκευές ηλεκτρόλυσης που διασπούν το αλμυρό νερό σε χλώριο και καυστική σόδα, τα πάει επίσης καλά, παρότι δεν αναπτύχθηκε από έτος σε έτος.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς από 332,4 εκατ. ευρώ το 2021-22 σε 329,6 εκατ. ευρώ το 2022-23, αν και ήταν ακόμα υψηλότερα από τα 323,2 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν στο τμήμα AWE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης