EDP Renewables: Απόκτηση νέου έργου αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 50 MW από τον όμιλο ILI Group

EDP Renewables: Απόκτηση νέου έργου αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 50 MW από τον όμιλο ILI Group
Η EDPR διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα μεγάλης κλίμακας

Η σκωτσέζικη εταιρεία ανάπτυξης καθαρής ενέργειας Intelligent Land Investments (ILI) Group ανακοίνωσε την επιτυχή πώληση του έργου αποθήκευσης με μπαταρίες «Balnacraig», ισχύος 50MW, στην EDP Renewables (EDPR), παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το έργο Balnacraig, που βρίσκεται κοντά στο Alness, Highlands, θα συνεισφέρει με περίπου 50 MW ισχύος στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής και θα διαθέτει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει κάθε σπίτι στα Highlands για διάστημα 2 ωρών. Το έργο αυτό θα διαδραματίσει παράλληλα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του δικτύου, προσφέροντας ευελιξία και υποστηρίζοντας τη στρατηγική της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κατασκευή θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες, με στόχο την έναρξη λειτουργίας μέχρι τις αρχές του 2025.

Η σημαντική αυτή συμφωνία αυξάνει το σύνολο των έργων αποθήκευσης ενέργειας της ILI Group, τα οποία έχουν προχωρήσει στο στάδιο της ανάπτυξης, σε 900MW. Η εταιρεία διαθέτει ένα "συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ενέργειας 4,7 GW σε ολόκληρη τη Σκωτία, συμπεριλαμβανομένων 2,5 GW Hydro Pumped Storage και 2,5 GW Battery Storage.

Με πάνω από 15 GW έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η EDPR διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε έργα μεγάλης κλίμακας. Η εταιρεία επενδύει στη βελτιστοποίηση των πόρων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές της. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η EDPR απέκτησε το πρώτο της σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στο Κεντ της Αγγλίας. Η εμπειρία της EDPR εκτείνεται στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού.

Ο Mark Wilson, Διευθύνων Σύμβουλος της ILI Group, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πώληση του έργου αποθήκευσης με μπαταρίες Balnacraig ισχύος 50MW στην EDPR, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αποθήκευση ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου, καθώς εργαζόμαστε για την απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές στο ενεργειακό μας σύστημα. Το χαρτοφυλάκιο αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών που διαθέτουμε αποτελεί σημαντική υποδομή για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθέσουμε αυτό το έργο στην EDP, μια εταιρεία που μοιράζεται το όραμά μας για ένα πιο πράσινο και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα.»

Η Carmen Caminero, Country Manager στην EDP Renewables του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε ότι «η EDPR αυξάνει τις επενδύσεις της σε λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην υψηλότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση. Με την προσθήκη αυτού του νέου περιουσιακού στοιχείου στο χαρτοφυλάκιό μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις κορυφαίες αγορές σε συστήματα αποθήκευσης, ανοίγουμε το δρόμο για άλλες επενδύσεις σε αυτή την καίριας σημασίας τεχνολογία για μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.»

Στο επικαιροποιημένο Business Plan της για την περίοδο 2023-2026, η EDPR στοχεύει στην επίτευξη αποθηκευτικής ικανότητας άνω των 500 MW, με συνεγκατεστημένα περιουσιακά στοιχεία και αυτόνομα περιουσιακά στοιχεία όπως το παρόν έργο. Εκτός από τα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία ανέρχονται σε 100 MW, η EDPR διαθέτει επίσης σχεδόν 200 MW συμβατικής αποθηκευτικής ικανότητας στη Βόρεια Αμερική και πάνω από 4 MW υπό κατασκευή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το έργο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο ενεργειακό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας ουσιαστική αποθηκευτική ικανότητα για την αυξανόμενη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο. Το έργο αυτό υπογραμμίζει τη φήμη της ILI ως ηγέτη στον τομέα της καθαρής ενέργειας στην ανάπτυξη και εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης