Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 0,8% για τον S&P και 1,1% για τον Nasdaq, άνοδος 1,5% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 0,8% για τον S&P και 1,1% για τον Nasdaq, άνοδος 1,5% για τον energy sector

 284 μονάδες έχασε ο Dow

 

Υποχώρηση στη Wall Street για δεύτερη μέρα την Τετάρτη, με τον Nasdaq να καταγράφει τις χειρότερες ημερήσιες επιδόσεις του εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.


Ο Dow Jones υποχώρησε 284 μονάδες ή 0,76% στις 37.430 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,8% στις 4.704 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 1,53% στις 657,57 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,18% στις 14.592 μονάδες.

Ο Nasdaq είχε τη χειρότερη μέρα του από τον Οκτώβριο, με τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας να υποχωρούν και την Apple να χάνει σχεδόν 4% αφού η Barclays υποβάθμισε τον κατασκευαστή iPhone. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 0,8% την Τετάρτη.

Οι Nvidia,Tesla και η Meta υποχώρησαν επίσης την Τετάρτη. Αυτή η πτώση ήρθε καθώς η απόδοση τους 10ετους ομολόγου αυξήθηκε για λίγο πάνω από το βασικό όριο του 4%. Η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν γύρω στο 3,91%.

Με την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει επιτέλους να μειώνει τα επιτόκια, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν περιορίσει τον ενθουσιασμό τους.

«Μακροπρόθεσμα, είμαι ακόμα πολύ bullish. Αλλά βραχυπρόθεσμα, απλώς ανησυχώ ότι όλοι ξεκινούν τη χρονιά νιώθοντας πολύ καλά», δήλωσε ο Steve Eisman, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman στο CNBC την Τρίτη.

Οι κύριοι δείκτες ήταν επίσης υπό πίεση το απόγευμα της Τετάρτης μετά τη δημοσίευση των τελευταίων πρακτικών συνεδρίασης της Fed, που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμα αρκετά έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν γενικά τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής και εξαρτώμενης από δεδομένα προσέγγισης για τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική θέση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς τα κάτω προς τον στόχο της Επιτροπής », αναφέρεται στα πρακτικά.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αναμένουν περικοπές κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας κάποια στιγμή φέτος, αν και παραμένει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το πότε είναι πιθανό να συμβούν αυτές οι περικοπές.

Τα πρακτικά της FOMC καταγράφουν όμως και την αυξανόμενη ανησυχία των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η τυχόν "υπερβολή περιοριστική” νομισματική πολιτική στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "ορισμένοι συμμετέχοντες” επεσήμαναν την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πρέπει να διατηρηθεί η αυστηρή νομισματική πολιτική δεδομένης της αποκλιμάκωσης που σημειώνει ο πληθωρισμός.

Τα πρακτικά της FOMC καταγράφουν άλλωστε ότι έχει σημειωθεί "σαφής πρόοδος" έναντι του πληθωρισμού, με τον δείκτη των εξαμηνιαίων προσωπικών καταναλωτικών δαπανών να δείχνει ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τον στόχο του 2% της Fed.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πρόοδος ήταν "άνιση" και δεν επιτεύχθηκε με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους τομείς, με τις τιμές στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά να κινούνται χαμηλότερα, αλλά με τις τιμές στις βασικές υπηρεσίες να εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο.

Παρά την επιφυλακτική ρητορική των αξιωματούχων της Fed, πάντως, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, γεγονός που θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 3,75-4,00%.

Η αγορά έρχεται από μια χρονιά που είδε όλους τους σημαντικούς δείκτες να ανακάμπτουν από το καταστροφικό 2022. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περισσότερο από 24% και έκλεισε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί νικών του από το 2004, ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα 43% για την καλύτερη χρονιά του από το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης