Ενέργεια

Θετική η αγορά για τα προϊόντα 15λέπτης διάρκειας του ΕΧΕ

Θετική η αγορά για τα προϊόντα 15λέπτης διάρκειας του ΕΧΕ

Τι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο

Περιορισμένες είναι οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού επί της πρότασης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την εισαγωγή προϊόντων 15λεπτης χρονικής διάρκειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά.

Οι 22 συμμετέχοντες που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο του ΕΧΕ τοποθετήθηκαν κατ΄αρχήν θετικά σημειώνοντας μάλιστα ότι ο νέος σχεδιασμός των αγορών δεν θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη συναλλακτική δραστηριότητα.

Οι αλλαγές που προωθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι οποίες έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ ως τις 26 Ιανουαρίου, εδράζονται στους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους «οι Ορισθέντες Διαχειριστές Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (εν προκειμένω το ΕΧΕ) υποχρεούνται να παρέχουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές ενέργειας στις Αγορές Επόμενης Ημέρας και στις Ενδοημερήσιες Αγορές, σε χρονικά διαστήματα που να είναι τουλάχιστον τόσο σύντομα όσο και η περίοδος εκκαθάρισης αποκλίσεων στην Αγορά Εξισορρόπησης, δηλαδή 15 λεπτά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγωγική τοποθέτηση της διαβούλευσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΧΕ πριν διατυπώσει την τελική εισήγηση του προς την ΡΑΑΕΥ η οποία ετέθη σε επίσημη δημόσια διαβούλευση, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τους συμμετέχοντες στην αγορά, για τα προϊόντα 15λεπτης χρονικής διάρκειας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου μέτρου.

Δεν τίθενται περιορισμοί στις συναλλαγές

Στο ερώτημα του ΕΧΕ αν ο νέος σχεδιασμός των αγορών θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη συναλλακτική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, οι περισσότεροι απαντούν «όχι». Ωστόσο, ένας από τους παίκτες , δηλώνει ότι θα καταστεί πιο περίπλοκη η διαδικασία των προσφορών για τις θερμικές μονάδες και στο πλαίσιο αυτό ζητεί την αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου αριθμού των blocks, που χρησιμοποιούνται στις παραγγελίες block. Άλλη εταιρία, θέτει το ζήτημα της συμβατότητας με τις ροές από τις διασυνδέσεις με τις γειτονικές αγορές που γίνονται σε ωριαία βάση, στην περίπτωση που στην Ελλάδα ισχύει μόνο το δεκαπεντάλεπτο προϊόν. Υποστηρίζει επίσης ότι τα ωριαία προϊόντα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ρευστότητα, ενώ άλλος συμμετέχων ζητεί να υπάρξει μία εύλογη δοκιμαστική περίοδος, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται επίσημα το 15λεπτο.

Εξάλλου, η πλειονότητα των συμμετεχόντων απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα του ΕΧΕ σχετικά με το αν οι προτεινόμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε αυξημένη χρήση της υφιστάμενης λειτουργικότητας των block παραγγελιών. Εταιρία με θερμικές μονάδες πάντως διαφοροποιήθηκε, θεωρώντας ότι θα υπάρξει επιβάρυνση.


Δεν υπάρχει ζήτημα επείγοντος

Τα περισσότερα σχόλια και παρατηρήσεις συγκέντρωσε το τρίτο ερώτημα του ΕΧΕ, που αφορά το κατά πόσον οι συμμετέχοντες κρίνουν ως επείγουσα την εισαγωγή των δεκαπεντάλεπτων προϊόντων για τις συναλλακτικές τους ανάγκες και αν ναι, σε ποια αγορά εκτιμούν ότι θα πρέπει να ισχύσει πρώτα ο νέος θεσμός.

Για τους περισσότερους δεν τίθεται ζήτημα επείγοντος, ενώ άλλοι θεωρούν ιδανικό το συνδυασμό 15 λεπτων και ωριαιών προϊόντων. Πάντως εταιρία που δραστηριοποιείται ως φορέας συλλογικής εκπροσώπησης ΑΠΕ δήλωσε ότι θεωρεί επείγουσα την εφαρμογή των 15λεπτων προϊόντων.
Τέλος, όσον αφορά στην προτεραιότητα οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Διασυνοριακή Ενδοημερήσια Αγορά (ΧΒΙΤ) καθώς και στην Ενδοημερήσια Αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης