Ενέργεια

Κομισιόν: Ζητά άρση των φραγμών για τα PPAs - Ναι από την Επιτροπή Ενέργειας στην μεταρρύθμιση της αγοράς

Κομισιόν: Ζητά άρση των φραγμών για τα PPAs - Ναι από την Επιτροπή Ενέργειας στην μεταρρύθμιση της αγοράς
Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να καταστήσουν τα PPAs πιο προσιτά σε μικρότερες, φερέγγυες εταιρίες μειώνοντας τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών
Στην άρση των εμποδίων που δεν επιτρέπουν τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) υποχρεούνται τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού το οποίο προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στην τελική φάση της αξιολόγησης του από τους θεσμούς της Ένωσης.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας εγκρίθηκε τη Δευτέρα (15/1) από την Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η στήριξη των PPAs από τα κράτη μέλη όπως προβλέπει η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, αποσκοπεί να καταστήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά το φυσικό αέριο και να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η προβλεψιμότητα των τιμών χωρίς να μειωθεί η ρευστότητα της αγοράς ενέργειας ή το διασυνοριακό εμπόριο.

Οι νέοι κανόνες υποχρεώνουν τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθούν τα PPAs με την άρση τυχόν αδικαιολόγητων φραγμών ή δυσανάλογων επιβαρύνσεων. Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να καταστήσουν τα PPAs πιο προσιτά σε μικρότερες, φερέγγυες εταιρίες μειώνοντας τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, δεδομένου ότι πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις που διαρκούν 10-15 χρόνια.

Συστήματα εγγυήσεων

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα μπορούσαν να υιοθετήσουν συστήματα εγγυήσεων που υποστηρίζονται από το κράτος σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή μηχανισμούς συγκέντρωσης της ζήτησης για PPAs.
Οποιοδήποτε σύστημα εγγυήσεων που υποστηρίζεται από το κράτος δεν πρέπει να μειώνει τη ρευστότητα των συναλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ούτε να προωθεί την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών μπορούν να εφαρμόσουν συστήματα εγγυήσεων που να υποστηρίζουν μόνο τη νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ιδιαίτερα εάν η αγορά των ΑΠΕ δεν είναι πολύ ανεπτυγμένη.

«Όταν σχεδιάζουν μέτρα που επηρεάζουν άμεσα PPAs, τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται τις πιθανές θεμιτές προσδοκίες και να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις υφιστάμενες και μελλοντικές συμβάσεις», αναφέρεται στο κείμενο που ενέκρινε η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με καθεστώς κρατικής στήριξης θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν μέρος της παραγωγής τους μέσω PPAs ή άλλης συμφωνίας αγοράς, εφόσον αυτό δεν παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό.

Αξιολόγηση αγορών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου του 2026 να αξιολογεί και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια πόσο διαφανείς και απαλλαγμένες από εμπόδια ήταν οι αγορές των PPAs. Επίσης έχει τη δυνατότητα να συντάξει συγκεκριμένες οδηγίες για την άρση των εμποδίων.
Παράλληλα ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής ACER θα παρακολουθεί τις αγορές PPAs και θα υποβάλλει έκθεση σχετικά με αυτές κάθε χρόνο.

Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει αργότερα αυτό το έτος εάν χρειάζονται εθελοντικές τυποποιημένες συμβάσεις PPAs και εφόσον κρίνει ότι χρειάζονται πρέπει να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξή τους. Τέτοιες τυποποιημένες συμβάσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε ποικιλία όσον αφορά τη διάρκεια, τον τύπο, τις τιμές και τους όγκους.

Σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τόσο την αγορά ηλεκτρισμού γενικά όσο και τα PPAS ειδικότερα θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Πρόκειται για διαδικασίες που πιθανώς να χρειαστούν κάποιους μήνες για να ολοκληρωθούν και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καταστεί δεσμευτικό μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης