Ενέργεια

Ο ΙΕΑ θα επισπεύσει την πρόβλεψη της ζήτησης πετρελαίου για το 2025

Ο ΙΕΑ θα επισπεύσει την πρόβλεψη της ζήτησης πετρελαίου για το 2025

 Μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ που επιτάχυνε την πρόβλεψή του κατά έξι μήνες

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ σχεδιάζει τη δημοσίευση της πρώτης του πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2025 στη μηνιαία έκθεσή του έως τον Απρίλιο, δήλωσε ο οργανισμός στο Reuters, αφού ο ΟΠΕΚ επιτάχυνε την πρόβλεψή του κατά έξι μήνες.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και ο ΙΕΑ είναι οι δύο πιο σημαντικοί προγνώστες πετρελαίου, των οποίων οι μηνιαίες εκθέσεις μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου και να παρέχουν πληροφορίες για τις υποθέσεις πίσω από την πολιτική εφοδιασμού του ΟΠΕΚ.

«Σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε την πρόβλεψη για το 2025 τον Απρίλιο σε αντίθεση με τον Ιούνιο/Ιούλιο προηγουμένως», δήλωσε στο Reuters ο Toril Bosoni, επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανίας και Αγορών Πετρελαίου του IEA.
«Ο λόγος για αυτό είναι ότι θα δημοσιεύσουμε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τον Ιούνιο, για να αποφύγουμε την επικάλυψη – και να έχουμε μια πρώτη λεπτομερή άποψη για το 2025 πριν κοιτάξουμε το 2030 – προχωρήσαμε σε αυτή την ημερομηνία».
Ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ διαφωνούν σχετικά με την ισχύ της αύξησης της ζήτησης το 2024, αντανακλώντας τις αποκλίνουσες προβλέψεις τους για το πόσο γρήγορα θα μετατοπιστεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα.

Πρόβλεψη για την χρήση πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ ο ΙΕΑ, που εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, προβλέπει ότι θα κορυφωθεί έως το 2030.
Οι διαφορετικές απόψεις τους οδήγησαν τους φορείς σε σύγκρουση για τις επενδύσεις σε νέα προμήθεια πετρελαίου. Ο ΙΕΑ λέει ότι το τέλος της εποχής ανάπτυξης για τα ορυκτά καύσιμα υπονομεύει το σκεπτικό για επενδύσεις.
Σε ρήξη με την παράδοσή του να δημοσιεύει την πρώτη του πρόβλεψη για το επόμενο έτος τον Ιούλιο, ο ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια bpd το 2025 και είπε ότι έφερε τη δημοσίευση για να δώσει "μακροπρόθεσμη καθοδήγηση για την αγορά".

Την ίδια μέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais δημοσίευσε ένα άρθρο αμφισβητώντας ότι η ζήτηση πλησιάζει στο αποκορύφωμα και επανέλαβε την έκκληση του ομίλου για συνέχιση των επενδύσεων στη βιομηχανία πετρελαίου.

Ζήτηση και προσφορά

Μέχρι στιγμής φέτος, η αγορά πετρελαίου έχει πληγεί από αβεβαιότητα, καθώς οι αμφιβολίες για την παγκόσμια οικονομία και την ισχύ της ζήτησης έχουν αντισταθμίσει τον πιο ανοδικό αντίκτυπο της πιθανής διακοπής της προσφοράς.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).
Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε 1,24 εκατομμύρια bpd, από το ποσοστό αύξησης των 2,3 εκατομμυρίων bpd το 2023, εν μέρει επειδή ο αυξανόμενος παγκόσμιος στόλος ηλεκτρικών οχημάτων περιορίζει τη ζήτηση βενζίνης.
Η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων του ΟΠΕΚ και του ΙΕΑ για τη ζήτηση για φέτος είναι περίπου 1% της παγκόσμιας ζήτησης, σχεδόν ισοδύναμη με την παραγωγή της Λιβύης, μέλους του ΟΠΕΚ.
Πηγή με γνώση του θέματος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το τι θα προβλέψει ο IEA για τη ζήτηση το 2025, αλλά είπε ότι αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιβράδυνση προς το χρονοδιάγραμμα αιχμής της ζήτησης το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης