Ενέργεια

Ember: Με ποιο ενεργειακό ρεκόρ «φλερτάρει» η Τουρκία - Αφήνει πίσω και τη Γερμανία

Ember: Με ποιο ενεργειακό ρεκόρ «φλερτάρει» η Τουρκία - Αφήνει πίσω και τη Γερμανία
Οι εισαγωγές LNG της Τουρκίας μειώθηκαν το 2023 κατά 8,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ήταν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από πριν από την πανδημία το 2019

Ο φθηνότερος άνθρακας σε σύγκριση με το φυσικό αέριο πρόκειται να κάνει την Τουρκία τη μεγαλύτερη χώρα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρώπη το 2024, ξεπερνώντας και τη Γερμανία.

Την εν λόγω διαπίστωση κάνει η δεξαμενή σκέψης Ember, που επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια αύξησαν το χρηματικό ποσό που χρειάζεται να ξοδέψει η χώρα για την εισαγωγή καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του LNG και του φυσικού αερίου.

Οι εισαγωγές LNG της Τουρκίας μειώθηκαν το 2023 κατά 8,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ήταν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από πριν από την πανδημία το 2019. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Τουρκία να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ Γερμανία και Πολωνία μείωσαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα καθώς το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε και επίσης προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές.

Οι «συμπεριφορές» της Τουρκίας

Η Τουρκία, ωστόσο, εκτιμάται ότι παρήγαγε ρεκόρ 117,6 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα πέρυσι, γεγονός που αύξησε επίσης τις εκπομπές της σε ρεκόρ 118 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσει τη Γερμανία φέτος ως η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στην Ευρώπη. Το μερίδιο του εισαγόμενου άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας εκτινάχθηκε από 7% το 2010 σε έως και 20% το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.

Τέλος, η επέκταση της καθαρής ενέργειας «θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία μετριάζοντας τον αντίκτυπο της εισφοράς άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ στις τουρκικές εξαγωγές και θα στηρίξει τις αναπτυξιακές προσπάθειες παρέχοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια», οι αναλυτές της δεξαμενής σκέψης Ufuk Alparslan και Azem.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης