Ενέργεια

Ποια είναι η νέα Enel - Macquarie στην ελληνική αγορά

Ποια είναι η νέα Enel - Macquarie στην ελληνική αγορά

Στόχος της νέας εταιρείας είναι να αναπτυχθεί σε όλη την γκάμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ενεργειακής μετάβασης

 

 Με νέο όνομα και νέο λογότυπο αναμένεται να επαναλανσαριστεί στην ελληνική αγορά η νέα κοινή εταιρεία των  Enel Green Power Hellas  και Macquarie  που την περίοδο αυτή προετοιμάζει  το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η BBDO Athens έχει αναλάβει το έργο της αναζήτησης του νέου ονόματος και όλο το rebranding που θα ακολουθήσει.

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραμένει ο κ Αριστοτέλης Χαντάβας αλλά το αντικείμενό της δεν θα μείνει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η παραγωγή πράσινης ενέργειας παραμένει στο επίκεντρο ωστόσο, και κατά πληροφορίες τα έργα προχωρούν. Σε φάση ηλέκτρισης βρίσκεται το έργο στην Κοζάνη, ενώ η εταιρεία έχει κατέβει και στο διαγωνισμό για την αποθήκευση ενέργειας.

Στόχος της νέας εταιρείας είναι να αναπτυχθεί σε όλη την γκάμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ενεργειακής μετάβασης,  και αξιοποιώντας την παραγωγή πράσινης ενέργειας από τις ΑΠΕ  που διαθέτει, να αναπτύξει πλήρεις ενεργειακές υπηρεσίες, όπως τη δημιουργία ΦοΣΕ, τη δραστηριότητα στην ηλεκτροκίνηση και τη συμμετοχή σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

Πρόεδρος της νέας εταιρείας  είναι ο Nicola Matteo Prezioso, ο οποίος είναι ο επικεφαλής  του Investment Stewardship Manager της Enel S.p.A.,  ενώ στο 6μελές ΔΣ συμμετέχουν 3 μέλη από την Enel και 3 από την Macquarie.

Η κύρια δραστηριότητα της νέας εταιρείας είναι οι υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding), ενώ στις δευτερεύουσες δραστηριότητες είναι οι λογιστικές υπηρεσίες, παραγωγή ρεύματος, υπηρεσίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες έρευνας στην τεχνολογία του ηλεκτρισμού, υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, κατασκευαστικές εργασίες κοινωφελών έργων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, και υπηρεσίες παροχής συμβουλών στρατηγικής διαχείρισης.

 

O σκοπός της εταιρείας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σκοπός της εταιρείας είναι αρκετά διευρυμένος και όπως έχει ανακοινωθεί στο ΓΕΜΗ είναι:

(α) Να αναλαμβάνει άμεσα ή έμμεσα, μέσω εταιρειών τις οποίες ελέγχει ή στις οποίες συμμετέχει είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, τη λειτουργία και ανάπτυξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες ή μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σταθμών αποθήκευσης ή όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την παροχή προϊόντων ή/και υπηρεσιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, καθώς και κάθε δραστηριότητα που συνδέεται, ομοιάζει, συμπληρώνει ή με οποιονδήποτε τρόπο αποσκοπεί στην άσκηση της προαναφερόμενης δραστηριότητας, συμπεριλαμβάνοντας:

(i) Τη συνολική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες ή μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και άλλων κατασκευών που σχετίζονται με την παραγωγή, την εξοικονόμηση ή/και την αποθήκευση ενέργειας για πελάτες επιχειρήσεις, καταναλωτές και άλλους χρήστες ή/και την ηλεκτροκίνηση, για λογαριασμό της Εταιρείας ή για λογαριασμό συνδεδεμένων εταιρειών ή τρίτων.

(ii) Την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της αξιοποίησης της ανανεώσιμης ή μη ανανεώσιμης ενέργειας, των ενεργειακών υπηρεσιών, της αποθήκευσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.

(iii) Την παραγωγή, αποθήκευση και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες ή μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, είτε σε χονδρική είτε σε λιανική, καθώς και την αγορά, πώληση και παροχή υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με την αποθήκευση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση.

(iv) Κάθε εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα για την υποβοήθηση και ανάπτυξη της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που παράγεται ή αποθηκεύεται, από την Εταιρεία, καθώς και για την διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που παράγεται, μεταφέρεται ή διανέμεται από άλλους, καθώς και την διεξαγωγή εργασιών εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργασιών διάθεσης και εμπορίας της εισαγόμενης ή εξαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

(v) Το λιανικό και χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού για εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κάθε είδους, που σχετίζονται με την παραγωγή ή την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και για εγκαταστάσεις και υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης.

(vi) Την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών ή άλλων τρόπων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις/κτίρια τελικών πελατών.

(vii) Την αγορά, πώληση και διαχείριση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων και Εγγυήσεων Προέλευσης.

(viii) Την εγγραφή στο Μητρώο Συμμετεχόντων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (ΕΧΕ Α.Ε.) μετά από υποβολή στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για Άδεια Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (εφεξής " Φο.Σ.Ε. ΑΠΕ") σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να προβεί σε κάθε σχετική πράξη που απαιτείται για τον ανωτέρω σκοπό.

(ix) Την Παροχή υπηρεσιών Φο.Σ.Ε. ΑΠΕ μέσω της χρήσης συστήματος λογισμικού για τη διαχείριση της συμμετοχής των κατόχων αδειών εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Ν.4414/2016 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και κάθε άλλη ισχύουσα νομοθεσία.

(x) Την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος λογισμικού με σκοπό την καλύτερη δυνατή συμμετοχή των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη συνεχή προσαρμογή στις σχετικές ανάγκεςτης Εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

(xi) Τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες ή μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σταθμών αποθήκευσης ή εγκαταστάσεων ηλεκτροκίνησης.

(xii) Την κατασκευή και λειτουργία κάθε είδους εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν άμεσα ή έμμεσα το αντικείμενο της Εταιρείας ή το αντικείμενο επιχειρήσεων που συνδέονται ή σχετίζονται με την Εταιρεία.

(xiii) Την παροχή υπηρεσιών, τεχνικών και οικονομικών συμβουλών με στόχο την προετοιμασία έργων που αφορούν το αντικείμενο της Εταιρείας.

(xiv) Την αγορά και την πώληση πλήρων εγκαταστάσεων σταθμών παραγωγής ενέργειας ή σταθμών αποθήκευσης ή εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης, καθώς και την συμμετοχή σε κάθε σχετική διαδικασία για την προώθηση των σκοπών της.

(xv) Κάθε δραστηριότητα που είναι συναφής, παρόμοια, συμπληρωματική ή που εκτελείται με οποιονδήποτε τρόπο σύμφωνα με τις προαναφερθείσες δραστηριότητες.


(β) Η εκπροσώπηση και η συνεργασία με ελληνικές και ξένες εταιρείες και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν το ίδιο αντικείμενο, άμεσα ή έμμεσα, με την Εταιρεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,

(γ) Η ίδρυση ή η συμμετοχή σε άλλες εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, το αντικείμενο των οποίων θα είναι το ίδιο, παρόμοιο ή συμπληρωματικό, με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, με το αντικείμενο της Εταιρείας,

(δ) Η απόκτηση, κατοχή και μεταβίβαση οποιασδήποτε συμμετοχής σε εταιρείες ή επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής με οποιονδήποτε διαθέσιμο τρόπο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, είτε είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά είτε όχι, καθώς και η συνεργασία με τέτοιες εταιρείες ή επιχειρήσεις,

(ε) Η παροχή λογιστικών, φορολογικών, λειτουργικών τεχνικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών, διαχειριστικών συμβουλών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και η παροχή υπηρεσιών έρευνας αγοράς και εμπορικών συμβουλών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε επιχειρήσεις που συνδέονται μετην Εταιρεία, με την προϋπόθεση ότι, παρά τα ανωτέρω, η Εταιρεία δε  θα ασκεί άμεσα ή έμμεσα δραστηριότητες που σχετίζονται με, ούτε θα επενδύει σε περιουσιακά στοιχεία, οντότητες ή επιχειρήσεις που αφορούν:  σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου ή άνθρακα, (ii) φόρτωση φυσικού αερίου, άνθρακα ή ηλεκτρικής ενέργειας, (iii) προμήθεια φυσικού αερίου, άνθρακα ή ηλεκτρικής ενέργειας, (iv) παραγωγή ή διανομή φυσικού αερίου ή άνθρακα, ή (v) πώληση φυσικού αερίου ή άνθρακα ή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι τίποτα από τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο δεν θα εμποδίζει την Εταιρεία από το να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. 

(ζ) Την εισαγωγή από το εξωτερικό του απαραίτητου τεχνολογικού και τεχνικού εξοπλισμού.

(η) Τη συμμετοχή σε δημόσιους και ιδιωτικούς διαγωνισμούς.

(θ) Την εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης που εξυπηρετεί το σκοπό της Εταιρείας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης