Thess INTEC: Ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο «πράσινο» πάρκο καινοτομίας

Thess INTEC: Ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο «πράσινο» πάρκο καινοτομίας

 Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του ΠΔ για την πολεοδόμηση του ακινήτου το project θα εισέλθει πια σε φάση υλοποίησης

 

Ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης για τη δημιουργία του πρώτου πράσινου και έξυπνου πάρκου καινοτομίας της χώρας, του Thess INTEC. Γκάζι στην επένδυση πάτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την έγκριση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αφού απέρριψε τη σχετική προσφυγή της Ορνιθολογικής Εταιρείας. Μένει η έκδοση του ΠΔ που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη του έργου σε ακίνητο δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του ΠΔ για την πολεοδόμηση του ακινήτου που βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού, το project θα εισέλθει πια σε φάση υλοποίησης, με την έκδοση πολεοδομικής άδειας και την έναρξη των έργων υποδομής. Εκτιμάται πως οι πρώτες εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στην άνοιξη.
Το Thess INTEC θα είναι το πρώτο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς της χώρας κι ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με υψηλή ποιότητα περιβάλλοντος, εναρμονισμένο με τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους. Θα περιλαμβάνει επιχειρηματικό πάρκο, ερευνητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής για να υποδεχθεί ερευνητικά κέντρα από τουλάχιστον 70 εταιρείες.

Η χαρτογράφηση του Thess INTEC

Το νέο Τεχνολογικό Πάρκο θα απλώνεται σε 760 στρέμματα δίπλα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, περίπου 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Θα διαθέτει ένα παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 750 μέτρων, το οποίο θα διασχίζουν χώροι πρασίνου, ποδηλατόδρομοι και περιπατητικές διαδρομές. Η εν λόγω έκταση έχει μεταβιβαστεί από το δημόσιο στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» ειδικά για τον σκοπό της υλοποίησης του Thess INTEC.
Η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποδομές και δίκτυα, καθώς και την ανάπτυξη έξι κτηριακών εγκαταστάσεων 11.000 τ.μ. Ακόμη, προβλέπονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου, έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και απαιτούμενες μελέτες. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
Στον πυρήνα του συνολικού προγράμματος βρίσκονται έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων (οι επενδύσεις θα έχουν μέσο δείκτη διαρροών υποδομής (ILI) χαμηλότερο ή ίσο του 1,5), συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, υποδομές ηλεκτροκίνησης ή ακόμα και βιομεθανίου για τις μεταφορές, καθώς και έργα αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών.
Το πρότζεκτ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ως το ποσό των 35 εκατ. ευρώ, καθώς και επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Με 25 εκατ. ευρώ θα συμβάλει το ΕΚΕΤΑ ενώ εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατ. ευρώ θα εισφέρει ισραηλινό fund.

Οι ζώνες του Thess INTEC

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της πρώτης φάση θα είναι 2 χρόνια και αφορά την ανάπτυξη κτιρίων mega projects που αφορούν: Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής. Ευέλικτα οργανικά υλικά. Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης. Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος.
Οι ζώνες που περιλαμβάνονται είναι οι κάτωθι:
Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος τυ βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης