Ενέργεια

Αναστάτωση και πάλι στην αγορά με τα τιμολόγια - Σύγχυση με την ρήτρα αποχώρησης

Αναστάτωση και πάλι στην αγορά με τα τιμολόγια - Σύγχυση με την ρήτρα αποχώρησης
Συνεδριάζει και πάλι σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ
Νέα σύγχυση τροφοδότησε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες και ανοίγει το δρόμο για μεικτά τιμολόγια σταθερά και κυμαινόμενα και ταυτόχρονα για σταθερά με διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών έναντι του ενός έτους.

Η απόφαση ενσωματώνει το άρθρο 28 του Κώδικα Προμήθειας που αναφέρεται στη διάρκεια των συμβάσεων προμήθειας, και ουσιαστικά θεσμοθετεί μία και μοναδική ερμηνεία στο άρθρο. Η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης προμήθειας ορίζεται και πάλι σε ένα έτος, εκτός εάν ο πελάτης αιτείται ή και συναινεί στη σύναψη σύμβασης για μικρότερο χρονικό διάστημα, με την επιφύλαξη ότι η ελάχιστη διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι μηνών.
Το ζήτημα που προκαλεί τη νέα σύγχυση αλλά και την ένταση στην αγορά προμήθειας, αφορά το εάν τα μεικτά τιμολόγια θα εμπεριέχουν ρήτρα αποχώρησης ή όχι. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα νέα μεικτά τιμολόγια σηματοδοτούνται με κίτρινο χρώμα.

Τι προβλέπει η απόφαση

Ωστόσο η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τη χρωματική κατηγοριοποίηση των τιμολογίων προβλέπει ότι στα κίτρινα τιμολόγια δεν επιβάλλεται ρήτρα αποχώρησης. Δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από την εταιρία, ή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς χρηματική ποινή. Η ίδια απόφαση προβλέπει επίσης ότι στα σταθερά τιμολόγια που σηματοδοτούνται με μπλε χρώμα επιβάλλεται ρήτρα αποχώρησης.

Το θέμα ετέθη προφορικά από πολλούς προμηθευτές στη ΡΑΑΕΥ χθες και συζητήθηκε στην ολομέλεια της Αρχής, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα προκειμένου να καταλήξει σε κάποια ερμηνεία και να ενημερώσει σχετικά τους προμηθευτές.

Πάντως η δυσαρέσκεια είναι έκδηλη μεταξύ των προμηθευτών οι οποίοι μιλούν για «δημιουργική ασάφεια» εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για «σταδιακή απώλεια αξιοπιστίας από τη ΡΑΑΕΥ».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς οι κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να ισχύουν για όλους. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι θα πρέπει να είναι σαφές ποιος ορίζει αυτούς τους κανόνες και εάν είναι το υπουργείο ή η ΡΑΑΕΥ, ώστε να έχει την ευθύνη όσων συμβαίνουν και τη δυνατότητα παρέμβασης.

Εν αναμονή ερμηνείας

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου φαίνεται ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος πρόθεση να παρέμβει στην ερμηνεία της απόφασης και περιμένει από τη ΡΑΑΕΥ να την ερμηνεύσει και να αποφασίσει εάν τα μεικτά τιμολόγια θα έχουν ή όχι ρήτρα αποχώρησης.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥΠΕΝ «η λογική λέει πως για όσο χρονικό διάστημα η τιμή είναι σταθερή θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα αποχώρησης, η οποία δεν θα ισχύει για την περίοδο όπου η τιμή θα κυμαίνεται».
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι απόφαση του υπουργείου εκδόθηκε προκειμένου να στηριχθεί η ευελιξία των τιμολογίων με απόλυτο στόχο να προσφερθούν χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές. Όσο δε για τον κίνδυνο οι καταναλωτές να μην είναι σε θέση να συγκρίνουν τιμές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εάν η ευελιξία των τιμολογίων γίνει μπούμερανγκ για τους καταναλωτές «εδώ είμαστε να το ξαναδούμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης