Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Διαφωνία ΕΕ - βιομηχανίας για την ενεργειακή ασφάλεια μετά την παύση εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ

Διαφωνία ΕΕ - βιομηχανίας για την ενεργειακή ασφάλεια μετά την παύση εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ «δεν θα έχει βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις» στην ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

 

Η Ευρώπη θα έχει αρκετό εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τα επόμενα 10 χρόνια και στη συνέχεια, παρά την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σταματήσει τις εγκρίσεις νέων μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δήλωσαν αξιωματούχοι και αναλυτές ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις της βιομηχανίας.

Οι εταιρείες φυσικού αερίου - και ομάδες λόμπι που έμαθαν για την κίνηση πριν από την απόφαση και ανεπιτυχώς αντιτάχθηκαν σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters - προειδοποίησαν ότι θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να αντικαταστήσουν τα ρωσικά καύσιμα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Πάνω από το 60% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ κατευθύνθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια.


Η απόφαση Biden

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden την περασμένη εβδομάδα διέκοψε τις εγκρίσεις για αιτήσεις εξαγωγής από νέα έργα LNG για να επανεξετάσει την κλιματική αλλαγή και τον οικονομικό αντίκτυπο τέτοιων έργων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στο Reuters ότι η απόφαση των ΗΠΑ «δεν θα έχει βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις» στην ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο.
Η Ευρώπη επιβίωσε δύο χειμώνες χωρίς ρωσικό αέριο αγωγών, βοηθούμενη από τη χαμηλότερη ζήτηση θέρμανσης λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας ανάγκασαν ορισμένες βιομηχανίες να κλείσουν.
Ακόμη και με νέα έργα που έχουν σταματήσει, οι ΗΠΑ πρόκειται να επεκτείνουν τη χωρητικότητά τους LNG.
«Υπάρχει μια σειρά από έργα στις ΗΠΑ που είναι ήδη υπό κατασκευή ή που έχουν ήδη έγκριση», δήλωσε ο Jacob

Η χωρητικότητα LNG των ΗΠΑ σχεδόν θα διπλασιαστεί σε περίπου 24,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) μέχρι το τέλος του 2028, εάν κατασκευαστούν όλα τα εγκεκριμένα έργα.
Μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί καθώς το μπλοκ απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα για να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, επομένως η περιοχή μπορεί να μην χρειάζεται το πρόσθετο LNG των ΗΠΑ - αν και η ισχυρή αύξηση της ζήτησης αλλού στον κόσμο σημαίνει ότι το LNG είναι πιθανό να βρει αγορά.
«Η ΕΕ θα γίνει μια φθίνουσα περιοχή κατανάλωσης φυσικού αερίου, τα σήματα είναι καθοδικά», δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Μεταξύ του αυξανόμενου βιομεθανίου, του νορβηγικού φυσικού αερίου, κάποιου αφρικανικού φυσικού αερίου, του αζερικού φυσικού αερίου και της μείωσης της παραγωγής, μπορεί να δούμε τελικά μια σταδιακή μείωση της ζήτησης LNG μας, ειδικά μετά το 2030, και για αυτή ακριβώς η περίοδος θα έχει σημασία η απόφαση Biden ». τόνισε.

Ανησυχητικά σημάδια

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου της Γερμανίας SEFE και Uniper, ο κορυφαίος αγοραστής LNG της Ιαπωνίας JERA και ομάδες λόμπι έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση των ΗΠΑ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια παγκοσμίως.
Η SEFE και η JERA σχεδιάζουν να αγοράσουν φυσικό αέριο από το εργοστάσιο Calcasieu Pass 2 της Venture Global LNG, ένα από τα έργα που επηρεάζονται από την παύση.

«Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας και της Ευρώπης στο μέλλον, για παράδειγμα με τη μορφή αυξήσεων τιμών λόγω ελλείψεων όγκου στην αγορά», δήλωσε ο μεγαλύτερος trader φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Uniper.
Οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες σε περιοχές όπως η Permian μπορεί να χρειαστεί να κάψουν το πλεόνασμα φυσικού αερίου κατά την παραγωγή πετρελαίου, εάν δεν έχουν διέξοδο για να το πουλήσουν, προσθέτοντας έτσι στην υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ανώτερη πηγή σε μεγάλη αμερικανική ενεργειακή εταιρεία.
«Η απόφαση... θα μπορούσε να επηρεάσει την τροχιά και τον ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου και να έχει τη δυνατότητα να συσφίξει την αγορά μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Giles Farrer, επικεφαλής έρευνας περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου και LNG στο Wood Mackenzie.
Η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου, η οποία έχει πάνω από 150 μέλη, είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ «είναι άκρως ανησυχητική...(και) θα βλάψει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση των εκπομπών».
Ο βιομηχανικός όμιλος LNG Allies των ΗΠΑ προέτρεψε την Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην αγορά να αποφασίσει ποια νέα έργα LNG θα κατασκευαστούν.
"Οι περισσότερες ενεργειακές προοπτικές αναμένουν ότι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης LNG θα συνεχιστεί και στη δεκαετία του 2030. Εάν η προσφορά των ΗΠΑ δεν αυξηθεί για να καλύψει αυτή τη ζήτηση, οι χώρες που χρειάζονται φυσικό αέριο θα επιστρέψουν στη Ρωσία; Ή στον άνθρακα;" ανέφερε ένα υπόμνημα από το LNG Allies.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης