Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η διχοτόμηση του ΙΕΑ μπορεί να δώσει λύσεις στις σημερινές ενεργειακές προκλήσεις; (oilprice)

Η διχοτόμηση του ΙΕΑ μπορεί να δώσει λύσεις στις σημερινές ενεργειακές προκλήσεις; (oilprice)

Ίσως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Όπως πολλοί τομείς της ζωής αλλάζουν, έτσι και η ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Αυτό έχει ως συνέπεια να γεννάται το ερώτημα αν είναι χρήσιμος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) με τη σημερινή του μορφή ή αν θα πρέπει να υποστεί και αυτός κάποια αλλαγή.

 

Η ιστοσελίδα oilprice.com παρουσιάζει την υπάρχουσα κατάσταση στον ενεργειακό τομέα συγκρίνοντάς τη με τη μελλοντική και προτείνει τη μετεξέλιξη του συγκεκριμένου οργανισμού προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Σίγουρα, πολλά έχουν αλλάξει. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα smartphone και η τεχνητή νοημοσύνη δεν υπήρχαν το 1974 (έτος ίδρυσης του ΙΕΑ).

Η συνολική πρόοδος έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Άραγε ο IEA (έτσι όπως είναι τώρα) μπορεί να ανταποκριθεί;

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οι υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να παρέχουν πάνω από το 80% της συνολικής ενέργειας και το πετρέλαιο παραμένει η γεωπολιτική λίθος.

 

Οι αλλαγές στα ενεργειακά στην πορεία του χρόνου

Το πετρέλαιο τροφοδοτεί πάνω από το 95% όλων των μεταφορών. Οι οικονομίες θα καταρρεύσουν εάν το κόστος μεταφοράς εκτιναχθεί στα ύψη ή ακόμη χειρότερα, σταματήσει.

Από το 1974, ο αριθμός των αυτοκινήτων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 500%, οι τόνοι που αποστέλλονται στη θάλασσα έχουν αυξηθεί κατά 350% και τα αεροπορικά μίλια επιβατών έχουν αυξηθεί σχεδόν 2.000%.

Η Μέση Ανατολή προμηθεύει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο σήμερα.

Το ενεργειακό μέλλον θα μοιάζει πολύ με το παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και η Tesla δεν θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Ακόμα κι αν οι μπαταρίες τροφοδοτούν τα μισά αυτοκίνητα του κόσμου μέχρι το 2034 (ένας απίστευτα υψηλός στόχος) αυτό θα μείωνε την παγκόσμια χρήση πετρελαίου μόλις κατά 10%.


Χρονικό (συνοπτικό) του ΙΕΑ

Ο ΙΕΑ δημιουργήθηκε λόγω ενός «ενεργειακού σοκ» που προκάλεσε παγκόσμια ύφεση. Το πρώτο τρίμηνο του 1974 σημειώθηκε άλμα 400% στις τιμές του πετρελαίου που προκλήθηκε από ένα αραβικό εμπάργκο πετρελαίου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρήσεις παντού προσπαθούσαν να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με πηγές, αλυσίδες εφοδιασμού και επιλογές. Η απουσία τέτοιων πληροφοριών αποτέλεσε βασικό κίνητρο για τη δημιουργία του ΙΕΑ.

Εν τω μεταξύ ο ΙΕΑ έχει παρεκτραπεί. Ο λόγος ύπαρξής του έρχεται σε αντίθεση με το ότι είναι μια αμερόληπτη πηγή ζωτικής σημασίας ενεργειακών γεγονότων.

Το 2015, ο ΙΕΑ υιοθέτησε επίσημα την υπεράσπιση μιας «ενεργειακής μετάβασης», που διπλασιάστηκε το 2022 για να συμπεριλάβει την αποστολή «να καθοδηγεί τις χώρες για τη συμμόρφωση με τους διεθνώς συμφωνημένους στόχους για το κλίμα».

Ο ΙΕΑ εξακολουθεί να έχει αναφορές για τους υδρογονάνθρακες, αλλά τώρα βρίσκεται σε σύγκρουση λόγω της προθυμίας του να προωθήσει πολιτικές για την εγκατάλειψη των υδρογονανθράκων. Τέτοιες φιλοδοξίες δημιουργούν, αντί να βελτιώνουν, κινδύνους διαταραχών των υδρογονανθράκων. Αυτές οι φιλοδοξίες δημιουργούν επίσης νέους κινδύνους για διαταραχές που σχετίζονται με εναλλακτικές λύσεις ενέργειας.

 

Ενεργειακές προβλέψεις

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ξοδέψει τρισεκατομμύρια δολάρια για την επιδίωξη της «ενεργειακής μετάβασης», με σχέδια να δαπανήσουν τουλάχιστον άλλα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Οι ΗΠΑ έχουν ενταχθεί σε αυτήν την επιδίωξη με το μεγαλύτερο πρόγραμμα δαπανών της ομοσπονδιακής βιομηχανικής πολιτικής στην ιστορία. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι «η νέα πράσινη συμφωνία») θα οδηγήσει σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια έως 3 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπάνες εναλλακτικής ενέργειας αυτή τη δεκαετία.

Σε χονδρικούς όρους, ο στόχος είναι να επιβληθεί μείωση σχεδόν κατά 2 γιγατόνους ετησίως στις αμερικανικές εκπομπές CO2 έως το 2030.

Μέχρι τότε, οι εκπομπές στην Ασία θα αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2 γιγατόνους ετησίως (πιθανότατα περισσότερο).

Οι ασιατικές βιομηχανίες κυριαρχούν στην παραγωγή των εναλλακτικών ενεργειακών υλικών που αγοράζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Στο τέλος δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις παγκόσμιες εκπομπές (στην καλύτερη περίπτωση), αλλά μια τεράστια ανταλλαγή κεφαλαίων. Ακόμα κι αν συμβεί αυτή η δαπάνη, οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στη δεκαετία του 2030.

Για παράδειγμα, η κατασκευή εξοπλισμού εναλλακτικής ενέργειας θα απαιτήσει από τον κόσμο να διπλασιάσει την παραγωγή χαλκού, το υλικό αγκύρωσης στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας. η φυσική του το καθιστά σχεδόν αναντικατάστατο. Οι παγκόσμιες βιομηχανίες εξόρυξης δεν σχεδιάζουν ή ακόμη και δεν είναι σε θέση να παράγουν τις ποσότητες που απαιτούνται στα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα. Θα πρέπει να καταλάβουμε πού εξορύσσεται και εξευγενίζεται ο χαλκός και ολόκληρη η σειρά κρίσιμων υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή μηχανημάτων εναλλακτικής ενέργειας. Η Κίνα είναι κυρίαρχη.

 

Πρόταση για διαχωρισμό του ΙΕΑ

Για να γίνει πιο χρήσιμος και αποδοτικός, θα μπορούσε ο ΙΕΑ να διαχωριστεί σε έναν Διεθνή Οργανισμό Ενεργειακών Πληροφοριών (IEIA) χωρίς πολιτικές και σε έναν αυτόνομο Διεθνή Οργανισμό Ενεργειακής Μετάβασης (IETA).

Με άλλα λόγια θα μετατραπεί σε ένα όργανο συλλογής πληροφοριών και μια ομάδα υπεράσπισης για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ενεργειακής πολιτικής.

Η IEIA θα απαγορευόταν από τη συνηγορία, ενώ η χωριστά χρηματοδοτούμενη IETA θα προωθούσε τους στόχους υπεράσπισης των χωρών μελών της.

Δεδομένης της πραγματικότητας των διεθνών οργανισμών, η αναστολή πληρωμών είναι ο μόνος μηχανισμός αναγκαστικής μεταρρύθμισης.

Υπάρχει μακρά ιστορία τέτοιων από πολλούς προέδρους που επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Πρόεδρος Ρίγκαν το έκανε αυτό με την UNESCO το 1984, σε πολλά μέσα ενημέρωσης, επειδή είχε απομακρυνθεί από την ανθρωπιστική αποστολή της.

Ίσως τα γεγονότα να μην μπορούν να αντικαταστήσουν την πολιτική στην κοινωνία μας. Αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να γίνει προσπάθεια βελτίωσης της εμπιστοσύνης στα γεγονότα σχετικά με τις ενεργειακές υποδομές που στηρίζουν τον πολιτισμό.

Μήπως ήρθε η ώρα για τη μεταρρύθμιση του ΙΕΑ;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης