Ενέργεια

Η Κίνα απειλεί τη βιωσιμότητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών

Η Κίνα απειλεί τη βιωσιμότητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών
Οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο της παραγωγής πληθαίνουν και ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι οι μισές παραγωγικές μονάδες θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα
Η πράσινη μετάβαση για την Ευρώπη, δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση, καθώς μια πλημμύρα από φτηνούς κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες συνθλίβει τους λίγους κατασκευαστές πάνελ στην γηραιά ήπειρο.
Την ίδια στιγμή, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η βιομηχανία βρίσκονται σε αμηχανία, καθώς δεν γνωρίζουν πως να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η Ευρώπη είχε μια εξαιρετική χρονιά ως προς την αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύξησαν την ηλιακή τους ισχύ κατά 40% περισσότερο από ό,τι το 2022.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πάνελ και των εξαρτημάτων προήλθε από την Κίνα - σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό έφτανε μέχρι και το 95%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Παρόλα αυτά, η έκρηξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας δεν βοήθησε τους λίγους τοπικούς κατασκευαστές ηλιακών πάνελ της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο κρίσης, καθώς αδυνατούν να ανταγωνιστούν τις φθηνότερες εισαγωγές και την υπερπροσφορά.
Οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο της παραγωγής πληθαίνουν και ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι οι μισές παραγωγικές μονάδες θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός αν οι κυβερνήσεις παρέμβουν.

Η στάση των ευρωπαϊκών κρατών

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έγραψε στην Κομισιόν τον Νοέμβριο, σχετικά με την πιθανότητα η ΕΕ να επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλιακής ενέργειας, όπως προκύπτει από επιστολή που δημοσίευσε το Reuters.
Η προγραμματισμένη στήριξη του τομέα από τη Γερμανία έχει περιέλθει σε αναταραχή λόγω της κρίσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Από την δική της πλευρά, η Ισπανία δεν απέκλεισε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές υλικών για ηλιακούς συλλέκτες.
Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται επένδυση ύψους 90 εκατ. ευρώ (97 εκατ. δολάρια) σε εργοστάσιο φωτοβολταϊκών στη Σικελία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης