Ενέργεια

Τα «κριτήρια εκτός τιμής» της ΕΕ θα εκτοξεύσουν το κόστος των ΑΠΕ - Έντονη ανησυχία στην αγορά

Τα «κριτήρια εκτός τιμής» της ΕΕ θα εκτοξεύσουν το κόστος των ΑΠΕ - Έντονη ανησυχία στην αγορά

 Θα καθορίζουν το 50% της αξιολόγησης των έργων ΑΠΕ

 

Μεγάλη ανησυχία και έντονες αντιδράσεις προκαλεί τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει τα λεγόμενα «κριτήρια εκτός τιμής» στους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ.  Πρόκειται για κριτήρια που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα την ανθεκτικότητα, καθώς και ευρύτερους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και τεχνικούς στόχους.

Η υιοθέτηση των κριτηρίων αυτών απώτερο στόχο έχει να περιορίσει τις εισαγωγές του μηχανολογικού εξοπλισμού των έργων ΑΠΕ από τρίτες χώρες και κυρίως από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί ειδικά στην παραγωγή των φωτοβολταικών πάνελ. Παράλληλα στόχος είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή στις νέες τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα όπως οι αντλίες θερμότητας, η αποθήκευση, οι μπαταρίες, οι τεχνολογίες δικτύου και οι συσκευές ηλεκτρόλυσης.


Ωστόσο αυτή τη στιγμή τα φωτοβολταϊκά κινεζικής παραγωγής κατέχουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς έναντι του μόλις 3% των ευρωπαϊκών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών πέραν του αυξημένου κόστους δεν είναι σε θέσει να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης. Πόσο μάλλον που έως το 2030 θα πρέπει να εγκατασταθούν πάνω από 600 GW ηλιακής ισχύος, η οποία είναι προφανώς πολύ υψηλότερη από τις δυνατότητες παραγωγής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τα επόμενα έξι χρόνια.

Αντιδράσεις από τις εταιρείες

Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης NZIA για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση του προβλέπει ότι τα «κριτήρια εκτός τιμής» θα καθορίζουν το 50% της αξιολόγησης των έργων ΑΠΕ.

Η πρόβλεψη αυτή έχει προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις σε όλες τις εταιρίες που έχουν αδειοδοτηθεί και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν έργα ΑΠΕ. Και τούτο διότι εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους των φωτοβολταϊκών έργων με αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από αυτά. Πέραν της αύξησης του κόστους τίθεται σε κίνδυνο και η επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή μετάβαση.

Μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι που συμμετέχουν στις δημοπρασίες έργων ΑΠΕ αλλά και μικρότερες εταιρίες θεωρούν ότι τα μέτρα άμεσης στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας θα ήταν καταλληλότερα από τα έμμεσα μέτρα, όπως τα «κριτήρια εκτός τιμής» στις δημοπρασίες ΑΠΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής.

Επίσης σημειώνεται ότι καθώς οι ΑΠΕ διαφέρουν όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις δομές κόστους, τις επιπτώσεις στη χρήση γης και άλλους κοινωνικούς στόχους τα «κριτήρια εκτός τιμής» θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να ανταποκρίνονται στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και τις προκλήσεις των αντίστοιχων τεχνολογιών, είτε είναι ηλιακή, χερσαία αιολική ή υπεράκτια.

Κριτήρια και διαγωνισμοί

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά γνώστες της αγοράς, όσο πιο περιοριστικά είναι τα κριτήρια, τόσο λιγότεροι φορείς εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής προσφορών. Όσο χαμηλότερος είναι ο ανταγωνισμός τόσο υψηλότερη είναι η τιμή που θα φθάσει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που περνά στους καταναλωτές.

Ένα ακόμη θέμα που τίθεται σε ότι αφορά το σχεδιασμό των δημοπρασιών ΑΠΕ είναι ότι μεταξύ του χρόνου που υποβάλλεται προσφορά σε έναν διαγωνισμό για ένα έργο ΑΠΕ και του χρόνου υλοποίησης, οι τιμές ενδέχεται να αλλάξουν. Έτσι προτείνεται προσαρμογή της τιμής προσφοράς στον πληθωρισμό μεταξύ του χρόνου της προσφοράς και του χρόνου παράδοσης.

Σε διαφορετική περίπτωση οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να βρουν φθηνότερους προμηθευτές για να προμηθευτούν τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την ανάπτυξη των έργων τους. Ο προσδιορισμός του ανώτατου ορίου προσφοράς μέσω μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής πρέπει επειγόντως να συμπεριληφθεί στον κανονισμό NZIA, όπως είχε αρχικά προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης