Aurora: Η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά για επενδύσεις BESS

Aurora: Η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά για επενδύσεις BESS

Η χώρα μας θεωρείται πρόσθετη επιλογή στην αποθήκευση μπαταριών

Στις νέες ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα τα τελευταία ευρήματα της Aurora Energy Research (εταιρεία που παρέχει αναλύσεις βάσει δεδομένων για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές ενέργειας).

Αυτές οι ευκαιρίες καθοδηγούνται από την ισχυρή δημόσια υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων δημοπρασιών για την κατανομή χωρητικότητας.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι ειδικές δημοπρασίες για αυτόνομη ή συστεγαζόμενη αποθήκευση μπαταριών στην Ευρώπη έχουν επιδοτήσει (μέχρι σήμερα), τουλάχιστον 1,8 GW μπαταριών στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Οι αγορές έχουν κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης πολιτικής και της αμοιβής της αγοράς ικανότητας, όπως υποστηρίζει η Aurora.

Η 3η έκδοση της Έκθεσης Ελκυστικότητας των Ευρωπαϊκών Αγορών Μπαταριών της Aurora εξετάζει 24 ευρωπαϊκές χώρες για να αναδείξει τις πιο ελκυστικές αγορές για επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS), ενώ παράλληλα ερευνά την εξελισσόμενη δυναμική της αγοράς και τα ρυθμιστικά τοπία.

 

Βρετανία, Ιταλία και Ιρλανδία είναι οι κορυφαίες αγορές για επενδύσεις BESS

Η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία είναι οι 3 πρώτες αγορές για επενδύσεις αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Aurora Energy Research.

Οι κορυφαίοι παίκτες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών περιθωρίων, της ισχυρής υποστήριξης πολιτικής και της αμοιβής της αγοράς χωρητικότητας τα οποία παρέχουν στους επενδυτές μακροπρόθεσμα συμβατικά έσοδα, ωστόσο διαφέρουν πολύ ως προς τη λήξη και το μέγεθος των αγορών.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι εδώ και πολύ καιρό πρωτοπόρος στις επενδύσεις μπαταριών, με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη χωρητικότητα καθώς και τη μεγαλύτερη χωρητικότητα σε εξέλιξη.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Aurora, η ισχυρή εγκατεστημένη δυναμικότητα και η ανάπτυξη της Μεγάλης Βρετανίας (προβλεπόμενος τετραπλασιασμός της χωρητικότητας) που υποστηρίζονται από ελκυστικές και στοιβαγμένες ροές εσόδων, την καθιστούν την πιο ελκυστική αγορά στην Ευρώπη.

Ο φιλόδοξος στόχος της Ιταλίας για χωρητικότητα μπαταριών 9 GW έως το 2030, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των βοηθητικών αγορών της στην BESS και το ισχυρό δυναμικό εσόδων της Ιρλανδίας ISEM με την επέκταση των κερδοφόρων τιμολογίων DS3, την καθιστούν επίσης ελκυστικές αγορές για εξερεύνηση.

Οι επερχόμενες δημοπρασίες θα μπορούσαν να προμηθεύονται πάνω από 15 GW σε όλη την Ευρώπη έως το 2030, κυρίως 9 GW προμήθειας από τον νέο μηχανισμό προμήθειας χωρητικότητας αποθήκευσης της Ιταλίας, MACSE, ο οποίος στοχεύει να καλύψει τόσο το κεφαλαιακό όσο και το λειτουργικό κόστος.

Συνολικά, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιταχύνεται.

Αυξάνεται από 7,1 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας BESS σε κλίμακα δικτύου σε όλη την Ευρώπη από το τρίτο τρίμηνο του 2023, το Aurora's Central

 

Αποθήκευση ενέργειας: Στους βασικούς παράγοντες της ενεργειακής μετάβασης   

Ο Ryan Alexander, επικεφαλής της έρευνας, European Power Markets, Aurora Energy Research, δήλωσε:

«Η αγορά για αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου πρόκειται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η αποθήκευση ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της ενεργειακής μετάβασης και μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση παραγόντων κόστους και εσόδων συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία.

Ωστόσο, οι αγορές μπαταριών είναι δύσκολο να πλοηγηθούν.

Οι κατασκευαστές και οι επενδυτές θα πρέπει να αγκαλιάσουν την πολυπλοκότητα για να προσφέρουν μια συναρπαστική επιχειρηματική υπόθεση ή να κοιτάξουν έξω για προγράμματα δημόσιας υποστήριξης που μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεκινήσουν τις αναδυόμενες αγορές αποθήκευσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης