«Κλείδωσε» η χρηματοδότηση για το φράγμα Πλατύ των 170 εκατ. ευρώ

«Κλείδωσε» η χρηματοδότηση για το φράγμα Πλατύ των 170 εκατ. ευρώ
Σκοπός του έργου είναι η άρδευση 45.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης εντός της υδρολογικής λεκάνης Πλατύ

Υπογράφονται σήμερα οι δανειακές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) για την κατασκευή του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού στο Ρέθυμνο. Η εξέλιξη αυτή εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη, και όχι μόνο για τον νομό Ρεθύμνου, αλλά και τις αρδευτικές ανάγκες της πεδιάδας της Μεσσαράς. Ειδικότερα, σκοπός του έργου είναι η άρδευση σε απόλυτη προτεραιότητα 45.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης εντός της υδρολογικής λεκάνης Πλατύ. Εξ αυτών, για τα 6.100 στρ. υφίστανται αρδευτικά δίκτυα με ικανοποιητική λειτουργία, τα οποία εντάσσονται στον σχεδιασμό του έργου.

Επίσης, θα μεταφέρει με αγωγό που λειτουργεί με βαρύτητα, τον πλεονάζοντα πλημμυρικό μέσο ετήσιο όγκο νερού στη δυτική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας της Μεσσαράς για την ενίσχυση του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της, με συμπληρωματική πλήρωση του ταμιευτήρα Φανερωμένης ή απ’ ευθείας των δικτυών άρδευσης. Στόχος είναι, ακόμη, ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας Μεσσαράς προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά, αλλά και η έμμεση αύξηση της δυνατότητας άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή́ χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα της πεδιάδας.

Εγκεκριμένες μελέτες

Το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους με ισχύ ως το 2031, ενώ οι προμελέτες και οριστικές μελέτες είχαν εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά το διάστημα από το 2010 ως το 2017. Οι μελέτες κόστους – οφέλους έχουν επικαιροποιηθεί, όπως και τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ έχουν συνταχθεί και οι νέοι κτηματολογικοί πίνακες.

Η αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης, αλλά και τα πλείστα όσα αιτήματα από δήμους και κοινότητες της περιοχής γύρω από το έργο, που αρχικώς περιλάμβανε και τον σχεδιασμό για το φράγμα Γερακαρίου, καθυστέρησαν τον διαγωνισμό. Δεδομένου ότι για το φράγμα Γερακαρίου, όπως διαπιστώθηκε δεν είχαν εκπονηθεί μελέτες, πέραν της αναγνωριστικής γεωλογικής μελέτης, αυτό αποσπάσθηκε από το αντικείμενο του εν λόγω έργου.

Σήμερα, γίνεται το καθοριστικό βήμα που θα ανοίξει την πόρτα στον διαγωνισμό. Πρόκειται για τις δύο δανειακές συμβάσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ) με τις EIB και CEB. Όσον αφορά́ στις απαλλοτριώσεις, το κόστος των οποίων είναι της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα κτηματολογικά διαγράμματα και μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου μπορεί να γίνει η κήρυξή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης