Ενέργεια

Rosneft: Στα 14 δισ. δολ. εκτοξεύθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2023

Rosneft: Στα 14 δισ. δολ. εκτοξεύθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2023

Σχεδιάζει αύξηση της ικανότητας παραγωγής φυσικού αερίου

 

 

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft ανακοίνωσε άλμα 47,2% στα καθαρά κέρδη του 2023 στα 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (14,07 δισεκατομμύρια δολάρια) και δήλωσε ότι εργάζεται για να αυξήσει ικανότητα παραγωγής φυσικού αερίου ενόψει των εξωτερικών περιορισμών στο πετρέλαιο.

Η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας, επιδιώκοντας να λιμοκτονήσει το Κρεμλίνο από κρίσιμα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αφότου η Μόσχα έστειλε τον στρατό της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια απειλή των ΗΠΑ να πλήξουν τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία με κυρώσεις έχει παγώσει το τουρκο-ρωσικό εμπόριο, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης ορισμένων πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Rosneft είπε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου ανήλθε συνολικά σε 193,6 εκατομμύρια τόνους το 2023, χωρίς να παρέχει σύγκριση με το 2022.

Η συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων ανήλθε πέρυσι σε 269,8 εκατομμύρια τόνους, όπως είπε, συμπεριλαμβανομένων 92,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.

«Ως αποτέλεσμα του αυστηρού ελέγχου του κόστους και της εργασίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, το μοναδιαίο κόστος παραγωγής υδρογονανθράκων στο τέλος του 2023 μειώθηκε στα 2,6 $/boe», δήλωσε ο Igor Sechin, ο επικεφαλής της Rosneft.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 17,8% στα 3,0 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,3% στα 9,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2023 ανήλθαν συνολικά σε 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια και οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ανέφερε η εταιρεία.

 Ο Sechin άσκησε κριτική στη ρωσική κεντρική τράπεζα σε μια δήλωση, έχοντας προηγουμένως επικρίνει την τράπεζα στα τέλη του 2023 καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων ανέβασαν το κόστος δανεισμού στα σημερινά επίπεδα του 16%.

«Λόγω της αύξησης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία εστίασε την προσοχή της στη μείωση του συνολικού χρέους της», δήλωσε ο Sechin.

Είπε ότι το χρέος προπληρωμής και το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος μειώθηκαν συλλογικά κατά 0,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια, αλλά είπε ότι τα έξοδα τόκων της Rosneft για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν 1,5 φορές υψηλότερα από την ίδια περίοδο του 2022.

«Τα έξοδα τόκων αυξήθηκαν λόγω, μεταξύ άλλων, των αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ρωσίας και των περαιτέρω αυξήσεων των περιθωρίων επιτοκίου από τις τράπεζες, που οδήγησαν στην αύξηση των κερδών του τραπεζικού τομέα το 2023 σε επίπεδα ρεκόρ», δήλωσε ο Sechin.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Παρασκευής μετά από μήνες νομισματικής σύσφιξης.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης