Ενέργεια

ΙΕF: Σε νέο υψηλό η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τον Δεκέμβριο

ΙΕF: Σε νέο υψηλό η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τον Δεκέμβριο
Ως προς τα παράγωγα του πετρελαίου, η ζήτηση υγραερίου αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η βενζίνη και το ντίζελ υποχώρησαν κοντά στον εποχικό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών
Νέο υψηλό για την εποχή κατέγραψε η ζήτηση πετρελαίου τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας το όγδοο μηνιαίο ρεκόρ του 2023, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Κοινή Πρωτοβουλία Δεδομένων Οργανισμών (JODI).

Πιο αναλυτικά, η ζήτηση αυξήθηκε περίπου κατά 0,5 mb/d σε μηνιαία βάση, με την αύξηση στην Ασία να αντισταθμίζει και με το παραπάνω τις μειώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ως προς τα παράγωγα του πετρελαίου, η ζήτηση υγραερίου αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η βενζίνη και το ντίζελ υποχώρησαν κοντά στον εποχικό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο κατά 0,3 mb/d σε ετήσια βάση, ενώ οι απότομες μειώσεις της παραγωγής αργού πετρελαίου σε ετήσια βάση στη Σαουδική Αραβία (-1,5 mb/d) και το Ιράκ (-345 kb/d) αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αυξήσεις στις ΗΠΑ (+1,1 mb/d), τον Καναδά (+312 kb/d) και την Κίνα (+184 kb/d).

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή NGL αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο και ήταν υψηλότερη κατά 1,3 mb/d από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Τα δρομολόγια των διυλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 2,7 mb/d σε μηνιαίο επίπεδο αγγίζοντας υψηλό τεσσάρων μηνών και κατά 1,1 mb/d σε ετήσια βάση.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 8 mb τον Δεκέμβριο και ήταν 275 mb κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας, ενώ τα αποθέματα προϊόντων αυξήθηκαν κατά 53 mb και ήταν 32 mb πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας.

Σε χαμηλό το φυσικό αέριο

Η παραγωγή φυσικού αερίου στις χώρες που υποβάλλουν εκθέσεις στην JODI αυξήθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε σε εποχικό υψηλό για τρίτο συνεχή μήνα.

Η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε εποχικά τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται σε χαμηλό εποχικό επίπεδο πέντε ετών λόγω της αδύναμης ζήτησης στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου μειώθηκαν εποχικά κατά 17 δισ. κυβικά μέτρα, αλλά εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε εποχικό υψηλό όλων των εποχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης