Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα ανακοίνωσε η Κίνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα ανακοίνωσε η Κίνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι τέσσερις περιοχές της χώρας που καταγράφουν γενικά τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα, έχουν δώσει σήμα ότι δεν θα συνεχίσουν την εκρηκτική αύξηση της παραγωγής
Η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση άνθρακα στην Κίνα αρχίζει να επιβραδύνεται, καθώς οι περιφερειακές αρχές προσπαθούν να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με το Oil Price, στην Κίνα τα τελευταία εφτά χρόνια σημειωνόταν συνεχής αύξηση της παραγωγής άνθρακα και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, με την παραγωγή να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ το 2023.

Το Πεκίνο έχει θέσει στόχο μέχρι το 2025 να έχει κορυφωθεί η ζήτηση άνθρακα ώστε μετά να αρχίσει να πέφτει.

Τα στοιχεία της Guosheng Securities Co. δείχνουν πάντως από τώρα μια συρρίκνωση της παραγωγής άνθρακα της τάξης του 1,4%.

Οι τέσσερις περιοχές της χώρας που καταγράφουν γενικά τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα, έχουν δώσει σήμα ότι δεν θα συνεχίσουν την εκρηκτική αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε τα τελευταία επτά χρόνια.

Αντ' αυτού, οι αρχές αυτών των περιοχών ποντάρουν περισσότερο στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, έγραψε το Bloomberg.

Η επαρχία Shanxi, για παράδειγμα, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα φέτος κατά 57 εκατομμύρια τόνους, που αποτελεί σημαντική μείωση από τους 100 εκατομμύρια τόνους του περασμένου έτους.

Να σημειωθεί ότι η Shanxi είναι η επαρχία με την μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα στην Κίνα, με την παραγωγή του 2023 να εκτιμάται σε 1,23 δισεκατομμύρια τόνους.

Ενώ μειώνουν τους στόχους αύξησης της παραγωγής, οι αρχές της Shanxi θα επεκτείνουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας τοποθετώντας πάνελ σε περιοχές που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη άνθρακα.

Μεγαλύτερος ρυπαντής το 2023

Πέρυσι, μόνο η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 96% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, εδραιώνοντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Energy Monitor China, το περασμένο έτος η Κίνα αντιστοιχούσε επίσης στο 68% της νέας δυναμικότητας παραγωγής άνθρακα που τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι και στο 81% των νέων προγραμματισμένων έργων παραγωγής άνθρακα.

Οι αρχές λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος της νέας δυναμικότητας θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως εφεδρική για τις αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης