Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Διαφωνία μεταξύ Fortescue και Rio Tinto για το χρονικό ορίζοντα των ορυκτών καυσίμων

Διαφωνία μεταξύ Fortescue και Rio Tinto για το χρονικό ορίζοντα των ορυκτών καυσίμων

Η βρετανοαυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης μετάλλων και πράσινης ενέργειας θεωρεί ότι είναι ανέφικτος ο στόχος του 2030 (reneweconomy)

Διχογνωμία παρατηρείται μεταξύ 2 κορυφαίων εταιρειών μετάλλων σχετικά με το αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια το 2030, κάτι που θα σημάνει την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η Fortescue Metals (παγκόσμια εταιρεία εξόρυξης μετάλλων και πράσινης ενέργειας με έδρα την Αυστραλία) ισχυρίζεται ότι δεν ανησυχεί για τα προβλήματα που επηρεάζουν ορισμένους από τους κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων στον κόσμο.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι η τεχνολογία (η βάση για τα τεράστια σχέδια παραγωγής υδρογόνου της εταιρείας) βρίσκεται ακόμη στην πρώιμη φάση της.

Από την πλευρά της η Rio Tinto (βρετανοαυστραλιανή πολυεθνική εταιρεία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης στον κόσμο), θεωρεί ότι θα αργήσει πολύ.


Η θέση της Fortescue

Ο Mark Hutchinson (επικεφαλής της Fortescue Energy η οποία είναι επιφορτισμένη με τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας για το υδρογόνο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επίτευξη του «πραγματικού μηδέν» με την εκτόξευση των ορυκτών καυσίμων από τις γραμμές παραγωγής της), λέει ότι η εγχώρια τεχνολογία ηλεκτρολύτη της Fortescue προχωρά.

Επιπλέον ανέφερε ότι η δική της τεχνολογία που βασίζεται σε PEM, έχει επαληθευτεί και θα υποστηρίξει το εργοστάσιο παραγωγής Gladstone της εταιρείας και τα έργα της για πρώιμο πράσινο υδρογόνο.

Ωστόσο, ο Hutchinson είπε ότι οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένης της Bloom Energy και της πρώην συνεργάτιδάς της Plug Power, είχαν πληγεί από τις συνθήκες της αγοράς (αναφέραμε την Πέμπτη ότι: Οι ελπίδες για το υδρογόνο κοιτάζουν επίμονα στην κοιλάδα του θανάτου).

«Αυτή η τεχνολογία είναι πραγματικά στο αρχικό της στάδιο.

Είμαστε στην κατάσταση όπου τώρα πρέπει να δοκιμάσουμε αυτήν την τεχνολογία για να δείξουμε στον κόσμο ότι λειτουργεί σε κλίμακα.

Άλλοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες… υπάρχει έλλειψη έργων που φτάσουν στο FID (οικονομικό κλείσιμο) και αυτό έχει αντίκτυπο», είπε ο Hutchinson.

Η Fortescue έχει θέσει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο 15 εκατομμυρίων τόνων παραγωγής πράσινου υδρογόνου ετησίως μέχρι το 2030, αλλά είναι τα πρώτα έργα στις ΗΠΑ και αυτά που εξετάζει στη Νορβηγία και τη Βραζιλία δεν πλησιάζουν καθόλου αυτήν την επιδίωξη.

 

Οι αναλυτές ήθελαν να μάθουν αν ήταν ακόμα εφικτό.

Ο Hutchinson είπε ότι 3 έργα πράσινου υδρογόνου βρίσκονταν στο FID και υπήρχε ένας αγωγός έργων που θα βοηθούσαν στην «πλήρωση της αντλίας».

«Η αγορά αναπτύσσεται, είναι δυναμική, αλλάζει κάθε μέρα. Μαθαίνουμε κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν μας σταματά καθόλου. Έχουμε ακόμα ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο τα επόμενα χρόνια για να το αναπτύξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Τα 4 βασικά στοιχεία στο σχέδιο πράσινης ενέργειας της Fortescue

Ο Hutchinson είπε ότι υπήρχαν 4 βασικά στοιχεία στο σχέδιο πράσινης ενέργειας της εταιρείας.

Αυτά ήταν τα εξής: παραγωγή ηλεκτρονίων (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και μορίων (πράσινο υδρογόνο), τεχνολογία μπαταριών, συστήματα υδρογόνου και κεφάλαιο. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το Fortescue επενδύθηκε και στα 4.

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος να κάνει αυτό που κάνουμε εμείς», είπε.

Μία από τις τολμηρές δεσμεύσεις της Fortescue είναι να φτάσει στο «πραγματικό μηδέν» αντί για το «καθαρό μηδέν» στις δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής έως το 2030, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, την ηλεκτροδότηση των πάντων και την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.


Δοκιμές της Fortescue

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζει το πρώτο πρωτότυπο ηλεκτρικού φορτηγού μεταφοράς με μπαταρία στο Pilbara και τον πρώτο ηλεκτρικό εκσκαφέα, ενώ το τμήμα μπαταριών WEA εργάζεται σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο προγραμματισμένο «τρένο υπερχείλισης» που θα μπορούσε να μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα σε Port Hedland χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Η Fortescue καίει σήμερα περίπου 700 εκατομμύρια λίτρα ντίζελ ετησίως. Η Rio Tinto (αντίπαλός της) πιθανότατα καίει παρόμοια ποσότητα, είναι λιγότερο αισιόδοξος για την ταχύτητα της μετάβασης στην ηλεκτρική κινητικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Συμφωνία της Rio για αγορά ενέργειας αιολικού έργου

Η Rio ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ενέργειας για ένα αιολικό έργο ισχύος 1,4 GW που ανήκει στην πλειοψηφία των ιδιωτικών συμφερόντων του επικεφαλής της Fortescue Andrew Forrest.

Αυτό, μαζί με ένα συμβόλαιο ηλιακής ενέργειας 1,1 GW που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, θα βοηθήσει τα διυλιστήρια και τα μεταλλουργεία της στο Κουίνσλαντ, και επίσης θέλει να αντικαταστήσει τα συμβόλαια παραγωγής άνθρακα που έχει για το μεταλλουργείο Tomago στη ΝΝΟ.

Αλλά στην Pilbara, όπου η Rio Tinto είχε προγραμματίσει 1 GW νέας αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές της, η εταιρεία λέει ότι η νέα απαίτηση δυναμικότητας είχε μειωθεί σε περίπου 600 έως 700 MW.

Αυτό, είπε, οφείλεται στο ότι το χρονοδιάγραμμα για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη λύσεων ηλεκτρικών μεταφορών με μπαταρία έχει παραταθεί μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Η Rio Tinto δοκιμάζει ένα φορτηγό Scandia 20 τόνων στο Pilbara και φέτος θα προσθέσει το πρώτο της ηλεκτρικό φορτηγό μεταφοράς.

Η Fortescue λέει ότι θα εξαλείψει τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030 και η Rio Tinto λέει ότι δεν θα συμβεί μέχρι την επόμενη δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης