Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

«Καμπανάκι» για τον συνοριακό φόρο άνθρακα της ΕΕ – Προειδοποιεί η ADB

«Καμπανάκι» για τον συνοριακό φόρο άνθρακα της ΕΕ – Προειδοποιεί η ADB
Ο φόρος αυτό σχεδιάστηκε για να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού και να κάνει τους ξένους προμηθευτές να πληρώνουν την ίδια τιμή άνθρακα με τους εγχώριους
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα θα μπορούσε να πλήξει τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, αλλά είναι απίθανο ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) εισήχθη για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι η εξωτερική ανάθεση της παραγωγής είχε θέσει μεγάλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού της ΕΕ εκτός της εμβέλειας του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), μια κατάσταση που περιγράφεται ως «διαρροή άνθρακα».

Ο φόρος αυτό σχεδιάστηκε για να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού και να κάνει τους ξένους προμηθευτές να πληρώνουν την ίδια τιμή άνθρακα με τους εγχώριους, ακόμη και αν δεν υπόκεινται σε φόρο άνθρακα στην πατρίδα τους.

Η ADB δήλωσε ότι ο CBAM αναμένεται να μειώσει κατακόρυφα τις ασιατικές εξαγωγές προς την ΕΕ, ιδίως από τη δυτική και νοτιοδυτική Ασία, ενώ ο χάλυβας από την Ινδία είναι επίσης πιθανό να δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ελάχιστη μείωση των εκπομπών θα αντισταθμιζόταν γρήγορα από τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής άνθρακα σε ολόκληρη την Ασία.

Η CBAM θα μπορούσε να συγκεντρώσει έσοδα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ (15,2 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030 και το ποσό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως παροχή χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες για την απαλλαγή από τον άνθρακα στην παραγωγή, δήλωσε αναλυτής στο Reuters.

Ένας από τους κύριους στόχους της CBAM ήταν να δοθούν κίνητρα στις οικονομίες τρίτων χωρών να επιβάλουν αυστηρότερες δικές τους πολιτικές για το κλίμα, αλλά εάν τα κράτη εξαγωγής μπορούν να αποδείξουν ότι έχει ήδη καταβληθεί μια τιμή άνθρακα, η εισφορά CBAM θα μειωθεί.

Η Κίνα καταγγέλλει την Ευρώπη για εμπορικό προστατευτισμό

Η Ινδία έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής εξαγωγικών φόρων στα προϊόντα που καλύπτονται από το CBAM και πωλούνται στην Ευρώπη, ενώ η Κίνα κάνει προσπάθειες να καλύψει εξαγωγικούς τομείς όπως ο χάλυβας.

Και οι δύο χώρες έχουν επικρίνει την CBAM, με την Κίνα να προειδοποιεί την Ευρώπη να μην χρησιμοποιεί το κλίμα ως δικαιολογία για να εμπλακεί σε εμπορικό προστατευτισμό.

Ενώ η CBAM λειτουργεί ως δασμός για τους ξένους παραγωγούς, θα αυξήσει επίσης το κόστος των πρώτων υλών, όπως ο χάλυβας και τα λιπάσματα και για τους μεταγενέστερους κατασκευαστές της ΕΕ, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να τους δώσει κίνητρο να μεταφέρουν μονάδες τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, προειδοποίησε η έκθεση της ADB.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης