Περιβάλλον

Aquatech: Το βρόχινο νερό είναι η απάντηση στη λειψυδρία της Ευρώπης

Aquatech: Το βρόχινο νερό είναι η απάντηση στη λειψυδρία της Ευρώπης
Οι βιώσιμες πηγές νερού είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί η ποιότητα της ύδρευσης αλλά και για να καλυφθεί η ζήτηση στις πόλεις
Μια κοινοπραξία Ισπανών και Ολλανδών εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, προκειμένου να προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού για την κάλυψη των αναγκών των ευρωπαϊκών πόλεων ώστε να τις καταστήσει ταυτόχρονα ανθεκτικές στις κλιματικές αλλαγές.

Είναι γεγονός πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας και ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς το αστικό περιβάλλον αναπτύσσεται ολοένα και τα μεγέθη των πόλεων αυξάνονται, τα συμβατικά, κεντρικά συστήματα ύδρευσης φτάνουν στα όριά τους.

Οι βιώσιμες πηγές νερού είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί η ποιότητα της ύδρευσης αλλά και για να καλυφθεί η ζήτηση στις πόλεις, ανεξάρτητα από τις όποιες κλιματικές προκλήσεις και καταστροφές.

Η ολλανδο-ισπανική κοινοπραξία που επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση αποτελείται από την FieldFactors, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft (TU Delft), τον δήμο Alphen aan den Rijn και Ισπανούς εταίρους, μεταξύ των οποίων το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης (UPM), η Junta de Compensación Los Ahijones και η Apria Systems.

Ο καθαρισμός του νερού

 
Η εν λόγω κοινοπραξία επικεντρώνεται στην συλλογή βρόχινου νερού συνδυάζοντας τον φυσικό καθαρισμό με τις τεχνικές υπόγειας αποθήκευσης και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες απολύμανσης τύπου UV-LED.

Με την συνδυασμένη αξιοποίηση αυτών των μεθόδων, η κοινοπραξία αποδεικνύει ότι το νερό της βροχής μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή για τις αστικές ανάγκες.
 
Η CEO της FieldFactors, Karina Pena, δήλωσε στο Aquatech πως στις Κάτω Χώρες, υπάρχουν κανονιστικοί περιορισμοί για την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού εντός των κτιρίων, ενώ στην Ισπανία, η επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού για σκοπούς όπως σιντριβάνια ή αστικές λίμνες, απαιτεί υψηλή ποιότητα νερού.  

Οι προκλήσεις

Μια σημαντική πρόκληση στην επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού έγκειται στην οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία.

Τα αστικά όμβρια ύδατα συχνά περιέχουν ρύπους όπως υδρογονάνθρακες, βαρέα μέταλλα, μικροπλαστικά και παθογόνα, επομένως το έργο αυτό αποσκοπεί στην απομάκρυνση των ρύπων, καθιστώντας το νερό της βροχής ασφαλές για διάφορες εφαρμογές, όπως άρδευση, χώρους αναψυχής και βιομηχανικές δραστηριότητες.
 
Πόλεις όπως το Ρότερνταμ, η Χάγη και το Pijnacker-Nootdorp βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε τοπικές πηγές νερού ως μέρος των στρατηγικών προσαρμογής τους στην κλιματική αλλαγή.

Αυτές οι πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία την τεχνολογία BlueBloqs για την επεξεργασία και την αποθήκευση του βρόχινου νερού, τηρώντας τα πρότυπα και τους κανονισμούς ποιότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης