Ενέργεια

Στάσσης : Κομβικές οι μονάδες φυσικού αερίου για την εξισορρόπηση - Ενδιαφέρον για απόθήκευση στην Ρουμανία

Στάσσης : Κομβικές οι μονάδες φυσικού αερίου για την εξισορρόπηση - Ενδιαφέρον για απόθήκευση στην Ρουμανία
ΔΕΗ: Σημαντικός ο ρόλος των μονάδων φυσικού αερίου στο σύστημα –Γιατί είναι αποδοτικές
Στο σημαντικό ρόλο των θερμικών μονάδων, παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, για το ηλεκτρικό σύστημα αναφέρθηκε χθες ο Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο συνέδριο ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βουκουρέστι. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ για να παράγουμε φθηνότερη ενέργεια και να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια. «Κάθε μεγαβατώτα από ΑΠΕ είναι φθηνότερη από τη θερμική μεγαβατώρα, όμως από την άλλη χρειαζόμαστε και τη θερμική ενέργεια», σημείωσε.

Ο χαρακτήρας της θερμικής ενέργειας, όπως εξήγησε πλέον αλλάζει, και από φορτίο βάσης, γίνεται φορτίο ευελιξίας, καλύπτοντας την ανάγκη εξισορρόπησης. Η ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ αποτελεί το φορτίο βάσης και κάποιες ώρες μόνο θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες από τις θερμικές μονάδες, τις μονάδες αερίου, τις μπαταρίες και το υδρογόνο.
Και όπως είπε γι αυτό το λόγο η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακό σύστημα γιατί μπορεί να μη δίνει το φορτίο βάσης, αλλά δίνοντας τα φορτία εξισορρόπησης έχει και την υψηλότερη αποτίμηση.

Αυτό ήδη συμβαίνει, αφού όπως προκύπτει από τον Ημερήσιο Προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ μεγάλο μέρος της παραγωγής από θερμικές μονάδες αμείβεται σε τιμές Αγοράς Εξισορρόπησης με αποτέλεσμα να ισοφαρίζονται οι απώλειες από την Αγορά Επόμενης Ημέρας, λόγω της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Ενδεικτικά και με βάση τον Ημερήσιο Προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, οι μονάδες της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 3 και 5, η μονάδα 5 του Αλιβερίου, η Μεγαλόπολη 5 λειτούργησαν κατόπιν εντολής του ΑΔΜΗΕ και αμείφθηκαν με την τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Εξισορρόπησης, δηλαδή 164,59 ευρώ/MWh.

Εκτός Αγοράς Επόμενης Ημέρας λειτουργήσαν επίσης η μονάδα ανοιχτού κύκλου του Ήρωνα η οποία λόγω της τεχνολογίας της παρέχει ευελιξία στο σύστημα, καθώς και η μονάδα της Αλουμίνιον ως μονάδα συμπαραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά οι μονάδες της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 3 και 5, λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς, δηλαδή με εντολή του ΑΔΜΗΕ καλύπτοντας τις ανάγκες τηλεθέρμανσης, από τον περασμένο Οκτώβριο και αμείβονται με την τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης.


Αποθήκευση και νέες τεχνολογίες

Το ίδιο θα συμβεί και με τις μονάδες αποθήκευσης που θα λειτουργούν σαν αυτόνομες μονάδες παραγωγής ενέργειας ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται μια αυτόνομη επιχείρηση, παρέχοντας ακριβές υπηρεσίες εξισορρόπησης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, έχει θερμό ενδιαφέρον και για την αποθήκευση στη Ρουμανία.

Σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, αναφέρθηκε στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, λέγοντας ότι είναι μια ενδιαφέρουσα και σημαντική τεχνολογία για το μέλλον, χωρίς ακόμη να έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παραχθούν βιομηχανικά και εγκατασταθούν μαζικά αλλά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα του μέλλοντος.

Σχετικά με το υδρογόνο, σημείωσε ότι προς το παρόν η τιμή του δεν είναι ανταγωνιστική και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αλλά ακόμη δεν πέφτει η τιμή του από τα 4 ευρώ το κιλό, ενώ για να γίνει ανταγωνιστικό πρέπει να πέσει από τα 2 ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία, παρακολουθεί τις εξελίξεις δραστηριοποιείται στο υδρογόνο σε επίπεδο ερευνητικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης