Montel: Να «ανεβάσει στροφές» στην αιολική ενέργεια καλεί την ΕΕ η WindEurope

Montel: Να «ανεβάσει στροφές» στην αιολική ενέργεια καλεί την ΕΕ η WindEurope
Περίπου το 80% της νέας αιολικής ισχύος που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη πέρυσι ήταν χερσαία
Η ΕΕ πρόκειται να εγκαταστήσει 200 GW νέας αιολικής ισχύος έως το 2030, αλλά θα υπολείπεται κατά πολύ των 425 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του 42,5% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προειδοποίησε την Τετάρτη η WindEurope.

Σύμφωνα με το Montel, στην έκθεση της WindEurope για τις προοπτικές 2024-2030, εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα εγκαταστήσει συνολικά 260 GW νέας αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το μπλοκ των 27 πρέπει συνεπώς να επιταχύνει τις προσπάθειές του και να στοχεύσει σε μέσο ετήσιο ρυθμό εγκατάστασης 33 GW. 

Αυτός ο ρυθμός είναι υψηλότερος από την τρέχουσα πρόβλεψη της WindEurope για τα 29 GW νέας ετήσιας αιολικής ισχύος και πολύ υψηλότερο από τα 16,2 GW νέας αιολικής ισχύος που εγκατέστησε η ΕΕ το 2023.

«Η αναμενόμενη αύξηση της ετήσιας κατασκευής κατά την περίοδο 2024-2030 αντανακλά ένα συνδυασμό κυβερνητικής φιλοδοξίας, αυξημένου όγκου δημοπρασιών, βελτιώσεων στην αδειοδότηση νέων αιολικών πάρκων και αυξημένων επενδύσεων», αναφέρει η έκθεση.

Αναγκαία η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η έκθεση προειδοποίησε και για καθυστερήσεις στη σύνδεση με το δίκτυο.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η WindEurope. "Η σύνδεση των αιολικών πάρκων με το δίκτυο αποτελεί πλέον βασική πρόκληση για τους προγραμματιστές έργων σε όλη την Ευρώπη".

Αν και οι περσινές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σηματοδοτούν ιστορικό υψηλό, υπολείπονται των αναγκαίων για την ευθυγράμμιση με τους στόχους της ΕΕ για το 2030, δήλωσε η WindEurope.

Περίπου το 80% της νέας αιολικής ισχύος που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη πέρυσι ήταν χερσαία και ενώ ο όγκος των νέων υπεράκτιων εγκαταστάσεων αυξάνεται με ένα ρυθμό-ρεκόρ 3,8 GW που σημειώθηκε στην Ευρώπη πέρυσι. 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα 2/3 των νέων αιολικών εγκαταστάσεων μέχρι το 2030 θα συνεχίσουν να είναι χερσαίες.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης