Περιβάλλον

Οι αστακοί της Αυστραλίας περιορίζουν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών

Οι αστακοί της Αυστραλίας περιορίζουν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών
Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της ανάπτυξης αιολικών πάρκων στις αλιευτικές βιομηχανίες της περιοχής, και ιδίως στην αλιεία ενός συγκεκριμένου είδους αστακού αξίας 187,5 εκατομμυρίων δολαρίων
Επίσημα ανακηρύχθηκε η τρίτη ζώνη ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Αυστραλίας, η οποία περιλαμβάνει μια σημαντικά μικρότερη περιοχή των 1.030 km2 στον Νότιο Ωκεανό, στα ανοικτά της δυτικής Βικτώριας.

Σύμφωνα με το Renew Economy, η νέα ζώνη ανάπτυξης - η οποία βάσει του ομοσπονδιακού υπουργού Ενέργειας Chris Bowen είναι το 1/5 της αρχικά προτεινόμενης ζώνης - βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 15-20 χλμ. από τις ακτές της Βικτώριας και δεν περιλαμβάνει -όπως αναμενόταν- την επίμαχη περιοχή στα ανοικτά της Νότιας Αυστραλίας.

Να τονιστεί εδώ ότι η αρχική πρόταση περιελάμβανε μια ζώνη 5.100 km2 που εκτεινόταν από το Warrnambool στη Βικτώρια μέχρι το Port MacDonnell στη Νότια Αυστραλία, αλλά μετά από δύο μήνες συνεχών και έντονων διαβουλεύσεων κατέστη σαφές ότι υπήρχαν προβλήματα στην αξιοποίηση της Νότιας Αυστραλίας για λόγους που εξηγούνται παρακάτω στο κείμενο.

Το οικοσύστημα πρώτο στην ιεράρχηση

Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της ανάπτυξης αιολικών πάρκων στις αλιευτικές βιομηχανίες της περιοχής, και ιδίως στην αλιεία ενός συγκεκριμένου είδους αστακού αξίας 187,5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Επίσης, η κυβέρνηση ανέφερε ότι η ενέργεια που παράγεται εντός της ζώνης θα συνδεθεί αποκλειστικά με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βικτώριας και όχι με τη Νότια Αυστραλία, η οποία ήδη προμηθεύεται πάνω από το 70% της ενέργειας που χρειάζεται από χερσαία αιολικά και ηλιακά, με τα οποία και στοχεύει να φτάσει στο καθαρό 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2027.

Η Νότια Αυστραλία συνέστησε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μετακινήσει τη ζώνη ή να μειώσει περαιτέρω το μέγεθός της ώστε να μην περιλαμβάνει τα ύδατα της Νότιας Αυστραλίας τα οποία τίθενται έτσι σε κίνδυνο

Η ζώνη θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 2,8GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας - αρκετά για να τροφοδοτήσουν πάνω από 2 εκατομμύρια σπίτια του Portland.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες παραδοχές, η βιομηχανία μπορεί να φέρει έως και 1.740 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής στο Portland και 870 μόνιμες θέσεις εργασίας.

«Η υπεράκτια αιολική ζώνη του Νότιου Ωκεανού έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χιλιάδες νέες, υψηλής αξίας θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην εξασφάλιση καθαρότερης, φθηνότερης και πιο αξιόπιστης ενέργειας για την περιφερειακή Βικτώρια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Chris Bowen.

Ικανοποιημένοι οι οικολόγοι ακτιβιστές

Η περιβαλλοντική ομάδα «Friends of the Earth» είναι εξίσου χαρούμενη για τη μειωμένη ζώνη, λέγοντας ότι αυτός ο δρόμος δείχνει την δυνατότητα εξισορρόπησης της ενεργειακής πολιτικής με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύει ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως το Bonney Upwelling, μια σημαντική θαλάσσια περιοχή όπου ζει μεταξύ άλλων και η γαλάζια φάλαινα.

Οι Αρχές της χώρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση έναντι των χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας γίνεται όλο και πιο μεγάλο λόγω του διογκωμένου κόστους της αλυσίδας εφοδιασμού, με τις τελευταίες συμβάσεις που έχουν συναφθεί στις ΗΠΑ να δείχνουν ότι οι τιμές πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν από τα δυσθεώρητα επίπεδα για να είναι βιώσιμα αυτά τα έργα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης