Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Νορβηγία: Xρηματοδότηση 193 εκατ. δολ. για πλωτό αιολικό πάρκο στην Αρκτική

Νορβηγία: Xρηματοδότηση 193 εκατ. δολ. για πλωτό αιολικό πάρκο στην Αρκτική

Το GoliatVind στη Θάλασσα του Μπάρεντς αποτελείται από πέντε τουρμπίνες των 15 μεγαβάτ

 

Ένα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο που σχεδιάστηκε στα ύδατα της Αρκτικής την Παρασκευή έλαβε 2 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (193 εκατομμύρια δολάρια) σε κρατική χρηματοδότηση, με τη Νορβηγία να θεωρεί την ακόμα δαπανηρή τεχνολογία ως βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και τις περικοπές εκπομπών.

Το έργο GoliatVind στη Θάλασσα του Μπάρεντς, που αποτελείται από πέντε τουρμπίνες των 15 μεγαβάτ και επιδιώκει να τροφοδοτήσει με ρεύμα την πόλη Hammerfest της Αρκτικής, νίκησε άλλους έξι υποψηφίους σε διαγωνισμό από την κυβερνητική υπηρεσία Enova.

Η Νορβηγία ελπίζει ότι η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια θα προσφέρει ένα βιομηχανικό μέλλον για την υπεράκτια βιομηχανία εφοδιασμού της καθώς και ένα μέσο μείωσης των εκπομπών από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αντικαθιστώντας τους αεριοστρόβιλους ως πηγή τροφοδοσίας.
«Η κυβέρνηση θέλει να κάνει ρυθμίσεις ώστε η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια να γίνει ένα νέο σκέλος για τη νορβηγική βιομηχανία προμηθευτών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland.

Το GoliatVind, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ηλεκτροδότηση υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θα παρέχει ενέργεια στη στεριά, πρόσθεσε ο Aasland.


Σύνδεση με καλώδιο τροφοδοσίας

Το GoliatVind ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Odfjell Oceanwind, στην εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Source Galileo και στην ιαπωνική εταιρεία κοινής ωφελείας Kansai Electric Power Company.
Θα συνδεθεί με ένα υπάρχον καλώδιο τροφοδοσίας που παρέχει ρεύμα από την ακτή στην πλατφόρμα πετρελαίου Goliat, που λειτουργεί από τη Vaar Energi, θυγατρική της ιταλικής ENI.

Η πλατφόρμα πετρελαίου καταναλώνει περίπου 50-55 MW ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι σε ημέρες πλήρους παραγωγής, οι προγραμματισμένες τουρμπίνες θα μπορούσαν να στείλουν έως και 25 MW στην ακτή, δήλωσε στο Reuters ο Gunnar Birkeland, επικεφαλής της Source Gallileo Norge.
Η Birkeland δεν θα παράσχει μια συνολική εκτίμηση κόστους, αλλά είπε ότι η χρηματοδότηση που χορηγήθηκε ήταν "σημαντική" για το έργο.
Η λειτουργία έχει προγραμματιστεί για το 2028, εντός πενταετούς προθεσμίας ολοκλήρωσης που ορίζει το Enova.

Ένας άλλος διαγωνισμός για μικρής κλίμακας πλωτό αιολικό έχει ήδη προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.
Πέρυσι, η Equinor εγκαινίασε το πλωτό αιολικό πάρκο Hywind Tampen στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο τροφοδοτεί μια σειρά από πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης