Ενέργεια

Bloomberg: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία Γερμανία και Ολλανδία για το δίκτυο με έξοδο της Tennet

Bloomberg: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία Γερμανία και Ολλανδία για το δίκτυο με έξοδο της Tennet
Η ολλανδική, η γερμανική κυβέρνηση καθώς και η Tennet αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σχετικό δημοσίευμα
Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι Κάτω Χώρες για την πώληση στο γερμανικό κράτος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Tennet Holding BV, ύστερα από μήνες παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι λεπτομέρειες της συναλλαγής ίσως ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η συμφωνία θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ (24 δισεκατομμύρια δολάρια) που περιλαμβάνει περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρέος και 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές, με βάση πάλι τις ανώνυμες πηγές.

Η ολλανδική και η γερμανική κυβέρνηση καθώς και η Tennet αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σχετικό δημοσίευμα.

Οι εκτός προϋπολογισμού δαπάνες

Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως οι συζητήσεις περιπλέχθηκαν πέρυσι εξαιτίας μιας γερμανικής δικαστικής απόφασης σχετικά με τις εκτός προϋπολογισμού δαπάνες, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση του Βερολίνου να αναπροσαρμόσει τα δημοσιονομικά σχέδια.

Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί μέρος των γενικότερων προσπαθειών της Γερμανίας να ενοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια σοβαρή δυσκολία στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς.

25 δισ. από την Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι θα δανείσει στην Tennet 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο, καθώς η πώληση του γερμανικού δικτύου της παρέμενε στον αέρα.

Η κυβέρνηση ανέφερε τότε ότι το δάνειο δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση, αλλά αποτελούσε απλώς μια γέφυρα μέχρι να πουληθεί το γερμανικό δίκτυο της Tennet ή να βρεθεί άλλη λύση χρηματοδότησης.

Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων από την πώληση του γερμανικού δικτύου της Tennet για την αναβάθμιση του υπερφορτωμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των Κάτω Χωρών, το οποίο έχει θέσει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές προοπτικές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της, συμπεριλαμβανομένης της ASML Holding NV.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης